Mindenki tudja, hogy szerelmi bánat idején jár az embernek a cukor, méghozzá bármilyen formában és mennyiségben. Ilyenkor nem számít miben mennyi kalória van, és az se, mennyit eszik az ember az illető desszertből. Így történt, hogy amikor Ili barátnőm felhívott zokogva, mert szakított a pasijával, azonnal lisztet és keverőtálat ragadtam, hogy készítsek neki valamit, ami a pasit ugyan nem hozza vissza, de gazdag és boldogító, így a lelkének jót fog tenni.
Miután Ili imádja a babkát, nem volt kérdés, mit fogok sütni, csak az, mivel töltöm meg. Némi hezitálás után úgy döntöttem, a már-már klisé csoki helyett ezúttal diós-lekváros változatot csinálok. Grapoila diókrémet használtam hozzá, ami intenzív dióízével és kenhető állagával remek süteményt eredményezett, és így nem kellett a dió darálásával sem pepecselni. A krémet pedig, ha már lúd, legyen kövér alapon némi házi baracklekvárral tettem pikánsan savanykássá. A babka remekül sikerült és mielőtt megkérdeznéd igen, Ili azóta sokkal jobban van.
Amit sütés előtt tudnod érdemes:
- Ha a töltelékbe csokidarabokat is teszel, csodás zserbó-babkát kapsz, ami remekül megkoronázhat egy reggelit vagy délutáni uzsonnát a közelgő ünnepeken.
- A szirup, amivel meglocsolod a kész sütit nem csak szaftosabbá teszi azt, hanem meg is védi az idő előtti kiszáradástól.
- A babka, mint a legtöbb kelt tészta, aznap a legfinomabb, de jól fagyasztható, így előre is elkészítheted.
Nu, és akkor a recept.
Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is vagy kövess az instagramon!
1 db 25 cm-es formához
A tésztához
350 g liszt
100 ml tej
50 g cukor
1 nagy tojás
100 g vaj
4 g só
20 g élesztő
A töltelékhez
150 g Grapoila diókrém
120 g finomszemcséjű cukor
1 kis üveg (200 ml) baracklekvár (minél sűrűbb annál jobb)
A sziruphoz
50 ml víz
50 g cukor
- Langyosítsd a tejet 40 foknál nem melegebbre. Tegyél bele egy kiskanállal a receptbe való cukorból majd morzsold bele az élesztőt. Tedd félre 20 percig.
- Tedd egy keverőtálba a lisztet a tészta összes hozzávalójával együtt, majd géppel vagy kézzel dagaszd 8-10 percig. Takard le, és meleg helyen kb. 2 óra alatt keleszd az eredeti méretének duplájára.
- Keverd a diókrémet össze a cukorral.
- Nyújtsd a tésztát 30*45 cm-es téglalappá.
- Kend a diókrémet óvatosan a tésztára. Nem baj, ha a töltelék nem nagyon vastag. Az utolsó 4 cm-re ne kenj, a tekerésnél úgyis odanyomódik majd a felesleg.
- Kend a lekvárt a diókrémre, majd simítsd el.
- Óvatosan a rövidebb oldalánál fogva tekerd a tésztát fel.
- Béleld ki a formát sütőpapírral.
- Most jön a malackodós rész! A legélesebb késeddel vágd a tésztát hosszában ketté és fordítsd a mennyezet felé az átvágott részét. Tekerd a tészta csíkokat egymáson át, hogy fonatot alkossanak. Dolgozz gyorsan, határozott mozdulatokkal, különben a rétegek széteshetnek. A töltelék kifolyhat kissé tekerés közben, de ettől ne ijedj meg!
- Ahogy elkészül a fonat a két kezeddel határozottan alányúlva emeld meg és tedd a formába.
- Takard le és kb. egy óra alatt, meleg helyen keleszd a duplájára.
- Közben készítsd el a szirupot. Melegítsd a cukrot a vízzel pont addig, míg el nem olvad, majd húzd le a tűzről és hűtsd ki.
- Melegítsd elő a sütőt 190 fokosra.
- Tedd a tésztát a sütőbe és süsd 10 percig, majd vedd le a hőmérsékletet 170 fokra és süsd további 20-30 percig. Ha nagyon barnulna a teteje, takard le fóliával.
- 30 perc sütés után ellenőrizd, átsült-e a babkád. Szúrj bele egy fogpiszkálót a közepébe, és ha egyenletesen bele tudod szúrni, a süti kész, ha azonban a közepe még ellenállást tanúsít, süsd tovább. Ha van ételhőmérőd, még egyszerűbb a dolgod, használhatod azt is. Szúrd a babka közepébe, és ha a maghő elérte a 85 fokot, a süteményed kész van. Ha a süti belül még nem sült át, tedd vissza és süsd tovább, időnként ellenőrizve a helyzetet.
- Vedd ki a babkát a sütőből és még forrón locsold rá a szirupot.
- Hagyd a sütit langyosra hűlni a formában, és csak utána vedd ki mert különben szétesik.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe: