Joghurtos padlizsán

Szerző: Házisáfrány - 2019.05.27. 16:42

joghurtos_padlizsan_1_1_of_1.jpgVárosi lányként az én fejemben kvázi alapvetés, hogy a tej dobozban terem, a mustár gyárban készül és joghurtos padlizsánt kizárólag a török büfékben árulnak. Vannak ugyanis azok az ételek, amiket valahogy sosem jut az eszünkbe otthon megcsinálni. Pedig tök egyszerűek. És finomak. És szeretjük őket. És mindenki más is szereti őket. De valahogy akkor sem.

joghurtos_padlizsan_2_1_of_1.jpg

Pedig a padlizsán az egyik kedvenc zöldségem, a joghurtért meg ki ne lenne oda, és logikusan végiggondolva, ha a török büfés megoldja, nyilván te is tudsz ilyet csinálni, annyira nem lehet komplikált. Arról nem is beszélve, hogy az étel így minden bizonnyal finomabb is lesz, mint a gyorséttermi verzió.

Most tehát, hogy közeleg a nyár (bár a májusi novembert látva már semmiben sem vagyok biztos) megint elkezdtem mediterrán és közel-keleti ételeket készíteni. Többek között ezt a hűsítő és savanykás joghurtos padlizsánt. A meleg hónapokban úgyis mindenkinek a könnyű, színes, fűszeres, zöldséges fogások esnek a legjobban.

Ez az étel remek választás gyors vacsorának vagy tapas-mezze variációk egyikének. Bár nagy rajongója vagyok a túlzásba vitt római köménynek, ebben az esetben tényleg azt ajánlom, csak óvatosan adagold, ha azonban szereted a fokhagymát, abból tehetsz bele még bőven.

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

Nu, és akkor a recept.

4 fő részére

2 nagyobb padlizsán
3-4 ek olaj a sütéshez
késhegynyi római kömény
1-2 gerezd fokhagyma
300 ml görög joghurt
csavarásnyi citromlé
csokor petrezselyem

extraszűz oliva olaj a tálaláshoz

  1. Mosd meg a padlizsánt és vágd 1.5*1.5 cm-es kockákra.
  2. Sózd meg a padlizsánkockákat, rakd őket egy nagy szűrőbe és hagyd békén 30-60 percig, hogy a leve kicsöpöghessen.
  3. Egy vastag fenekű serpenyőben hevíts forróra 1-2 evőkanál olajat. Dobd a serpenyőbe a padlizsán harmadát, majd időnként átforgatva süsd az összes oldalát aranybarnára. Ha a serpenyő alja nagyon száraznak tűnik, önts bele egy újabb evőkanálnyi olajat, de számíts arra, hogy a padlizsán olyan, mint a szivacs, kvázi bármennyi olajat felszív, így óvatosan adagold.
  4. Vedd ki a már kész kockákat és pirítsd meg a maradék zöldséget is annyi részletben, hogy a serpenyő sose legyen túlzsúfolt.
  5. Tedd vissza a serpenyőbe a már kész padlizsánt, add hozzá a római köményt és fokhagymát. Sózd ízlés szerint és süsd kb. 30 másodpercig, míg a fokhagyma megüvegesedik, de még nem kezd el barnulni.
  6. Húzd le a padlizsánt a tűzről és hűtsd langyosra.
  7. Add hozzá a joghurtot, felaprított petrezselymet, citromlevet és ha szükséges, sót.
  8. Tedd az ételt a hűtőszekrénybe, hogy teljesen kihűlhessen, és az ízek összeérhessenek.
  9. Tálald kevés extraszűz oliva olajjal meglocsolva, pitával.

 

Címkék: könnyű zöldség joghurt mediterrán padlizsán egészséges vegetáriánus egypercesek gyors vacsorák közel-keleti

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr4114864316
Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!