Foszlós húsvéti fonott kalács

Szerző: Házisáfrány - 2021.04.01. 09:40

husveti_kalacs_4.jpgImádom a kalácsot, és nem sznobizmusból mondom, de a boltban kapható változatok nagy része ehetetlen. Ha rajtam múlna pedig akár minden reggelire vajas-mézes kalácsot ennék, de sajnos hizlal, mint a franc, így kalácsozásra maradnak a nagyobb ünnepek, elsősorban a húsvét. Ekkor azonban szigorúan magam sütöm, mert ha már kalács, had szóljon.

S, hogy milyen is a jó fonott kalács? Könnyed, puha, édeskés, de nem túl édes, tartalmas, de nem zsíros, karakteres, de nem tolakodóan. Húsvétkor arra is oda kell figyelni, hogy a kalács nem csak édes, de sós ételek kísérőjeként is meg kell, hogy állja a helyét! A tésztát azért sem szabad agyoncukrozni-vajazni, mert a túl sok cukor kinyírja az élesztőgombákat, miközben a túl sok vaj elnehezíti a tésztát. (Erre abban az esetben ha édes kelt tésztára vágyunk, például ha babkát készítünk, az a megoldás, hogy a töltelékbe jó sok cukros-vajas tölteléket teszünk, mert a tésztarétegek között már remekül elfér egy édes ez meg az.)

Van, aki fél az élesztős tésztáktól, bár ez a félelem alaptalan. Élesztővel dolgozni ugyanis meglehetősen kiszámítható, és ha az ember tudja, hogyan bánjon a kis élesztőgombáival, nincs oka idegeskedni, a tészta ugyanis meg fog kelni, akár akarja, akár nem.

A kelt tészták készítésénél alapvetően három dologra kell figyelni: Legyen jó az élesztő, optimális a hőmérséklet és szánjuk rá a kelesztés folyamatára a neki járó időt.

Nu, és akkor a recept. Ez a kalács 4-5 napig friss marad.

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is vagy kövess az instagramon!

2 közepes méretű kalácshoz

650 g liszt
300 g tej
100 g vaj
2 tojás
120 g cukor
25 g élesztő
4 g só
1 tojás a kenéshez

  1. Ha élesztős tésztát készítünk, dolgozzunk meleg, huzatmentes konyhában!
  2. Melegítsünk 100 ml tejet 40 fok körüli hőmérsékletre. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen sokkal melegebb, mert 42 fok felett az élesztőgombák elpusztulnak.
  3. Tegyünk egy kis tálkába 1 evőkanállal a lisztből, egy kiskanállal a cukorból, morzsoljuk bele az élesztőt és keverjük alaposan el a langyos tejjel. Tegyük félre meleg helyre és hagyjuk békén 20 percig, míg felfut.
  4. Közben tegyük a többi hozzávalót egy keverőtálba. A vaj legyen puha, a maradék tej langyos. Ha szeretnénk, tehetünk a tésztába kevés fahéjat vagy reszelt citromhéjat is.
  5. Öntsük a tálba a felfuttatott élesztőt és gyúrjuk alaposan 10 percig. Takarjuk le, tegyük félre meleg helyre és kb. 1.5 óra alatt kelesszük a duplájára. 40 perc után kezdjük figyelni, hogy áll a tészta, mert a kelesztés sebessége nagyban függ a konyha hőmérsékletétől!
  6. Borítsuk a megkelt tésztát munkalapra és gyúrjuk alaposan át.
  7. Vágjuk a tésztát 3, 4 vagy 6 egyenlő darabra, arról függően, hány ágú fonatot szeretnénk.
  8. Sodorjunk a tésztából egyforma átmérőjű és hosszúságú rudakat, majd fonjuk őket meg.
  9. Tegyük a fonatot sütőpapírral bélelt sütőlapra, takarjuk le, és kb. 45 perc alatt kelesszük a duplájára.
  10. Közben melegítsük a sütőt 170 fokra légkeverés módban.
  11. Kenjük át a kalácsot felvert tojással.
  12. Tegyük a sütőbe és süssük kb. 25 perc alatt aranybarnára.
  13. Fogyasztás előtt várjuk meg, míg langyosra hűl.

 

 

 

Címkék: húsvét ünnep édes kenyér édesség kalács élesztő kelt tészta ünnepi ételek

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr5616487328

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (17) aprósütemény (12) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (14) cukor (12) dél-amerikai (3) desszert (54) dió (4) DIY (5) édesség (19) egészséges (22) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (10) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) görög (10) görög joghurt (5) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (7) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (6) karácsony (27) keksz (10) kelt tészta (13) kenyér (19) kókusztej (3) könnyű (6) kovász (3) közel-kelet (5) közel-keleti (21) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (3) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (10) olíva olaj (4) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (13) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (7) saláta (9) spanyol (9) sütemény (23) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (12) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (5) vegán (7) vegetáriánus (39) vörösbor (3) zöldség (12)
süti beállítások módosítása