A fekete tea nem a filterben terem- beszámoló ceyloni ültetvénylátogatásomról

Szerző: Házisáfrány - 2012.05.16. 09:43 Szólj hozzá!

A szépséges teavidék...

Már régóta érlelődik ez a poszt, hát legyen. Mert sose értettem, hogy miért nincs semmi, de semmi teakultúra Magyarországon! Tea filter, műcitromlé, híg löttyök sziruposra cukrozva, aztán ennyi! Igen, tudom, nem vagyunk mi britek, de a fene vigye el, kávézni bezzeg meg tudtunk tanulni! Következzék hát két részes posztom, az első a tea termesztéséről, a második arról, hogyan készítsd el az italt. A cikk ezúttal nem vicces, de hasznos.

Teaszedő asszonyok "in action"...

Teagyár

Számos melegitalt, neveznek gyűjtőnéven egyszerűen csak teának. A név az elkészítés módját takarja: különböző szárított vagy friss növények forró vízben történő infúzionálása (és semmiképpen sem főzése, mert attól az ital jótékony hatásának jó része elvész). Mégis, ha azt a szót halljuk, hogy „tea” elsőként az Ázsiában és Afrikában termesztett növény leveléből készült borostyán színű, illatos és aromás fekete tea az, ami eszünkbe jut.

Írásos emlékek szerint i.e. 2730 körül már fogyasztottak teát a kínai arisztokraták, gyógyító ereje és kellemes íze miatt. Az ital innentől megállíthatatlan hódító útra indult s meg sem állt, amíg a világ minden szegletében népszerűvé nem vált.

Asszony szortírozza a teát...

A tea (camellia sinensis) alacsony, fényes, élénkzöld levelű cserje, melyet 1000 és 2500 méter magasság között termesztenek dombos, esőben gazdag, párás területeken. Íze, minősége és hatóanyagainak erőssége a magassággal együtt változik. 78%-ban fekete, 20%-ban zöld és csupán 2 %-ban olong tea készül a levelekből. A cserjének kizárólag az egyes ágak végeinek legzsengébb két levelét és a még ki nem nyílt levélhajtását használják. A bokrok savanyú földben érzik a legjobban magukat, és finom hajtásaikat évente kétszer szüretelik. A világ számos országában termesztenek teát, hisz a kereslet óriási, ám a három leghíresebb az indiai, kínai és ceyloni tea. Minőségben talán a ceyloni a legjobb. Én soha nem iszom mást. Szálas ceyloni tea, 5 percig áztatva a forró vízben, letakart tetővel, hogy az illóolajak meg ne lógjanak. Hozzá mauritiusi nádcukor és teljes tej. És máris itt a mennyország. Tényleg.

Teaszedő asszonyok viszik a betakarított leveleket

A betakarítást napjainkban ugyan úgy, mint századokkal ezelőtt, kézzel végzik. A munka nehéz és kemény, a fizetés kevés, napi 20 kg levelet kell az asszonyoknak szedni, s ezért a a legtöbb országban nagyjából 3 amerikai dollárnak megfelelő pénzt kapnak. A még kezeletlen, zöld növény ezek után a teaüzembe veszi útját, ahol először hosszú sorokban, ventilátorokkal szárítják, míg elveszti nedvességének 50 %-át. Ezután aprítják, néhány órát fermentálják ( hagyják erjedni, hogy a benne lévő kémiai anyagok átalakuljanak), tovább szárítják- fertőtlenítik, majd végül minőség szerint osztályozzák. Ne a Nasa által tervezett "csupakróm", high-tech gyárra gondoljatok! A feldolgozás kézzel történik, a gépek pedig valószínű, hogy még a nagy ipari forradalom előtti időkben kerültek az üzembe. A munkások csupasz kézzel, fehér köpeny és fejfedő nélkül végzik a feldolgozást és csomagolást.

Tea szárítása

Nem gondolnád, de a kereskedelmi forgalomban kapható teák (ez ugyan így jellemző a kávékra, sőt csokoládékra is) rendszerint nem egy-egy régióból származó növényt tartalmaznak, hanem különböző helyeken termett tealevelek keverékét. Ettől lesz az ital íze komplex. Persze az olcsóbb keverékeknél a prémium leveleket gyengébb minőségű növénnyel "higítják" így tudják a végterméket jó áron a piacra dobni. Onnan tudod, hogy nem keveréket vettél, hogy a dobozon fel van tüntetve, "single region tea" azaz egyetlen régióból származó tea, és ilyen esetekben oda van írva a származási hely neve is.

Tea osztályozása

Csomagolás...

Az ültetvények nem közvetlenül értékesítik termésüket, hanem árverésre viszik. Ezt ceyloni utazásom előtt még én sem tudtam! Az árveréseken részt vesznek a világ nagy teaforgalmazói, Lipton, Dilmah, Twining’s hogy csak néhányat említsünk az igazán komolyak közül, akik licitálnak a számukra legmegfelelőbb termésekre mely majd saját, titkos recept alapján készült keverékük része lesz. Innen pedig irány a csomagolás! Csak, hogy tisztában légy vele, a filterekbe minden esetben a legrosszabb minőségű, kvázi morzsalék tealevél törmelékeket teszik. Igen, a drága filteres teákba is! Érdemes hát a szálas változatot venned és otthon szűrögetned, az íz hidd el, kárpótolni fog azért a kevés pluszmunkáért! Nnnna. A jövő héten írok majd arról is, hogy készíts igazán jó teát. Mert az a világ közepe! Az egyik közepe legalábbis! Azt is el fogom majd mondani neked, hogyan hat az ital, miért egészséges és miért érdemesebb a kávéról teára váltanod.

 

Címkék: utazás tea ceylon sri lanka

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr555098666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!