Baconba tekert ünnepi pulyka, 20 perc munkával? Igen, van ilyen!

Szerző: Házisáfrány - 2012.12.26. 16:01 1 komment

Az az alapvető különbség anyukám és köztem, hogy én szeretek elbíbelődni a konyhában míg ő, ha egy mód van rá, a lehető legkevesebb energia befektetéssel szeretne minél finomabbat főzni. Az vesse rá az első követ közületek, aki nem! Ott volt például az ominózus 25 perces lazac leves is, emlékszel?

Így történt hát, hogy amikor először csináltam meg a világ ár-érték arányban legegyszerűbb és legfinomabb ünnepi pulykáját úgy rákapott, hogy többé gyakorlatilag nem is újíthattam. Karácsonykor ez van és punktum.
Nos, ennek a főételnek csak előnye van, hátránya szinte semmi.

  1. Elő tudod készíteni hetekkel az ünnep előtt és be is tudod tenni a mélyhűtőbe.
  2. Az étel „összerakása” még a gyakorlatlan háziasszonynak sem fog 20 percnél tovább tartani.
  3. Sütés közben némi locsolgatáson kívül semmi dolgod vele.
  4. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.
  5. Ahhoz képest, hogy unalmas pulykamellből készül, tényleg meglepően finom.
  6. Amíg a sütőben készül, az egész lakást mennyei bor és sült alma illat lengi majd be.
Ilyen kevés ráfordítással ez azért nem semmi, ugye?

sütés előtt...
...és után...

Nu. A legfontosabb, hogy legyen egy jó baromfisod, akitől kérhetsz apró szívességeket. Én a Fény utcai piac emeletén lévő „Lazsa bt.”-nél shopolok és náluk eddig tényleg csak jót vettem. Kérd tehát meg a hentest, hogy a mellet „nyissa szét” úgy, hogy majd fel tudd göngyölni, akár egy bejglit. Fontos, hogy a hentes kb. egyforma vastagra „nyissa szét” a mellet és az még inkább, hogy sehol ne lyukassza a húst ki. Nem szeleteket kérsz, hanem egész darabot. Ha ez megvan, gyakorlatilag nincs többé miért izgulnod.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is a házisáfrány facebook közösségéhez itt.

...kihajtogatva feltekerve...

...És akkor a recept:

1.2-1.5 kg pulykamell „kinyitva” kb. téglalap formájúra
400-500 gr nyers, füstölt, szeletelt bacon
1 fej fokhagyma
1 cs. Province-i fűszer.(Sajnos nincs belőle mirelite, ám ha vannak friss fűszereid, feltétlenül helyettesítsd avval!)
4-5 db közepes méretű lilahagyma
3-4 nagyobb alma
1-2 marék aszalt szilva
1-2 marék hámozott gesztenye (elhagyható)
1 üveg száraz fehérbor
só, bors
kötöző zsineg a húshoz
hústűk (ha nincs, fogpiszkálók)

  1. Klopfold a húst 2 cm vastagra. Tudom, klopfolni nem túl szofisztikált dolog, de ebben az esetben kell.
  2. Szórd meg az egyik oldalát alaposan a fűszerrel, sózd, borsozd, és tégy rá minél több gerezd hámozott fokhagymát meg néhány csík bacont. Ha gondolod, a fokhagymát apróbb darabokra is vághatod.
  3. Tekerd össze a húst, és az oldalait rögzítsd a húscsipeszekkel.
  4. Borítsd a húst teljesen be a baconnal (az alját is), majd a bacont rögzítsd a kötöző zsineggel a tekercshez.
  5. Ennél a fázisnál a tekercs le is fagyasztható.
  6. Tedd a húst tepsibe.
  7. Szórd köré a 4 részbe vágott, megtisztított hagymát, a 4 részbe vágott, kicsumázott, de meg nem hámozott almát és az egész, magozott aszalt szilvákat, valamint ha van, a gesztenyét.
  8. Öntsd alá a bort és lefedve, 180 fokos sütőben párold 1.5-2 órán keresztül. Néha szedd le a tetőt és locsold a hús tetejét a borral.
  9. Párolás után vedd le a tepsi tetejét és süsd a pecsenyét ropogósra.
  10. Óvatosan vágd le a kötelet, majd húzd ki a hústűket.
  11. Vágj a húsból szeleteket és krumplipürével vagy majonézes burgonyával tálald akár hidegen, akár melegen.

Címkék: pulyka főétel bacon ünnepi ételek

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr415098685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!