Sósperecek házilag- mert van jobb, mint a mozis változat!!!

Szerző: Házisáfrány - 2012.03.20. 23:27 2 komment

Te jó ég, megint elszaladt egy év! A ténnyel akkor szembesültem, amikor kiderült, hogy ismét esedékessé vált szokásos pre-húsvéti tojásfestő bulink a csajokkal. A tavalyi jól sikerült, és az előző 10 is, úgyhogy lehetett sejteni, hogy ez idén sem lesz másként. A tojásfestés ugyanis csak szánalmas álca a részünkről a hard core pezsgőzéshez és mértéktelen evéshez. Ha meg már mindenki túl van a szalonspiccen, jöhetnek a tojások, és ilyenkor hidd el, meglehetősen vad dolgok születnek!!!

A pezsgőzést délelőtt 11-kor kezdtük, ami lássuk be, határozottan dekadens dolog! A bulira mindenkinek kötelező vinni ezt-azt én meg már megint valami élesztősre kattantam rá, naná, ami sosem 2 perc, ellenben nem is lehet előre megcsinálni. Kelhettem hát hajnalban, úgy kell nekem, miért nem a Daubnerból vittem valami vackot!

Szóval úgy döntöttem perecet csinálok, mert eddig csak az állatkerteset, a mozisat és az amerikai savanyú kovászosat próbáltam, és egy ideje izgatott, hogy milyen is lehet ebből a házi. Tudom, hogy klisé, de csalódnom ezúttal sem kellett! Tavaly koulouri-t kaptak a lányok, igyekeztem az idén is hozni a szintet.

A perec kicsit úgy készül, mint a bagel, azaz nem szabad agyonkeleszteni és mielőtt betolnád a sütőbe, forró vízbe kell dobni, hogy ne keljen puffancsszerűvé, hanem megtartsa az alakját. Az eredmény így is finom és puha lesz. Annak ellenére, hogy a túlkelést a forró vízzel megakadályozod, a végeredmény mégsem lesz túl tömör. Nu. és akkor a recept. Ezúttal tejes kelt tésztát fogsz csinálni és kivételesen jó lesz a finomliszt is, most nem kell kenyérlisztet szerezned.

500 gr finomliszt
3 dl tej
25 gr élesztő
2 tk só
2 tk cukor
3 ek olvasztott vaj
1 tojás a kenéshez

A tetejére a sósperechez
2-3 ek liszt
2 tk só
kevés víz

A sajtos perechez
reszelt sajt

  1. Langyosíts fel 1 dl tejet kb. 40 fokosra. Add hozzá az élesztőt, a cukrot és néhány evőkanál lisztet. Keverd csomómentesre és hagyd békén 30 percig.
  2. Tedd a lisztet a maradék hozzávalókkal tálba, öntsd hozzá a kovászt és gyúrd alaposan össze. Ha már kezd összeállni, egyszerűbb, ha deszkán dolgozol. Viszonylag kemény tésztát kapsz majd, ezen ne lepődj meg.
  3. Oszd a szajrét 10-12 részre és csinálj belőlük 50-60 cm hosszú kígyókat. Közben forralj edényben vizet.
  4. Formázz a kígyókból pereceket, majd óvatosan, lapáttal tedd őket a forró vízbe és 10 másodperc múlva fordítsd őket meg. Hagyd így újabb 10 másodpercig, majd lapáttal, óvatosan emeld ki és tedd sütőpapírra.
  5. Kend meg tojással és told 170 fokos sütőbe
  6. Keverd a lisztet a sóval és annyi vízzel, hogy tejföl sűrűségű masszát kapj. Reszeld le a sajtot.
  7. Ha a perecek már kezdenek barnulni. Locsold őket a sós masszával vagy szórd meg a sajttal.
  8. Tedd vissza és süsd további néhány percig.
  9. Ne reménykedj, nem fog holnapra maradni belőle!!!

Címkék: kenyér élesztő péksütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr245098660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!