Fűszeres pácban pirított karfiol csilis, fokhagymás joghurttal

Szerző: Házisáfrány - 2018.02.23. 11:54 Szólj hozzá!

pacolt_karfiol_1.jpgCsodásan hangzik, amit előző posztomban írtam, miszerint a telet diétával és egészséges ételek fogyasztásával töltöm, de tényleg, azonban a való életben ez sajnos nem teljesen van így. TÉNY, hogy mindig van egy egészséges fogás a palettámon, na de az az ámokfutás ami általában utána jön...

Szóval először megeszem a szuperegészséges ezt-azt, ettől aztán rettentő büszke vagyok magamra, majd közvetlenül utána beindul a nasizgatás. Először csak becsúszik pár csík ilyen-olyan sajtocska. Ezt követi a csoki, nyilván soronként, mert ha egyszerre csak kisebb adagokat eszel, az optikailag jóval kevesebbnek tűnik. Később rendszerint eszembe jut, milyen jó kis kovászolt kenyeret hozott előző este valamelyik vendégem (magának természetesen, mert én ugye nem eszem kenyeret), így az étkezés végén, kvázi az édesség után még elmajszolgatok némi tegnapi pékárút is, mert így, hogy nem az étel mellé, hanem utána eszem, talán nem is számít. Nos, kár magamnak hazudni, mert igenis számít.

pacolt_karfiol_2.jpg

A lénye az, hogy az egyik kedvenc esti tv-zés mellé való vacsorám sütőben sült édesburgonya szokott lenni, joghurtos tahinivel, mert a sült édesburgonya úgy tökéletes, ahogy van. Most azonban úgy éreztem ideje újítanom kicsit a repertoáromon, így gondoltam ezúttal karfiolt sütök helyette. A sült karfiol amúgy is csodás, de ha ilyen vadul befűszerezed, ahogy azt most én tettem, egészen izgalmas íze lesz, és igenis vetekedni fog a boltban vásárolt zacskós csipszekkel! A joghurtmártás pikáns savanyúsága pedig remekül harmonizál a pácolt karfiol markáns fűszereivel.

Nu. És akkor a recept. Ezt a zöldséges ételt még egy húsevő is szeretni fogja, meglátod!

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

4 fő részére előételnek, könnyű vacsorának vagy snacknek

1 nagy fej karfiol
1 citrom leve
4 ek extraszűz oliva olaj
1 csapott ek római kömény
1 tk őrölt koriander
½ kk őrölt fahéj
50 g fenyőmag (elhagyható)
2 ek gránátalmamag
1 csokor petrezselyem
200 ml görög joghurt
1 gerezd fokhagyma
harissa, vagy bármilyen más csili paszta (elhagyható)

  1. Mosd meg a karfiolt és szedd rózsáira. Párold párolóedényben, vagy sós vízben addig, míg félig megpuhul, ez nem tart tovább pár percnél. Semmiképp se párold túl!
  2. Végy egy száraz serpenyőt és közepes lángon, folyamatosan kevergetve pirítsd meg a fenyőmagot. Tedd félre.
  3. Magozz ki ¼ gránátalmát.
  4. Közben csináld meg a pácot. Keverd az olajat a fűszerekkel, csavard bele a citromot és sózd kellemesen sósra.
  5. Keverd a pácba a karfiolt. Jó alaposan pácozd be mindenhol pont úgy, mintha húst pácolnál.
  6. Melegíts egy grillt vagy a sütőt grill fokozaton forróra, 230-250 fokra.
  7. Tedd bele a karfiolt és néha óvatosan forgatva süsd meg, míg el nem kezd barnulni, kb. 20 percig. Vedd ki.
  8. Keverd a joghurtot össze a csilipasztával. Nyomd bele a fokhagymát. Sózd kellemesen és tégy bele 1 ek jó minőségű eztraszűz olivaolajat is, az ízéért.
  9. Tedd a karfiolt tálra. Szórd meg a fenyőmaggal, gránátalmamaggal és némi felaprított petrezselyemmel.
  10. Locsold meg alaposan a görög joghurttal, vagy mártogasd bele falatonként.
  11. Tálald melegen, langyosan vagy akár hidegen.

Címkék: zöldség joghurt fűszeres fűszer karfiol egészséges vegetáriánus gyors vacsorák

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr7813690032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!