Padlizsán joghurttal, tahinivel és gránátalma melasszal

Szerző: Házisáfrány - 2012.02.13. 09:19 1 komment

Lassan két hete, hogy úgy öltözöm, akár egy Michelin baba és már kezd nagyon elegem lenni! Tök jó lenne, ha inkább csillagaim lennének az előbbi jelzővel, de nem, sajnos a helyzet momentán egyértelműen a ruházatomat minősíti. Azt hiszem utoljára az óvodában szerepelt a repertoáromban olyasmi például, hogy „váltócipő”. Na meg a napokban. A farmerom alá pedig harisnyát is húzok, és hát ez se kimondottan randi szerkó. Szóval várom a meleget akár a messiást...

No. A helyzetet elviselendő, gondoltam folytatnám néhány hete elkezdett, rituális esőtáncom. Ez nagyjából úgy néz ki, hogy kitartóan csinálom a nyarat idéző fogásokat, hátha sikerül az olvadást előcsalogatnom jeges rejtekéből. Így történt, hogy beszereztem pár csinos padlizsánt és elővettem néhányat a kedvenc alapanyagaim közül. Tahinit, görög joghurtot és gránátalma melaszt, hogy egészen pontos legyek és kipróbáltam azt a receptet, amiben ezeket a külön-külön is verhetetlen alapanyagokat öntet formájában össze kell keverni. Mielőtt nekiláttam volna, kicsit szkeptikus voltam, de mint általában, most sem kellett csalódnom a libanoni konyhában! Ja! A padlizsánra került a végén pirított fenyőmag is, az íze és a textúrája remekül kiegészítette a padlizsánét. A fotóról azonban lemaradt, így képzeld oda, ok? Ha pedig esetleg van otthon, egy kis marék gránátalma mag is jól passzol hozzá. Ez a padlizsán remek előétel, vagy pitával fogyasztva könnyű vegetáriánus főfogás.

2-3 padlizsán
2 dl görög joghurt (ha nincs, ezúttal jó a sima is)
2 ek tahini, azaz szezámpaszta (beszerezhető bármelyik arab vagy sima gourmet boltban)
1-2 gerezd fokhagyma
1 ek gránátalma melasz
2 ek citromlé
1 ek apróra vágott petrezselyem
3 ek olíva olaj
1-2 ek pirított fenyőmag

  1. Vágd a padlizsánt 1.5 cm vastag szeletekre. Sózd meg és várd, míg kiengedi a levét.
  2. Töröld szárazra minden szelet felszínét és serpenyőben, egész kevés olajon pirítsd mind a két oldalukat aranybarnára. Papírtörlővel itasd fel a felesleges olajat róla.
  3. Készíts öntetet a melasszal, citromlével, apróra vágott fokhagymával és olíva olajjal. Sózd ízlés szerint.
  4. Forgasd meg benne a padlizsánokat.
  5. Keverd a joghurtot a tahinivel és ha kell, sózd.
  6. Csorgasd a padlizsánra.
  7. Szórd meg a petrezselyemmel, de tehetsz rá még kevés paprikát, római köményt vagy summac-ot.
  8. Ne feledd a pirított fenyőmagot sem! :-)

Címkék: padlizsán vegetáriánus tahini egypercesek libanoni közel-keleti joughurt

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr205098656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (17) aprósütemény (12) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (14) cukor (12) dél-amerikai (3) desszert (56) dió (5) DIY (5) édes (3) édesség (21) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (10) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (6) karácsony (27) keksz (11) kelt tészta (13) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (24) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása