A mogyorókrémet mindenki szereti, ezzel én sem vagyok másként természetesen, mégis ehhez a nasihoz fűződik az egyik legnagyobb tinikori traumám. Az a nő vagyok ugyanis, aki az egész életét ilyen-olyan fogyókúrákkal töltötte. Ezért pontosan emlékszem arra, hogy gimis koromban mennyire utáltam nap mint nap végignézni, ahogy Tomika, a kockás hasú tesóm a TV előtt üldögélve befalt egy fél üveg Nutellát, én pedig csak irigykedtem. Ez a naponta ismétlődő jelenet nagyjából előrevetítette a számomra, hogy a sors később sem lesz sokkal kegyesebb hozzám és igazam is lett. Teltek ugyanis az évek, én tovább fogyókúráztam, miközben az öcsém folytatta késő esti mogyorókrémevési rutinját, de ennek ellenére a hasa kockás maradt. Nincs igazság, na.
Később lettek a családban gyerekek, akik szintén imádják a mogyorókrémet. Persze nem nagyon tudom, van-e olyan háztartás, ahol nem szeretik. Nálunk kanalazzák üvegből, kenik kenyérre, rakják amerikai palacsintára, de Emmácska, a szépséges unokahúgóm muffinok tésztájába is belekeveri, amikor épp sütni támad kedve.
Csokievő család vagyunk, a bolti Nutellával viszont komoly bajaim vannak, hiszen telis-tele van pálmazsírral és jóval több a cukor benne, mint kellene. Nos, pár éve egyszer már csináltam házi változatot és nem is volt rossz, azonban csak hámozatlan mogyorót kaptam, és hidd el, a mogyoró héját levarázsolni nem gyerekjáték, ami meg az állagot illeti, tied lehet a világ legjobb aprítója vagy turmixa, de otthoni körülmények között akkor sem fogod tudni a magokat finom pasztává őrölni! Ezért örültem annyira, amikor rábukkantam a Grapoila törökmogyorókrémre, mert a macerás krémesítés résszel így egyáltalán nem kellett foglalkoznom. Ez egy nagyon finom és intenzív ízű, teljesen natúr törökmogyorókrém (nem összetévesztendő a peanut butterrel!), amiben se cukor, se adalék, se tartósítószer nincsen. Ha pedig már van mogyorókrémed, a házi Nutellád összeállítása tényleg csak 10 perc!
Egy adagból két, nagyjából két darab, két decis üveg csodásan gazdag krémet kapsz, ami 3-4 hétig boldogan eláll a frigóban és ami ajándékba is tökéletes. Nálunk veszekedés tört ki, amiért keveset csináltam és nem mindenkinek jutott annyi, amennyit szeretett volna. (Értsd személyenként legalább 1-1 üvegnyi!) Nu. És akkor a recept.
Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is vagy kövess az instagramon!
2 db 2 dl-es üveghez
200 g Grapoila törökmogyorókrém
50 g 70%-os étcsokoládé
150 g tejcsokoládé
5 g kakaó por
150 ml tej
30 g tejpor
100 g cukor
5 g só
késhegynyi vaníliaőrlemény
- Tedd a tejport és a kakaóport egy vastag fenekű lábasba. Öntsd rá a tejet, majd közepes lángon, enyhe melegítés mellett kevergesd bele a porokat a tejbe.
- Add hozzá a cukrot, vaníliát és a sót. Keverd alaposan össze.
- Vedd a hőfokot alacsonyra, és tedd a rusztikusan összetört csokoládékat a tejes masszába, majd kevergetve olvaszd meg.
- Végül add a csokis keverékhez az egész üveg mogyorókrémet a tetején található olajjal együtt és kevergesd addig, míg az összes mogyorókrémdarab el nem vegyül a csokis krémmel.
- Tedd a krémet üvegekbe, majd hűtsd ki.
- Fogyaszd magában, kend kenyérre vagy töltsd palacsintába, de ajándékba is adhatod!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe: