Így működik egy 5 csillagos nyaraló szálloda konyhája

Szerző: Házisáfrány - 2012.10.28. 08:12 Szólj hozzá!

Török tea, én sok cukorral szeretem... :-)

Az idén tök keveset nyaraltam, de ha már úgy alakult, legalább azt a bruttó néhány napot gondoltam a legjobb helyen eltölteni. Így történt, hogy már megint kedvenc török szállodámban, a Gloria Serenity-ben kötöttem ki. Aztán, ha már ott voltam, és immár sokadszor, gondoltam megnézem, mi is a helyzet a konyha háza táján.

Muszáj volt ezt a kis naplementét becsempésznem ide... ;-)

Ne szépítsük a dolgot. Nincs az a több száz főt befogadó nyaraló szálloda, ahol igazi fine-dining élményt kapsz, de igenis vannak olyanok, többek között ez is, melyek egész közel kerülnek hozzá. Már megszoktam, hogy a legjobb hotelekben is kissé neutrálisnak és fertőtlenítő ízűnek tűnnek az ételek, de ez érthető, hiszen egyrészt meg kell felelni a legkommerszebb vendégek unalmas ízlésének is, és a higiénia a legfontosabb, így naná, hogy minden agyon van sterilizálva. Aztán, ha spirituális aspektusból nézzük, ugyan ki tudná 1000 adag ételbe belefőzni a szívét-lelkét?

A fent említett resort mindenesetre igyekszik a legtöbbet kihozni magából, amit ár-érték arányban lehet és vannak igazán jól eltalált ételei is, olyannyira, hogy 2 vajas aprósütemény és egy kelt tészta receptjét el is kértem, pedig szállodában ilyesmire még sosem vetemedtem. Ha jók lesztek, érkezik is nemsoká az édes tehina szósszal sütött kalács!

Nos. Maga a komplexum 1,000 főt tud befogadni főszezonban. All inclusive koncepcióval üzemel, mint a legtöbb környékbeli szálloda, így az ember bármikor ehet és ihat, amikor csak kedve szottyan rá, hiszen a 24 órás szobaszervíz és a minibár is része az árnak. A szállodának van egy központi étterme, itt főszezonban akár 750 fő is megfordul egy este alatt, a fennmaradó vendégek pedig eloszlanak az á la carte, tematikus éttermekben. Tartozik ugyanis francia, ázsiai, mediterrán (személyes kedvencem), halétterem, olasz vendéglő és steak ház is a létesítményhez.

Tematikus ázsiai étterem

Tematikus mediterrán étterem

A napközbeni nassolást pedig megoldhatod a fagylaltozóban, a cukrászdában, a parton lévő rántott csirkézőben, a vitamin bárban, ahol frissen centrifugázzák neked a gyümölcsleveket, ha pedig csak megszomjaztál, akár a parttól 30 méterre lévő óriás stégen is koktélozhatsz. Amikor meg az éjszaka közepén vagy éhes, mert széttáncoltad magad a szálloda klubjában, a szobaszervíztől simán rendelhetsz egy gyors éjféli snacket.

S hogy ezt a temérdek étel hol készül? A sok-sok étteremhez meglehetősen zegzugos hinterland tartozik, melyet a személyzeti lifttel lehet megközelíteni. A föld alatt található helységek ISO szabvány szerint működnek, s mint a hasonló konyhákban általában itt is enni lehet a földről. Mindenkinek, nekem is kötelező a védőruha, így nagyjából a Vészhelyzet intenzív osztályáról ismert összeállításban indulhattam neki a nagy kalandnak. A helységekben a nap 24 órájában folyik a munka, hogy a Kedves Vendég bármikor gördülékenyen juthasson a napi betevőhöz. Mint megtudom, a reggelihez hajnali 3-kor kezdik préselni-facsarni a leveket, hiszen dobozos vackot mégsem adhatnak az úrinépeknek...

desszert svédasztal

Legelőször a bébiétel konyhát néztem meg, és talán ez nyűgözött le a legjobban! A többitől teljesen elszeparált helységben készül ugyanis a legkisebbek vacsorája. Nem vicc! A vendég emailen elküldi a szállodának, mit szokott a család legkisebb tagja fogyasztani, és ezt a bébiétel szakács, igen, ilyen is van nekik, külön frigóban tárolt bio-alapanyagokból megfőzi.

Mini adag bioalapanyag a bébiétel hűtőben...

Mellette található a cukrászat. Meglepő módon a desszertek mind dizájnban mind íz élményben hozzák az európai színvonalat. Én persze találtam apró hiányosságokat, de egy átlagos vendég, például apukám ;-) így is maradéktalanul meg van elégedve a minőséggel, és végül is ez a lényeg. Használnak calebaut csokoládét és vajat, de persze van kókuszzsír és margarin is, mégis csak nagy tömegben készül itt a desszert, melyet a cukrászdában és a vacsoránál kóstolhatunk meg.

Készülnek a torták

Kora délutánonként hosszú sorok állnak a süteményes pultjánál a gazdag trüffeltorták, amerikai almáspiték , répa és sajttorták elfogyasztására várva.

Mindenki kedvence, a délutáni sütispult...

A cukrászat helységében készülnek a péksütemények is, a különböző színű és méretű kenyerek, kalácsok, kekszek, croissant-ok, egyéb kelttészták. Napi 4500 különböző kenyérféle kerül ki a pék kezei alól. Törökország persze nem Törökország a szirupos édességek nélkül, és e szállodában a baklava féléknek külön szakács és helység dukál, aki álló nap tölti-tekeri-süti-önti nyakon cukros lével ezt a geil, ám sajnos nagyon is megszerethető kalória bombát.

Baklava...

...És az ő szakácsa...

Szinte természetes, hogy a húst, zöldséget, szárazanyagot, tejterméket külön-külön hűtőhelységekben tárolják, mint ahogy az is, hogy számos olyan gyümölcsöt is megtalál az éhes vendég szezonon kívül, amit szinte sehol máshol. Napi 800 kg hús, 300 kg hal, mellett bizony 1.5 tonna zöldség és 2 tonna (!!!) gyümölcs tűnik el nap, mint nap a vendégek gyomrában.

Nem tudom ki hogy képzeli, de ez a temérdek mennyiségű étel egy maximum 40 négyzetméteres kis helységben készül, ahol a szakácsok igyekeznek a török konyha legjavát az európaival vegyíteni, nagyjából 40%-60% arányban.

Az "óriás konyha" ahol a sok száz adag étel készül

A sokak számára izgalmas, és talán kissé szokatlan tradicionális ételek mellett naná, hogy minden este van valami kommersz is a büféasztalon, hogy a megszokások rabjai se haljanak éhen. Persze, ha a szakácsok rám hallgatnának az ilyenek nyugodtan haljanak csak éhen! ;-) Természetes, hogy a dögunalmas levesek, tészták, sült krumplik és natúr csirkék, ugyan úgy állandó részei a kínálatnak, mint a legkülönlegesebb ételek. Bár a vacsoránál minden nap más-más tematika dominál, az alapkínálat, a saláták, desszertek, gyümölcsök, zöldségek, 2 fajta leves és néhány standard étel mindig megtalálható. Emellett mindig akad egy vagy két főétel, amit egy szakács fejez be a szemünk láttára az étkező helységben felállított aprócska látványkonyhájában, és tálalja nekünk á la minute.

A salátabár zöldségei a liftre várva

Idén nyáron a vezetőség gondolt egy nagyot és úgy döntött tényleg itt az idő nagyot villantani. Annyira komolyan vették ugyanis a szó szerint értendő gourmet vendéglátást, hogy a főszezon 14 hete alatt ugyan ennyi michelin csillagos séfet hívtak meg vendégszerepelni a szállodába, heti váltással. Azért ez még nekem is vagány dolog! A séfek különböző országokból jöttek, javarészt 1 de néhány 2 csillagost is sikerült elcsábítani. A mesterek 7 fogásos kreációit előzetes foglalás után 120 eurós egységáron kóstolhatták meg azok a vendégek, akik értékelik a jót és szívesen áldoznak ilyesmire. Persze, hogy a helyzet eleganciája megmaradjon, külön helységben és nem a sírós gyerekektől zajos főétteremben.

Nos egy biztos. Ha valaki van olyan szerencsés, hogy eljut az „ólinklzívok” high end-jére, az ott nem fog tudni fogyókúrázni, persze ilyen jó helyen nem is nagyon érdemes, majd utána, otthon. Ahogy azt most én is teszem, miközben e sorokat írom. S, hogy mi a megoldás a lelkiismeret-furdalás ellen? Minden nap kell 1 órát futni a tengerparton vagy a fitneszteremben. Annyi kalóriát bizonyosan nem égetsz majd el, mint amennyit bevittél, de az illúzió legalább megvan. Bármit is mutat a mérleg a hét végén, szinte biztos lehetsz majd abban, megérte.

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr515098679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!