Grillezett retek snidlinges, joghurtos mártogatóssal

Szerző: Házisáfrány - 2018.05.03. 11:30 1 komment

grillezett_retek.jpgHa kicsit beleolvastál az előző évek egészségesblog-trendjébe láthattad, boldog, boldogtalan karfiolt grillezett. Egészben, rózsáira szedve, szeletelve, pácolva, előfőzve, natúran, fűszerezve, sütőben, vaslapon, grillrácson, földön, vízen, levegőben. Voltak, akik egyenesen „karfiol steak”-nek hívták a sült karfiol szeleteket, azt sugallván, íze simán vetekszik egy szelet angolos bélszínével. Nos, nem, nem vetekszik.

Félre ne érts, én is szeretem a sült karfiolt, de úgy érzem, a hirtelen jött karfiol-imádat trend méltatlanul szorította háttérbe a többi, legalább annyira finom zöldséget. Pedig grillezni szinte mindegyiket lehet. Az erős hő hatására az illető zöldség ízei felerősödnek, a benne lévő cukortartalom koncentrálódik, harsánysága szelídül, állaga átalakul. Az illatos és színes sült zöldségek legvonzóbb tulajdonsága mégis az, hogy nem csak köretnek, de TV előtti nasinak is kiválóak, nekem a nassolás királynőének ezt bátran elhiheted! Nem kell forgatni a szemed, hidd el, hogy egy tökéletesen megsütött édeskrumpli, megfelelően kiválasztott öntettel simán leveri élvezeti értékben a krumplit sosem látott zacskós csipszet.

Nos, a minap úgy alakult, hogy lett 3 csokor csodálatos retkem. Imádom a retket, mert finom és gyönyörűséges, de ha nyersen eszem, rosszul leszek tőle, így gondoltam egyet, és kipróbáltam, milyen lehet megsütve. Kiderült, jó ötlet volt! Íze csodásan intenzív és édeskés lett a karfiolra (hehe), újkrumplira és pasztinákra emlékeztető jegyekkel. Imádtam.

A retekhez, abból-baj-nem-lehet alapon csináltam egy joghurtos-snidlinges minimál-szószt is, melynek hűs savanyúsága csodásan egészítette ki a forró zöldség komplex ízét.

Nu, és akkor az ezúttal tényleg pofonegyszerű recept.

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

4 fő részére nasinak, vacsira, köretnek

3 csomag hónapos retek
2-3 ek extraszűz olíva olaj
400 ml görög joghurt
1 kis csomó snidling

  1. Melegítsd elő a sütőt 220 fokosra.
  2. Mosd alaposan meg a retket. Vágd le a gyökerét és a zöld részét. Vágd félbe vagy negyedeld.
  3. Locsolgasd a retkeket kevés olajjal, annyival, mintha salátát csinálnál, és sózd is meg.
  4. Terítsd a zöldséget sütőpapírral bélelt tepsibe.
  5. Süsd kb. 20-30 percig, míg a fehér része meg nem barnul. 10 percenként óvatosan keverd át. Ha már mindegyik retek szépen megpuhult és megpirult, szedd ki a sütőből.
  6. Közben vágj egy kis csomó snidlinget nagyon apróra. Keverd a görög joghurthoz. Adj hozzá 1 ek extraszűz olíva olajat és sózd ízlés szerint.
  7. Kínáld a joghurtmártást a még meleg retek mellé.

Címkék: zöldség joghurt egészséges retek vegetáriánus egypercesek gyors vacsorák

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr8913885002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsurzsenka 2018.05.12. 00:13:28

Megcsináltam. Minden nagyon jó, egy dolog hibázik: a retek mennyisége. Sokkal többet kell belőle legközelebb sütni.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (28) amerikai (16) aprósütemény (11) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (8) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (14) cukor (7) dél-amerikai (3) desszert (51) dió (4) DIY (4) édesség (15) egészséges (22) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (9) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (17) fűszeres (6) fúziós (3) gallicoop (4) görög (10) görög joghurt (5) grill (3) gyerekeknek (7) gyors (7) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (7) ital (5) joghurt (9) kalács (5) karácsony (24) keksz (9) kelt tészta (11) kenyér (18) kókusztej (3) könnyű (6) kovász (3) közel-kelet (5) közel-keleti (21) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (3) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (10) olíva olaj (4) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (13) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (7) saláta (9) spanyol (8) sütemény (21) sütőtök (4) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (12) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (4) ünnep (38) ünnepi ételek (32) vaj (5) vegán (6) vegetáriánus (38) vörösbor (3) zöldség (12)