Saláta sült lazaccal, grillezett cukkínivel és nádcukor melaszos vinegrette-tel. Könnyű fogás, egyáltalán nem csak nőknek!

Szerző: Házisáfrány - 2013.04.05. 00:33 3 komment

lazacsaláta 1.jpgSokat gondolkodtam már azon, vajon én lennék az utolsó nő, akinek nem az agyonfogyókúrázott, 12 éves lányokhoz hasonló testalkatú, szőrtelen, körzővel-vonalzóval beállított sérójú, feszes ruhában pompázó férfiak tetszenek? Nincs már más, akinek imponál, ha egy férfi „meglehetős”? Valami oka ugyanis lennie kell, hogy férfiismerőseim lassan kivétel nélkül fogyóznak, paleóznak, lúgosítanak, fehérjediétáznak, szálkásítanak, léböjtölnek, hatutánnemesznek. És ez igenis bosszantó!!! Mit több, elkeserítő! Mert nincs annál szexisebb, mint amikor egy férfi magába tömi az óriás tányér ételt és utána azt mondja: vehetek még? Szerintem legalábbis. Ha valaki tud enni, az tud élni. A fordítottjában én nem hiszek.

Nos, amióta a helyzet az ami, nagyon találékonynak kell lennem abban a tekintetben, hogy mit lehet némileg túl óvatos barátaim torkán lenyomni, amiről ők azt hiszik, hogy fogyókúrás, és amiről én tudom, hogy a látszat ellenére nem az, cserébe viszont van íze. Ebbe a kategóriába tartozik nem egy salátám, például ez a mostani is.

Imádom az olyan salátákat, amikben vannak meleg alapanyagok is! Egy ilyen étel tökéletes főfogás és akár hideg napokon is megvigasztalja az embert. Sikerének fő titka az ambivalencia amit a sütött-főtt alapanyagok alkotnak a friss, ropogós, nyers hozzávalókkal. A főtt elemek adják ugyanis a fogás lelkét, tartalmát, tápértékét, miközben a frissek a textúrát, frissességet és ropogást. Rengeteg változat létezik. Friss zöldségekhez remekül passzolnak különböző sült húsok és grill sajtok. Pirított magok és krutonok. Sült és főtt zöldségek. Persze ne feledkezzünk meg a világ egyik közepéről, a ropogósra grillezett baconról!

lazacsaláta 2.jpg

Ezt az ételt a tél vége felé több barátnak is megcsináltam. Mindegyik meg volt elégedve. Nu. És akkor a recept 4 személyre. A meleg hozzávalókat sose add a frissekhez tűzforrón, mert megpárolod a zöldeket is, és azt nem szeretnéd. Ja, és ne gyere zavarba a melasztól. Ha nincs otthon, használj mézet, sötétbarna cukrot, gránátalma melaszt, bármit, amivel az öntet savanykás ízét ellensúlyozhatod. Az agyon lúgozott fehércukrot vagy a nyírfaizét inkább ne erőltesd, akkor inkább ne tégy bele semmit.

Ha tetszett a poszt csatlakozz a házisáfrány közösséghez itt.

200-250 gr lazacfilé
1 nagyobb szem krumpli
2-3 marék friss salátazöld, a legjobb, ha keveréket használsz
1 közepes cukkíni
2 szem érett paradicsom
opcionálisan:
1 szál újhagyma
2 szál angol zeller (ez remekül passzol hozzá)
olíva olaj
só, bors

Az öntethez
3 ek bor vagy sherry ecet
5-6 ek extraszűz olíva olaj
1 kk dijoni vagy magos mustár
1 kk melasz vagy méz
só, bors

  1. Keverd az öntet hozzávalóit alaposan össze. Kóstold meg és ha úgy érzed valami hiányzik belőle, pótold.
  2. Süsd a halat 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig. Ne süsd túl, nem baj, ha a közepe kissé angolos. Sütés előtt tehetsz rá kevés sót. Vedd ki és vagdosd darabokra.
  3. Vágd a megmosott cukkínit 1.5 cm-es karikákra és serpenyőben, kevés olíva olajon grillezd az összes karika mind két oldalát aranybarnára.
  4. Hámozd a krumplit, vágd kockákra és sós vízben főzd puhára. Ha kész, szűrd le és még melegen adj hozzá keveset az öntetből. Miközben hűl, magába fogja szívni és isteni savanykás ízt fog neki kölcsönözni.
  5. Mosd és szárítsd alaposan meg a friss zöldeket. Tedd őket egy nagy tálba.
  6. Add hozzájuk a halat, a grill cukkínit és a krumplit. Öntsd nyakon a dresszinggel, keverd alaposan össze és azonnal tálald.

Címkék: saláta lazac egészséges egypercesek gyors vacsorák

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr475195699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.05. 16:02:15

ajon én lennék az utolsó nő, akinek nem az agyonfogyókúrázott, 12 éves lányokhoz hasonló testalkatú, szőrtelen, körzővel-vonalzóval beállított sérójú, feszes ruhában pompázó férfiak tetszenek? Nincs már más, akinek imponál, ha egy férfi „meglehetős”?
.....................
neeem
deeeee
:)

Bejgli 2013.04.05. 16:10:39

Ahogy Bíró Lajos séf mondotta volt: ahogy eszel, úgy baszol.
Ha a pasi nem kajál jó étvággyal, az lelombozó.... mert hát akkor kinek csinálja az ember a finomságokat?? :)

Házisáfrány 2013.04.05. 16:15:47

...Élénken emlékszem arra a pizza partyra ahol a pásztói kenyérlisztből gyúrt tökéletes tésztámat nyújtottam épp amikor megérkezett Miklóska haverom és közölte, ő Atkins-ezik, tehát maximum a szalámit hajlandó megenni.
...Ezek rossz napok az ember életében... ;-)

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása