Túróval töltött, lekváros, édes morzsás kalácskák

Szerző: Házisáfrány - 2018.03.28. 11:56 Szólj hozzá!

moraviai_kalacs_3.jpgMinden húsvét előtt elhatározom, hogy sós kalácsot csinálok, ami megy a sonka mellé, a szokásos édes, sütiszerű helyett. Aztán rendre belebotlok „az” édes kelt tésztába, melynek képtelen vagyok ellenállni. Itt van például idén ez a dekadens csoda. Hiszen ki bírna nemet mondani valaminek, amiben van lekvár és túró, a tetejére pedig ropogós, édes morzsa sült? Jól látod, senki, így amikor megsütöttem, azonnal elő is kerültek a barátok, kvázi a semmiből, ahogy „az éji vad gyűl a vérszagra”. Mert „ezek” valahogy mindig megneszelik, ha van kaja, én meg örülök, ha jönnek, mert minél több barát van a lakásodban, annál jobb.

Nos, először Gyuri érkezett, aki néhány sütikéért cserébe hajlandó volt tartani a fotókhoz a derítőlapot. Aztán felhívott a mama, és amikor megneszelte, mi a helyzet, rögtön be-„érzelmizsarolt”, hogy ő az egyetlen anyukám, és milyen dolog az, hogy mindenki nálam eszik, ő meg nem kap semmit, így gyorsan autóba pattantam, és vittem neki is pár bucit, a béke kedvéért. Később beállított Emmácska és Ádám, szépséges kis unokahúgom az öcsikéjével, és fogyasztottak rendesen. Estefelé megjelent Panna, és vele is jött egy cuki gyerek, majd amikor a kalácskák már tényleg fogytán voltak, váratlanul becsöngetett Dorci, kettő darab, állandóan éhes kamasz fiával.

…Utólag áldottam az eszem, hogy a süteményből másfélszeres adagot csináltam...

moraviai_kalacs_4.jpg

E kalácsok eredetileg Csehországból származnak, és számtalan változatuk létezik. Az édes morzsa nem ortodox hozzávaló, így akár ki is hagyhatod, de a helyedben nem tenném. Fontos azonban, hogy jó minőségű lekvárt használj hozzá, hiszen annak az ízén áll vagy bukik minden. Én most Hamé-val dolgoztam, aminek nagyon magas a gyümölcstartalma, remek az állaga, nincs telenyomva műanyag adalékokkal, és ami még ennél is fontosabb, nincs benne tartósítószer. Ügyelj arra, hogy a lekvárod sűrű legyen, mert a híg dzsem még azelőtt lefolyik a sütiről, hogy megsülne.

moraviai_kalacs_1.jpg

Nu. És akkor a recept. Mint minden kelt tészta, ez is a sütés napján és másnap a legfinomabb, így akkor jársz a legjobban, ha csak húsvét vasárnap látsz neki, így hétfőn még bátran adhatsz belőle a locsolóknak. Ha marad. De szerintem nem fog. Csak mondom.

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

moraviai_kalacs_2.jpg

20 db kalácshoz

A tésztához

30g friss élesztő
5 g cukor
50 ml tej
500 g finomliszt
100 g cukor
250 ml tej
75 g olvasztott vaj
2 tojássárga
csipet só

A túró töltelékhez

500 g tehéntúró
75 g cukor
1 csomag bourbon vaníliás cukor
1 nagy tojássárgája
csipet só
½ citrom lereszelt héja és a leve (ízlés szerint, kóstolj!)

250 g gyümölcslekvár (Én Hamé barack és eperlekvárral dolgoztam)

A morzsához

50 g jéghideg vaj
50 g cukor
50 g liszt

1 tojás a kenéshez

  1. Keverd a túrót alaposan össze a cukorral, tojássárgájával, sóval, vaníliával, citromhéjjal és citromlével. Tedd félre.
  2. A morzsához tedd tálba az összes hozzávalót és hideg kézzel morzsolgasd, míg épp összeáll. Fontos, hogy a kezed és a vaj is hideg legyen. Ne gyúrd túl!
  3. Langyosítsd meg a tejet. Egy kis tálban morzsold el 50 ml tejben az élesztőt a csipet cukorral és 1 evőkanál liszttel. Futtasd fel 15 perc alatt.
  4.  Egy nagy lábasban add a liszthez az olvasztott vajat, cukrot, sót, maradék tejet, tojássárgát és a felfuttatott élesztőt. Robotgépben vagy kézzel gyúrd alaposan össze. Ha nagyon ragadna, tehetsz hozzá még minimális lisztet, de ne sokat. Takard le és meleg helyen hagyd kelni egy órát, míg a duplájára dagad.
  5. Borítsd ki a megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapra és gyúrd át kézzel. Nyújtsd 4-5 mm vékony lappá. Nem lesz könnyű dolgod, mert addigra kialakultak a tésztában a rugalmas sikérszálak így a tészta mindig visszaugrik majd kicsit, de ne add fel, nyújts csak szorgalmasan!
  6. Végy egy 10-12 cm átmérőjű kistányért, vagy bármit, ami kerek, tedd a tésztára és éles késsel vágj a tésztából korongokat.
  7. Tégy minden korong közepére 1-1 púpozott teáskanál túrót, majd a korong széleit táskaszerűen nyomkodd középen össze a fotón láthatóak szerint.
  8. fordítsd meg a batyukat és tedd őket sütőpapírral borított tepsibe. Enyhe nyomással képezz a közepükben mélyedést, és mindegyikbe tegyél 1-1 kiskanál lekvárt.
  9. Morzsázz a lekvárra kevés édes morzsát.
  10. Tedd a süteményeket 170 fokra előmelegített sütőbe és süsd őket 15-20 perc alatt aranybarnára.
  11. Akármilyen csábítóak és illatosak csodás kalácsaid, várd, meg míg kihűlnek, mert a töltelék leforrázhatja a nyelved, a meleg kelt tésztától pedig megfájdulhat a hasad.
  12. A kalácsok aznap és másnap a legfinomabbak, így próbáld őket az ünnep napján elkészíteni!

Címkék: húsvét ünnep kenyér túró kalács élesztő lekvár ünnepi ételek

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr5613736850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (28) amerikai (16) aprósütemény (11) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (8) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (14) cukor (7) dél-amerikai (3) desszert (51) dió (4) DIY (4) édesség (15) egészséges (22) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (9) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (17) fűszeres (6) fúziós (3) gallicoop (4) görög (10) görög joghurt (5) grill (3) gyerekeknek (7) gyors (7) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (7) ital (5) joghurt (9) kalács (5) karácsony (24) keksz (9) kelt tészta (11) kenyér (18) kókusztej (3) könnyű (6) kovász (3) közel-kelet (5) közel-keleti (21) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (3) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (10) olíva olaj (4) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (13) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (7) saláta (9) spanyol (8) sütemény (21) sütőtök (4) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (12) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (4) ünnep (38) ünnepi ételek (32) vaj (5) vegán (6) vegetáriánus (38) vörösbor (3) zöldség (12)