Gigandesz, görög óriásbab paradicsommal sütve

Szerző: Házisáfrány - 2017.01.17. 21:29 Szólj hozzá!

gigandes.jpg

Ahogy másban a tojásos nokedli fejes salátával, úgy bennem egy sor görög klasszikus ébreszt nosztalgikus nyári emlékeket, amiket Kúla néni készített a régmúlt, forró, mediterrán nyarakon. Minden évben eltöltöttünk ugyanis pár hetet nála Parga-n, az Észak- Görög falucskában. Kúla néninek volt egy fészekalja gyereke, akikkel lehetett bandázni és hozzá egy 150 cm-es magassága, amit kirobbanóan energikus természetével kompenzált. Vadregényes házát, mely pinea ligetek közé bújtatva álldogált a hegyen, csak egy hajtűkanyarokkal tarkított keskeny, ám annál hosszabb, egysávos úton lehetett megközelíteni. Amikor aztán délutánonként hazafele tartottunk a strandról, Kúla néni úgy érezte, az aprócska Renault 5-ösében csak akkor van biztonságban a kacskaringókon, ha minden egyes kanyar előtt tülköl egy hatalmasat az esetlegesen szembejövő gépjárművek értesítése és a balesetek kivédése céljából. Derék és bölcs volt a gondolat, de miután a nyári lakig jó tíz perc alatt lehetett eljutni a girbegurba úton, melynek egyenes szakasza egyáltalán nem volt, a néni egyszerűbbnek gondolta, ha az útszakasz legelején rátenyerel a dudára és a kezét le se veszi addig a másodpercig, amíg meg nem érkezik a házhoz. Ha valaki ekkor mégis szembe merészelt jönni vele, rettenetes fejhangon kiabálva, és az öklét rázva méltatlankodott: - De hát dudáltam! Ez nem hallotta, hogy dudáltam???!!!
…Hogyne hallotta volna, gondoltam ilyenkor csengő füllel, még Athénben is hallotta mindenki…

Nos, Kúla néni volt az általam ismert akkori világ legjobb szakácsa. Ő bizony igazi reformerként már 30-35 éve állította, jó ételt csak jó alapanyagból lehet csinálni és a gyerekei legnagyobb bánatára keresztes hadjáratot folytatott a ki tudja miből készülő gyorsételek ellen. Ő maga sütötte a kenyeret, pizzát és süteményt. Ha citrom kellett, letéptünk párat a kertben lévő gyümölcsöktől roskadozó fákról, ha meg tej, megfejtük Mérit, a kecskét. Csodás nyarak voltak, azóta is hiányoznak.

A forró augusztusi hőségben ritkán ettünk húst, akkor is leginkább bárányt vagy kecskét, de a vegetáriánus fogások ilyenkor sokkal jobban estek. Egyik kedvencem a sült, paradicsomos óriásbab volt. Az, amiből már tuti, hogy ettél konzerv változatot, aminek persze annyi köze van házilag készült ételhez, mint a sólet konzervnek az igazihoz. A gyomorgyilkos, dögnehéz sólettel ellentétben azonban ez egy könnyű és vidám négy évszakos babétel. Csináltam is egy nagy adaggal a napokban annak reményében, hogy ha a tányérra nyarat varázsolok, talán a hó is megolvad odakinn. Persze nem olvadt meg, de a családot azért nagyon boldoggá tettem!

Nu, és akkor a recept. Fehér óriásbabot, „gigandesz-t” kevés helyen kapsz, de nagy magyar tarkababból ugyan ilyen finom lesz az ételed. Sok melód nem lesz vele, csak beteszed a sütőbe és megoldja magának. Imádni fogod, megígérem!

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

500 g görög fehér lóbab, vagy bármilyen nagyméretű bab
1 közepes fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 közepes répa
¼ zellergumó
2 darabolt paradicsomkonzerv
1 csomó petrezselyem
olíva olaj
só, bors
fetasajt a tálaláshoz

gigandes_1_of_1.jpgebbe még bőven öntöttem vizet mielőtt betettem a sütőbe!

  1. Áztasd éjszakára vízbe a babot. Szűrd le.
  2. Tedd nagy lábasban enyhén sós vízbe és főzd kb. 30 perc alatt félkeményre. Szűrd le.
  3. Tisztítsd meg a répát és karikázd fel. Tisztítsd meg a zellert és vágd 2-3 darabra, rusztikusan. Vágd ketté a hagymát és vágj belőle egyforma, kb. 2 mm-es szeleteket. Hámozd meg a fokhagymát és karikázd fel.
  4. Tedd a babot lapos tepsibe. Add hozzá a két paradicsomkonzervet, felaprított zöldségeket és a petrezselyem szárát. Sózd, borsozd és keverd alaposan össze.
  5. Önts rá 5-6 evőkanál olíva olajat és annyi vizet, hogy egy sűrűbb leves állagát kapd.
  6. Tedd 180 fokon sütőbe és süsd kb. 2-3 óra alatt puhára, az eső 1.5 órában letakarva. A sütés ideje nagyban függ a bab fajtájától és attól mennyire régi, úgyhogy folyamatosan kóstolgass. Ha a víz elpárologna, amire van esély, mindig önts utána egy keveset. Az a célod, hogy mire kész az étel egy kellemesen sűrű mártással bevont, nem túl vizes, de egyáltalán nem száraz ételt kapjál.
  7. Amikor kész, dobd ki a zellert és a petrezselyemszárakat és keverd hozzá a felaprított, friss petrezselyemzöldet.
  8. Tálald melegen vagy akár langyosan fetasajttal és kínálj mellé salátát. Ez egy könnyű babétel, így nyáron pont annyira jól fog esni, mint télen!

Címkék: görög paradicsom mediterrán bab egészséges vegetáriánus feta hüvelyesek

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr7212132557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (17) aprósütemény (12) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (14) cukor (12) dél-amerikai (3) desszert (54) dió (4) DIY (5) édesség (19) egészséges (22) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (10) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (3) görög (10) görög joghurt (5) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (7) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (6) karácsony (27) keksz (11) kelt tészta (13) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (21) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (3) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (23) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (12) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (7) vegetáriánus (40) vörösbor (3) zöldség (12)
süti beállítások módosítása