Ajándékok házilag 3.- csináld magad nutella

Szerző: Házisáfrány - 2011.12.10. 18:02 3 komment

 

Az én drága öcsém Megboldogult Lánykorában jobb napjain Malackának, rosszabbakon Mangalicának hívott. Elég idegesítő volt ezt olyasvalakitől hallani, akinek úgy volt kockás a hasa, hogy a szemem láttára falt fel minden este fél üveg nutellát a TV előtt kuporogva! „Mangalica” akkoriban 47 kg-ot nyomott és spártai módon vont el minden finom falatot a szájától, a megfelelő küllem érdekében. Az öcsém meg csak ette és ette az édességet, közben pedig nem hízott. Azóta eltelt jó pár év, a spártai kalóriamegvonás a részemről ugyan úgy a múlté, mint az öcsém kockái, mégse bírtam ellenállni, amikor David Lebovitz oldalán rábukkantam egy házi készítésű nutella receptre. Bár Kedves Rokonom szerint a tökéletesnél nem lehet jobbat alkotni, tehát próbálkozni is felesleges, én mégis úgy döntöttem, megpróbálom. Szerintem mindenképp megérte! Még akkor is, ha az íze sokkal jobban emlékeztetett a giandujára, mint a nutellára. Már ameddig tartott, mert viszonylag hamar elfogyott.

A tanácsaim pedig a következők. Egyrészt keresgélj addig, míg találsz blansolt (barna vékony héjától és nem csak a csonthéjtól megfosztott) mogyorót, mert én csak hámozottat kaptam a magosnál a piacon. Azt hittem, ha leforrázom, pont olyan gyorsan meghámozom majd, mint a mandulát. Nem megyek bele a részletekbe, de a végén már majdnem véreztek az ujjaim!!! A krém rettenetesen finom lett, de ha újra csinálom, teszek majd bele 1 evőkanál kakaóport az intenzívebb szín és íz érdekében, valamint redukálom a receptben szereplő tej mennyiségét, mert a krém nekem kicsit hígabb lett, mint szerettem volna. Keress olyan aprítógépet, melyben a lehető legfinomabbra lehet őrölni a magokat. Nekem a szuper Magimixemmel se lett olyan homogén az állaga, mint szerettem volna. Ja, és a lényeg: KÉRLEK használj jó minőségű csokoládét!!! Ha pedig ajándékba adod, úgy készítsd el, hogy hűtőszekrényben eláll egy hétig, de sokkal tovább nem.

Nu. És akkor szokásosan a recept. 2 db nagyjából 2.5 dl.-es befőttesüveget fogsz megtölteni vele. Nagyjából 1 hétig tárolhatod a hűtőszekrényben és szerintem remek ajándék bárkinek az elcsépelt bor és virág helyett, ha legközelebb vendégségbe mész.

40 gr blansolt mandula
160 gr blansolt mogyoró
60 gr tejpor
3 dl tej
40 gr cukor
csipet só
170 minimum 70%-os étcsokoládé
140 gr tejcsokoládé

  1. Sütőben pirítsd enyhén meg a magokat hámozott.
  2. Lassú tűzön melegítsd össze a tejet, tejport, cukrot és sót.
  3. Olvaszd meg a csokoládét gőz fölött.
  4. Darálóban daráld a magokat a lehető legfinomabbra.
  5. Add a magokhoz az olvasztott csokoládét és mixeld tovább.
  6. Öntsd hozzá a tejet és keverd még egy darabig.
  7. Ha sima pasztát szeretnél, szűrd át, különben csak úgy ahogy van, öntsd üvegekbe és fogyasztásig tárold hűtőszekrényben.

Címkék: ünnep csokoládé mogyoró desszert ajándékok házilag

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr585098644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (17) aprósütemény (12) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (14) cukor (12) dél-amerikai (3) desszert (54) dió (4) DIY (5) édesség (19) egészséges (22) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (10) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (3) görög (10) görög joghurt (5) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (7) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (6) karácsony (27) keksz (11) kelt tészta (13) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (21) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (3) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (23) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (12) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (7) vegetáriánus (40) vörösbor (3) zöldség (12)
süti beállítások módosítása