Chai- fűszeres fekete tea tejjel, hogy gyorsabban múljanak a téli hónapok

Szerző: Házisáfrány - 2013.02.03. 23:58 Szólj hozzá!

chai-latte.jpg

Minden évben szürreális boldogság magam mögött tudni a januárt, és szerencsémre a nagy nap ebben az évben is eljött!  A tél nem az én évszakom, így mindenféle hasznos és haszontalan praktikával próbálom túlélni. Haszontalan az, amikor nyavalygok, hogy fázom, elegem van, ittfáj-ottfáj és különben is. Ennél sokkal hasznosabb például a haverokat etetni. Nem mintha nem ezt tenném velük az év többi hónapjában is, de jó főzni nekik januárban is, na!

A hideget kompenzálandó teázni is szoktam, és ha már unom a mézes gyümölcs löttyök émelyítő ízét, nekiállok az indiaiak kedvenc melegitalának, a chainak. A chai jóval több, mint sima tea. A víz, tej, cukor és teafű mellett saját készítésű masaládat, azaz fűszerkeverékedet is tartalmazza. Csodásan gazdag, telt és komplex íze mellett olyan egészséges, hogy kis túlzással a halottakat is feltámasztja.

Chai-t hosszú századok óta fogyasztanak Indiában, ahol népszerűbb ital még a kávénál is. Árulják az után, iszogatják otthon, és mostanság azon csodálkoznak, hogy e számukra teljesen hétköznapi és magától értetődően tökéletes ital mitől kezd ilyen trendivé válni a világ többi országában. Nos, akkor vegyük sorban, ok? A fekete teában rengeteg antioxidáns található. Az italban lévő fűszerek külön-külön és együttesen pláne jót tesznek a szervezetnek így nem véletlenül állítják, a chai méregtelenít, segít a rák megelőzősében, beállítja a koleszterin szintet, a vérnyomást, de akár az alzheimer kór tüneteit is enyhítheti. E fűszerek jót tesznek a szívnek, az immunrendszernek, az emésztésnek. A chai nem mellesleg isteni finom. Most őszintén: ezek után eszetekbe jut bármi egyebet inni???

A legfontosabb, amit a chai főzéséről tudnod kell az, hogy nem megy pikk pakk. Ez esetben nincs összedobott ital, már ha élvezni akarod az ízeket, tehát főzd türelmesen, szeretettel. Ezúttal nem adok neked pontos mennyiségeket, csak fűszerötleteket. Állítsd össze a saját kedvenc változatodat, aztán majd írd meg nekem, hogy milyen lett! Fontos, hogy egész, jó minőségű fűszereket használj, ne port, és ha teszel bele gyömbért, az legyen friss. 4 csészéhez kb. 1-2 kis rúd fahéjjal, 2-3 kardamom maggal, 4-5 db szegfűszeggel stb. dolgozz, ezek tényleg csak arányok, hogy nagyságrendileg lásd, miből mennyi kell, hogy az italnak íze legyen. Sose félj a fűszerektől, használd őket bátran, szenvedéllyel.

A chai masalába tehát az alábbi fűszerekből válogathatsz

Fahéj
kardamom
gyömbér
csillagánizs
feketebors
szegfűszeg
szerecsendió
sáfrány
ánizsmag
vanília

3 dl tej (minimum 2.8% zsírtartalmú)
3 dl víz
cukor ízlés szerint, de gazdagon, ha egy mód van rá nádcukor
2-3 evőkanál fekete tea (fű és nem zacskós)

  1. Tedd a tejes vizet edénybe, dobd mellé a fűszereidet, ne spórolj, majd lassú tűzön forrald legalább 20 percig vagy amíg a fűszerek íze kellemesen kioldódott a folyadékban. Én ezúttal 2 rúd fahéjat, 5 szegfűszeget, 4 kardamom magot, kis csipet sáfrányt, 2 szem feketeborsot, fél rúd vaníliát és kevés szerecsendiót tettem belé. Egy kis gyömbért mondjuk még elbírt volna.
  2. Adj hozzá cukrot. Ezt az italt édesen isszák.
  3. Húzd el a tűzről, keverd bele a teafüvet, takard le és infúzionáld (azaz hagyd párolódni a meleg, de nem forró vízben) kb. 3-5 percig.
  4. Szűrd le is azonnal fogyaszd.

Ha többet akarsz tudni arról, hogy termesztik a fekete teát, kattints ide!
Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Házisáfrány közösséghez itt.

Címkék: ital tea fűszeres indiai

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr705098688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása