Chili con carne és a Nagy Bemutatás

Szerző: Házisáfrány - 2011.11.11. 08:58 Szólj hozzá!

Ha az embernek új szerelme van, előbb-utóbb eljön annak is a napja, amikor bemutatja. Gondolom te is a szülők véleményétől szoktál a legjobban tartani, ám az én esetemben a már sokat említett kommuna legalább annyira fontos volt. Végtére is, velük több időd töltök, mint a felmenőimmel, nem? A kommunabeli asszonyok pedig összeültek megvitatni a helyzetet. Hogy akkor mégis hogyan kéne. Mert ugye van két lehetőség. Ha ugyanis nem adunk inni a fiúknak, tudnak viselkedni. Ha pedig igen, hozzák a valódi formájukat és ki tudja, hogy azt bírni fogja-e az én jobb sorsra érdemes Drágám. Némi hezitálás után úgy döntöttem, ne köntörfalazzunk! Adjunk a fiúknak bort, de gazdagon, és ha Lovagom állja a próbát, akkor Isten hozta a csapatban!

A buli zártkörű kommuna partynak indult, de persze nem bírtam magammal, hívtam ezt is azt is, gondolván a fele úgyis lemondja bébiszitter híján. Pedig ennél okosabb is lehettem volna! A barátok ugyanis szeretik a Házisáfrány főztjét, és rajtam kívül szinte senki sem szokott vacsoraesteket rendezni, így mire kettőt néztem, máris húsz ember igazolt vissza! Mit is mondhatnék? A nappalim nem túl nagy és tányérból is csak 12 van.

Aztán persze mindenki remekül érezte magát, chili se maradt a végére és az utolsó vendégeket hajnali kettőkor sikerült határozott mozdulatokkal kiebrudalnom a kéróból.

Tudom, tudom, hogy szokásosan a szaftos részletekre vagy kíváncsi! Szóval, ami a Lovagomat illeti: Welcome to the Team!!! ;-)

Nos, chili con carne volt a vacsora, mert így tűnt a legegyszerűbbnek és azt mindenki szereti, hacsak nem válogatós, vegetáriánus, paranoid vöröshús nem-evő, vagy kényszerképzetes egészségtudatos. Nekem pedig ebből a szempontból jófejek a barátaim.

Ha chili receptek után vadászol, az esetek 90%-ban olyan gagyikat fogsz találni, amik egytől-egyig azzal kezdődnek, hogy „végy némi konzervbabot”. Ugye neked eszedbe sem jut ilyen szentségtörés???!!!! Tessék csak szárazbabbal indítani a főzést, és a marhának se fog ártani a több órás rotyogás, meglátod! Hosszas tanulmányozás után végül több izgalmas receptet variáltam újra, leginkább azt, amit az egyik Cook’s Illustrated-ben találtam. Úgy kezdődött, hogy bártan tegyek némi sört és kakaóport az ételbe a gazdagabb ízek érdekében. Azt is megemlítette, hogy, bár sokan esküsznek rá, ők nem javasolják sem a vörösbort, sem a bacon-t. Csiliből jalapeno-t és habanero-t vettem, frisset. Ha nem kapsz, tégy bele bármit, ami csíp, minél több féle, annál jobb és ne feledd, hogy a magyar paprika máshogy erős, mint a csilik! A friss paprika azért jó, mert az ereje mellett az íze is hozzáad az ételhez. Találtam olyan receptet, ami nádcukor melaszt javasolt, amit szintén imádok, így az is ugrott a fazékba, és jöttek a szokásos chili con carne fűszerek sorjában, római kömény és oregánó, no meg a nem feltétlenül ortodox koriander és közel-kelet mániámra jellemző fahéj.

Nu. És akkor néhány a receppt. Ebből a mennyiségből 10-en bőven jól fogtok lakni. Az ételt ½ óra alatt össze tudod rakni. Utána annyi dolgod van csupán, hogy néha megkevered, és ha kevés benne a folyadék, azt pótolod. Nem árt tudni a csiliről, hogy mint a babos ételek általában, másnap jobb, mint aznap, így én is előző este szoktam megfőzni.

Ha tetszett a cikk, ide kattintva kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

½ kg bordó chilibab
1 kg zsírosabb marhahús, nyak, lapocka vegyesen, ledarálva
2 közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 dl sör (ha nagyon szereted, mehet bele ½ l is)
2 konzerv darabolt paradicsom
3 dl alaplé (lehet kocka, ha nincs más)
1 jalapeno chili
1 habanero chili (ez gyilkos csili, óvatosan…)
1 tk római kömény
½ tk őrölt koriander
1 kk fahéj (kihagyható)
1 ek kakaópor
1 kk pirospaprika
1 tl oregánó
1 evőkanál nádcukor melasz, vagy ha nincs sötét muscovado cukor

kevés olaj
A tálaláshoz sajt, tejföl, tortilla chips vagy kenyér

  1. Áztasd a babot éjszakára hideg vízben. Nehéz fenekű lábasban pirítsd olajon, több részletben barnára a húst, majd vedd ki. Ugyanebben a lábasban lassú tűzön párold üvegeste a hagymát és a végén add hozzá az apróra vágott fokhagymát. Dobd rá a fűszereket, és a kakaóport, pirítsd egy picit és öntsd rá a húst. Tedd mellé a babot és keverj rajta egyet.
  2. Jöhet a sör, és ha a levét nagyrészt elfőtte, add hozzá a paradicsomkonzerveket, az alaplevet, vagy húsleves kockát és ebben az esetben húsleves kockát és a melaszt.
  3. Takard le és főzd lassú tűzön. Néha kevergesd meg, és ha kevés a leve, önts hozzá vizet. Kóstold rendszeresen, és ha úgy érzed, hogy bármelyik fűszerből hiányozna, pótold. Főzd további hosszú órákon, de minimum 3 órán keresztül.
  4. Ha kész tálald azonnal, de még jobb, ha lehűtöd, és másnap újramelegíted. Tálald tejföllel, cheddar sajttal, tortilla chips-szel, kenyérrel, vagy bárhogy ahogy szereted!

Címkék: marhahús bab mexikói

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr375098638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!