Félelmetesen finom "levágott ujj" vajas kekszek Halloweenre!

Szerző: Házisáfrány - 2020.10.27. 11:44

halloween_ujjak_2.jpg

Vannak olyan ünnepek, amiknek nincsenek magyar hagyományai, mégis beszivárogtak az életünkbe. Ezek közül akad olyan, amit kimondottan utálok, például a Valentin nap, aminek szerintem a világon semmi értelme sincsen, és olyan is, amire minden évben várok, ilyen az angolszász gyökerekkel rendelkező Halloween. Szeretem, hogy a közelgő téli hónapokra készülődést, az elmúlásra és a halottakra való emlékezést vidáman tesszük, hogy sírás helyett egy jó bulival emlékezünk azokra, akiket szerettünk!  Azt pedig egyenesen imádom, hogy ezen a napon  kvázi kötelező a „félelmeteskedés”, méghozzá a lehető legkreatívabb módon! Amerikában ilyenkor vannak olyan városrészek, ahová kimondottan tilos a belépés jelmez nélkül, a tömeg ki is vet magából, ha civil ruhában próbálkozol utcabálozni! Sőt, a játékosabb kedvűek az eseményre nem csak úgy felkapnak valamit, hanem hosszan tervezgetik az az évi jelmez-tematikát! Van, hogy egész családok öltöznek be Addams familynak vagy szuperhősöknek. A porták előtt ilyenkor töklámpások világítanak, a fákról csontvázak és seprűn lovagló boszorkányok lógnak le és a kerteket kíséretetek, mű-pókhálók és madárijesztők teszik félelmetesen szórakoztatóvá.

Halloween estéjén nagy bulik vannak mindenkinél, ahol nem csak a lakásdekor, de még az ételek és sütemények is ijesztően néznek ki! Pókhálós muffinok, bóléstálak, melyekben szemgolyók úszkálnak, habcsók csontokból kirakott torták, szellem formájú sütik dobják fel a napot, melyeket nem csak élvezetes elkészíteni, de a gyerekek is szívesen segítenek benne.

Az egyik legbejáratottabb sütim a „para-repertoárból” a „levágott ujj”, mely kedvenc, pofonegyszerű vajas kekszem kissé átkozmetikázott változata. A gyerekek ehhez is mindig beállnak mellém formázni, és közben halálra röhögjük magunkat azon, ki tud félelmetesebb változatokat készíteni!

A süti készítésénél ügyelj arra, hogy a vaj a lakás és a kezed hőjének a hatásától nagyon gyorsan olvad és puhul, így miután összeraktad a tésztát, mindenképp pihentesd a hűtőben és mindig csak annyit vegyél ki, amennyit épp formázol. Bár felesleges faxninak tűnik, de TÉNYLEG tedd az ujjakat a fagyasztóba sütás előtt pár órára, mert a szobahőmérsékletű keksz szét fog folyni a tepsiben sütés közben és elveszti az alakját, a fagyasztott azonban remekül megtartja!

Ezek a sütik rondák, és az a céljuk, hogy minél életszerűbben félelmetesre sikerüljenek! Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének rettentően finomak, mint a vajas kekszek általában! Az ujjakra a "kosz" kakaó és fahéjpor formájában kerül, -ügyelj rá, hogy teljesen tiszta, ha lehet új ecsettel dolgozz! A művér természetesen ételfesték. Ha idegenkedsz az ételfesték gondolatától, ki is hagyhatod, de hidd el, a gyerekek imádni fogják, amikor "bevérezhetik az ujjakat"! Nu, és akkor a recept.

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is vagy kövess az instagramon!

bdfd1d37-8471-45d4-b4ac-619a312d54ee.jpeg

72942759-30db-4e90-9efb-42c6d1fe638b.jpeg

halloween_ujjak_1.jpg

 2 tepsinyi "ujjhoz"

225 g vaj
150 g finom szemcséjű cukor
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
350 g liszt
1 tk só
késhegynyi sütőpor
50 g hámozott mandula, kettévágva

A díszítéshez
1 tk fahéj
1 tk kakaópor
piros ételfesték
tiszta ecsetek 

  1. Robotgép segítségével keverd a puha vajat a cukorral össze. Add hozzá a tojást és vaníliát, és keverd tovább.
  2. Egy másik tálban keverd a lisztet a sütőporral és sóval, majd add a vajas masszához.
  3. Gyúrd, míg épp csak összeáll, majd takard le és tedd pihenni hűtőszekrénybe fél órára.
  4. Vedd ki egyszerre a tészta negyedét (a többit felhasználásig hagyd a hűtőben!) és oszd fél evőkanálnyi darabokra.
  5. Formázz minden tésztadarabból először gömböt, aztán hosszúkás hengereket. A hengerek legyenek vékonyabbak, mint amilyen ujjakat szeretnél, mert sütés közben meg fognak nőni. Gyorsan dolgozz, mert a kezed hőjétől a tészta pikk-pakk túlpuhulhat! Ha ez megtörténne, tedd vissza pár percre a hűtőbe és utána folytasd a munkát.
  6. Nyomj minden henger egyik végébe 1-1 héj nélküli fél manduladarabot, köröm gyanánt, majd enyhén lisztezett ujjakkal formázz “göcsörtöket” az ujjpercek helyére. Az ujjpercek barázdáit formázd kés tompa felével.
  7. Tedd az ujjakat egy tálcára, majd a fagyasztóba és fagyaszd ki teljesen. Ez azért fontos munkafázis, mert így a kekszek a sütés alatt meg fogják tartani a formájukat és nem folynak szét.
  8. Melegítsd a sütőt 180 fokosra. Süssed az ujjakat sütőpapírral bélelt tepsin kb. 5-8 percig, míg fakó arany színük nem lesz. (Ügyelj arra, hogy ne süssed őket túl! Mindig annyit vegyél csak ki a mélyhűtőből, amennyit éppen sütsz!)
  9. Hűtsd a kekszeket teljesen ki a sütőpapíron.
  10. Végy egy ecsetet és fessed meg az ujjak “levágott” végét meg a körömágyakat piros ételfestékkel. Ha idegenkedsz az ételfesték gondolatától, ezt a mozzanatot ki is hagyhatod.
  11. Egy másik ecsettel “koszold be” az ujjakat fahéjjal és kakaó porral különösen ügyelve a barázdákra és körömágyakra.
  12. Fogyaszd a kekszeket azonnal, vagy tárold őket jól záródó dobozban egy hétig.

Címkék: ünnep buli keksz gyerekeknek ünnepi ételek Halloween

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr7616256878

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (28) amerikai (17) aprósütemény (11) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (14) cukor (10) dél-amerikai (3) desszert (52) dió (4) DIY (4) édesség (16) egészséges (22) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (9) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (19) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) görög (10) görög joghurt (5) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (7) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (7) ital (5) joghurt (9) kalács (5) karácsony (25) keksz (10) kelt tészta (12) kenyér (18) kókusztej (3) könnyű (6) kovász (3) közel-kelet (5) közel-keleti (21) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (3) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (10) olíva olaj (4) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (13) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (7) saláta (9) spanyol (8) sütemény (23) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (12) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (4) ünnep (40) ünnepi ételek (33) vaj (5) vegán (6) vegetáriánus (38) vörösbor (3) zöldség (12)
süti beállítások módosítása