Egyperces pulykamáj pástétom, avagy tedd boldoggá egyszerűen a házibulid összes meghívottját!

Szerző: Házisáfrány - 2017.05.09. 13:29 Szólj hozzá!

pate.jpg

…Most akkor elmesélem neked, hogyan sikerült hajszál híján felgyújtani a lakásomat, miközben ezt az egyébként csodás pástétomot csináltam.

 Mint azt már sokszor írtam, a sógornőmék kommunában élnek a szomszédaival és azok számos csemetéjével. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a házban lakó összes család, és a nap mint nap hozzájuk csapódó barátok hada együtt partyzik. Buli pedig, ha jobban megnézzük, minden egyes nap van, és valahogy mindig úgy alakul, hogy pont az én családom erkélyén. A mindiget értsd szó szerint, mert a legdurvább téli mínuszokban is kinn ácsorognak, kezükben az elmaradhatatlan borospohárral. Ők ujjatlanban és papucsban, én pedig nagykabátban, takaróba burkolva, a hőgomba alatt, vacogva.

Nos, az ominózus lakók úgy érezték, itt az ideje egy kis változatosságot hozni az életükbe, így született meg a kvázi forradalmi gondolat, hogy ismét összegyűlnek, de ezúttal átteszik a napi betevő bulit az erkélytől 3 lépcsőfokra található kertbe. Az eseményre engem is meghívtak és természetesen nem mentem üres kézzel. Összedobtam egy májpástétomot, mert szuper gyorsan megvan, csodás az íze és mindenki szereti.

A múltkori pulykaragumon felbuzdulva úgy gondoltam, csirke vagy pecsenye kacsamáj helyett kipróbálom, hogyan működik az étel pulykamájból, s ahogy sejtettem, remek lett! Miután húsokra háklis vagyok, pulykából mindig Gallicoopot veszek, mert rendelkezik fenntarthatósági tanúsítvánnyal, és ha ezt a márkát veszed, biztos lehetsz abban, hogy kizárólag minden folyamatában ellenőrzött, magyar takarmánnyal etetett, hazánkban tenyésztett és tartott állatok húsát, és az azokból készített termékeket veszed, aminek a származását vissza tudod követni, tehát nem kell azon izgulnod, vajon Kínában vágták-e le, és hulladékkal tömték-e a megboldogultat. Nem mellékesen azt is jelenti, hogy a húsoknak jó az íze, és a nap végén talán ez a legfontosabb szempont.

Ami a pástétomokat illeti, rengeteg séf receptjét áttanulmányozhatod, de látni fogod, hogy nüansznyi változtatással mind körülbelül ugyan azt csinálja: zsiradékon (általbán vajon) gyorsan átpirítja a májat, a belsejét kissé nyersen hagyva. Közben hozzáadja a fűszereket és egy ponton a folyékony hozzávalókat. Végül pürésít, kihűt és tálal. Az alkohol, főleg az édes alkohol nem életbevágó eleme az ételnek, de remek ízt ad neki. Én a helyedben nem hagynám ki, de csak emiatt biztos nem vennék aszút tízezerért, inkább körülnéznék, mi van otthon bontva, és nagy valószínűséggel azt használnám, ahogy most is.

Kedvenc séfem, Várvizi Péter bátorított, hogy használjak többfajta italt, hiszen mind plusz ízjegyekkel gazdagítja a pástétomot, csak ügyeljek arra, hogy legalább az egyik édes legyen; aszú, mazsolabor, portói vagy madeira. Azt is javasolta, hogy azonnal gyújtsam meg az alkoholt, ahogy a serpenyőbe öntöm, így gyorsabban beforralja magát. Séfem azonban arra nem gondolt, hogy az enyém nem egy profi konyha, és én sem arra, hogy jobb nem tüzet rakni egy olyan platnin, ami felett 40 cm-rel ott egy szagelszívó és a fa konyhaszekrény. Szerencsére, amikor felcsaptak a méteres lángok, ahogy a videon látod, gyorsan lekaptam az edényt a tűzről, így a nap végén csak némi kormot kellett letisztítanom a bútorról, a komoly tüzet azonban megúsztam! Egyszer már felgyújtottam ugyanis a konyhám, a könyvemben el is olvashatod hogyan történt.

A filmen nem látni, de a lángok amikor elhúzom a serpenyőt a tűzről, közel méteresek! :)

Nu, és akkor a recept.

A tejszín nem ortodox hozzávaló, de csodás krémességet kölcsönöz a pástétomnak, így nem szeretem belőle kihagyni. Más összetevőt, például fokhagymát és mustárt nem teszek hozzá, mert domináns ízük elnyomná a lényeget. Talán a legfontosabb tanács az, hogy sose süsd túl a májat, mindig maradjon rozé a belseje, különben a krémesen lágy csoda helyett a végén vízben áztatott kréta állagú valamit fogsz kapni!

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

500 g pulykamáj
2 salotta hagyma vagy ½ fej vöröshagyma
3 ek konyak
3-5 ek portói, aszú, madeira vagy bármilyen más desszertbor
50 ml tejszín
2-3 ágacska kakukkfű

100 g vaj

  1. Tisztítsd meg a májat amennyire tudod az inaktól és vágd kb. 2 cm-es kockákra.
  2. Egy vastag fenekű serpenyőben, közepes lángon olvaszd fel a vajat. Ne túl forróra, mert megbarnul. Dobd bele a lehető legapróbbra vágott hagymát és a kakukkfüvet. Párold a hagymát üvegesre.
  3. Add a hagymához a májat és pirítsd gyorsan át minden oldalát úgy, hogy a külseje megbarnuljon kissé, de a belseje még rózsaszín maradjon. Sózd meg. Ha nagyobb adagot készítenél, mint én a bulira, ne tömd agyon a serpenyőt, inkább dolgozz több részletben.
  4. Vedd ki a májat egy másik edénybe és csavard fel a serpenyőben a hőfokot magasra.
  5. Öntsd a serpenyőbe az alkoholt és gyújtsd vagy ne gyújtsd meg, (Óvatosan a tűzzel!) majd forrald, míg az alkoholtartalmát elfövi, és add hozzá a tejszínt. Forrald be.
  6. Vedd ki a kakukkfüvet, öntsd a beforralt alkoholt a máj mellé és botmixerrel pürésítsd. Hosszúkás edényben a legcélszerűbb dolgoznod, mert köpködni fog. Kóstold meg, és ha kell, ízesíts utána.
  7. Tedd a pástétomot tálkákba és önts a máj tetejére vékony rétegben olvasztott vajat. Ez azért kell, hogy a máj felszíne ne kezdjen el oxidálódni, mert akkor csúnya barna lesz.
  8. Hűtsd ki és tálald friss kenyéren, savanyúsággal vagy zöldségekkel.

 

Címkék: buli máj gyors egypercesek gyors vacsorák tapas-mezze

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr6112489721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása