Ha az ember diétázik, extrán ki van éhezve az ízekre, és ettől bizony (jó esetben) meglehetősen kreatívvá válik. Velem sincs ez másként, hiszen amikor nem vagyok jóllakva, megállás nélkül recepteken töröm a fejem, sőt, ilyenkor képes vagyok erről álmodni, ezért néha sikerül is összehoznom valamit a limitált lehetőségeken belül, ami finom, és mégis belefér a szigorú étrendembe.
Ez a kellemesen paradicsomos-sajtos, olasz ihletésű étel gluténmentes, és alacsony szénhidrát tartalma mellett rettentően finom, így még azok is imádni fogják, akik nem fogyóznak
Ha nincs kedved a paradicsomszósszal pepecselni, ehhez a recepthez használhatsz kész, üveges változatot is. A sózás munkafázisát ugyan a legtöbb hasonló receptben nem fogod megtalálni, de próbáld meg nem kihagyni, a cukkini ugyanis sok vizet ereszt sütés közben, és eláztathatja a paradicsomszószt. Nu. És akkor a recept.
Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is vagy kövess az instagramon!
4 fő részére
3 saláta cukkini
1 csomag fagyasztott, passzírozott spenót
250 g ricotta
50 g reszelt parmezán
1 tojás
1/3 citrom reszelt héja
só, bors
150 g reszelt pizza mozarella
A paradicsomszószhoz
1db 450 g-os darabolt konzerv paradicsom
1 kicsi sűrített paradicsom konzerv
3 gerezd fokhagyma
Friss bazsalikom
só, bors
Olíva olaj
- Egy krumplihámozó vagy uborkagyalu segítségével vágj a cukkinikból hosszanti irányban 2 mm vastag, minél szélesebb csíkokat. Sózd le és tedd szűrőben egy tál fölé, hogy kicsepeghessen.
- Készítsd el a tölteléket. Keverd a ricottát össze a felolvasztott spenóttal, és a reszelt parmezánnal. Sózd-, borsozd, és kóstold meg. (Parmezánt mindig rakhatsz bele még!) Ha elég fűszeres, keverd bele a tojást is.
- Ha nem kész paradicsomszószt használsz (ne azt használj!), készítsd el a mártást. Vágd a lehető legvékonyabb karikákra a fokhagymát, majd egy vastag fenekű lábasban, 1-2 ek olíva olajon párold üvegesre.
- Dobd rá a paradicsom konzervet, és főzd 5-10 percig, míg besűrűsödik kissé.
- Add hozzá a sűrített paradicsomot, sózd, borsozd és forrald össze. Húzd le a tűzről és keverj bele egy marék rusztikusan összetépkedett bazsalikomot.
- Reszeld le a mozarellát.
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokosra.
- Fektess le a munkalapra 2 cukkíni csíkot úgy, hogy kicsit fedjék egymást. Tegyél az egyik végébe 1 evőkanál tölteléket, tekerd fel és tedd tepsibe. Tégy így az összes cukkínivel és töltelékkel, míg el nem fogy és a tepsi meg nem telik.
- Öntsd a töltött cukkínire a paradicsomszószt, majd szórd meg a reszelt mozarellával.
- Told a sütőbe és süsd kb. 20 perc alatt aranybarnára.
- Tálald azonnal.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe: