Mogyoróvajas csokifagyi, házilag

Szerző: Házisáfrány - 2018.08.14. 13:41

39023722_1816556441760945_9187048330201399296_n.jpgEzt a csodás fagyit Fannival csináltuk. Fanni a barátnőm lánya, akit születése óta ismerek, de azóta sajnos már bőven eltelt annyi idő, hogy az egykor játékbabára hasonlító vörös, göndör, zöldszemű cukiság egyszercsak nagykorú lett. Emlékszem, amikor tavaly felhívott, hogy most lesz a 18. szülinapja és úgy gondolta, a buli ELEJÉRE meghívna pár embert az anyja barátai közül is. Meg is érkeztünk az eseményre jó néhányan „felnőttek”, és a büféasztal körül téblábolva vártuk, mikor kezdenek el végre szállingózni a fiatalok. Látni akartuk ugyanis, de nagyon, miként mulat a mai generáció. Jöttek hát a szebbnél szebb fiúk és lányok, de amikor a party épp kezdett beindulni, Fannika odajött hozzánk és udvariasan, ám ellentmondást nem tűrően közölte velünk, nagyon örül, hogy eljöttünk, de úgy érzi eljött az ideje annak, hogy húzzunk a fenébe, mert nekünk ennyi volt a móka mára, ők pedig szeretnék magukat végre jól érezni, méghozzá háborítatlanul. Csalódásunkat alig leplezve kullogtunk hát ki a mulatóból. Gyerek volt az idő, így haza azért még nem akartunk menni. És itt következett a dilemma. Élénken élt ugyanis emlékeinkben a Házibuli című filmnek az a része, amikor a szegény szülők megpróbálnak kiszökni a konyhába a tinibuli kellős közepén enni valamit, lebuknak és ebből óriási botrány lesz. Megpróbáltuk hát kisakkozni, melyik lehet az a szülinaptól megfelelő távolságban elhelyezkedő környékbeli bár, ahol már éppen szabad meginnunk egy bambit úgy, hogy ne legyünk letolva vagy esetleg kémkedéssel vádolva.

A „megfelelőnek tűnő környékbeli bár” teraszán ücsörögve azért igazán nem sikerült lazítanunk, hiszen, amikor időről időre a bulira igyekvő fiatalokat vettünk észre már messziről kiabáltuk, valódi félelemmel a hangunkban, a kezeinkkel hadonászva, hogy „Mi itt sem vagyunk! Mi csak egy italt akarunk inni, de igazán!...”

…Hiába no, sok víz lefolyt a Dunán amióta mi voltunk gyerekek, mert akkor még a kölykök tartottak a szülőktől és nem fordítva.

Címkék: fagylalt csokoládé édesség desszert földimogyoró

Mozarellával töltött húsgombócok, paradicsomszószban

Szerző: Házisáfrány - 2018.07.12. 12:45

paradicsomos_husgomboc_2.jpg …Szóval az úgy volt, hogy Jenny meg Kriszta szóltak, feljönnének dumálni, és bár konkrétan nem mondták ki, mert ők úrilányok, akik tudják mi az illem, azért ráutaló megjegyzéseket mégis csak tettek arra vonatkozóan, hogy szívesen ennének nálam valamit. Az a baj azzal, ha az ember ilyen „gasztroizé”, amilyen én vagyok, hogy a haverok kimondatlanul is elvárják tőled, hogy valami finommal kápráztasd őket el, és ha ezek a barátok még így-úgy, de kapcsolódnak is a gasztronómiához, akkor már csak presztízsből sem csinálhatsz nekik semmit, amit egyszer már ettek nálad, olyat meg pláne nem, ami kommersz. Miután azonban nyár van és dögmeleg, nem akartam órákat tölteni a konyhában, ezért úgy döntöttem, maradnék a comfort food palettámnál. Így történt, hogy mozarellával töltött pulykagombócokat készítettem nekik bazsalikomos paradicsommártással. Köretnek kuszkuszt csináltam, mert azzal van a legkevesebb macera, csak leforrázod, letakarod, vársz öt percet és viszont látásra. Az étel szerencsére csodás lett így elég sok fogyott belőle fenék mérettel fordított arányban, tehát paradox módon az evett a legtöbbet, akinek a legkisebb a popója, azaz Jenny, aki sose hízik semmitől, és ezért haragszunk is rá, de nagyon, mi örök diétázók pedig hozzá képest csak csipegettünk.

Címkék: paradicsom pulyka sajt főétel húsgombóc comfort food gyors vacsorák gallicoop magyarpulyka

Így készül a profi kovászolt kenyér!

Szerző: Házisáfrány - 2018.06.13. 09:11

kovaszolt_kenyer_3.jpg

Kevés szexibb dolgot tudok elképzelni egy illatos, ropogós, rusztikus külsejű, saját készítésű vekninél. Nem véletlenül izgat a téma hosszú évek óta és nem vagyok ezzel egyedül, mert mostanság kovászolt kenyeret sütni rettentően menő. Saját nevelésű kovászból (erről itt a részletes cikk!) két éve sütöttem először kenyeret (erről meg itt!) és a kezdeti kudarcaimról akkor részletesen írtam, így ezt a cikket azoknak ajánlom, akik az előzőeket már olvasták, és nagyjából tudják, mitől döglik a légy. Ha még kezdő vagy, akkor sem kell megijedni, hiszen kellő kitartással, 2-3 hét gyakorlás után már te is bőven profi leszel! Mostani írásomból azt tanulhatod meg, hogyan tudsz otthoni körülmények között „egész jó” kenyér helyett olyat sütni, aminek a látványától bármelyik kézműves pék sárgul majd az irigységtől!

Világéletemben imádtam a kovászolt kenyeret, de még annál is jobban izgatott a kenyér mögött álló alkímia. Vad kovászkultúrával dolgozni ugyanis nem az a műfaj, mint megsütni egy süteményt. A sütinél ha követed a receptet, pontosan betartasz mindent, akkor a végeredmény is olyan lesz, mint kellene.

Kovászolt kenyeret készíteni ennél sokkal macerásabb, mert az eredmény sosem csak rajtad múlik. Fogd fel úgy, mint egy párkapcsolatot. Ott is annyi a legtöbb, amit tehetsz, hogy beletolod a saját 50 %-od, a többiről akármennyire szeretnéd, nem te döntesz.

Nos, ahogy azt már mondtam, a kelt tészták ilyen-olyan módon, régóta részei az életemnek, és bár nem vagyok egy nagy Oravecz-Coelho, az biztos, hogy az a néhány alkalom, amikor valami amit sütöttem, nem kelt rendesen meg, mindig összefüggésben volt egy-egy nagyobb szerelmi bánattal. Ilyen alkalom volt az is, amikor az elpusztíthatatlannak hitt kovászomat sikerült hanyagság okán penész általi halálra ítélnem. A kovász ugyanis élő és érző valami, ha jól bánsz vele, szimbiózisban létezik veled, ha viszont elhanyagolod, elpusztul szegény. Amikor kinyírtam az enyémet, azt hittem, a kovászos kenyér korszakom végleg bezárult. A kenyérsütés azonban olyan, akár a drog, leszokhatsz róla, de attól még életed végéig függő maradsz. Én szóltam. Bennem ezért Első Kovász Halála után két évvel megint eluralkodott az ellenállhatatlan vágy a házilag készült kenyér gyönyörűsége után. Nosza, új adag élesztőkultúrát neveltem, és eredeti technikámat továbbfejlesztve elindultam a tökéletes vekni nyomában. Konzultáltam szakemberekkel (Köszönöm Ormós Gabi, Juhász Misi és Heiszler Olivér!), olvastam könyveket, néztem videokat, és jó pár próbálkozás után megszületett az, amiről évek óta álmodom. A csodálatos, kívül ropogós héjú, belül ragacsos, enyhén savanykás ízű csoda nagy, szabályos lyukakkal. Hogy mit jelent megsütni egy ilyen kenyeret, kizárólag azok tudják, akik már próbálkoztak vele, mások csak annyit fognak mondani kissé közönyösen, jaj, de szép. Én azonban életemben nem voltam magamra annyira büszke, mint amikor először vágtam fel olyan kenyeret, ami belül is tökéletes volt. Most pedig átadom neked is a TUDÁST.kovaszolt_kenyer_4.jpg

Ez tehát amolyan „master class” írás, neked, aki már nagyjából tudod, hogy kell kenyeret sütni. Itt az ideje hát, hogy megtanuld, mik azok az apró kis nüanszok, amiknek a végeredménye egy olyan vekni, ami mind kinézetben, mind ízben simán ringbe száll egy profi pék alkotásaival.

Figyelem, csak haladóknak!

Címkék: kenyér kovász élesztő egészséges vegetáriánus liszt vegán

Villámgyors halas táskák

Szerző: Házisáfrány - 2018.05.23. 18:05 Szólj hozzá!

halas_taska_1.jpgHa anyuka vagy tuti, hogy a te környezetedben is ott van az a bizonyos irritálóan tökéletes Szupermami. Tudod, kiről beszélek, nem? Arról, aki miközben te majd’ megszakadsz, hogy mindenhol helytállj, mégis bénázol, az egész életét mintaszerűen tolja. Ő az, akinek a gyereke nem szendvicset és müzli szeletet visz az iskolába, mint a tied, hanem otthon készített, “tápláló és egészséges”, teljes értékű ételeket, ízlésesen becsomagolva, a fehérje-szénhidrát arányra gondosan ügyelve. Ő az az anyuka, akiknél TERMÉSZETESEN nincs bolti pogácsa, meg cukrászdából vásárolt torta a gyerekzsúron.

Nem tudom, hogy lehet, de ilyen anyukák mindenhol vannak, és valamiért ezek az anyukák sose mi vagyunk. Nos, a minap ezt az elméletet hallgattam Nelli barátnőmtől, aki egyedül nevel három kis ebadtát, és aki szétstresszelte magát a gyerekek szülinapi zsúrja előtt, hogy ugyan mi a fenét adjon a vendégeknek, ami nem műkaja, nem kerül egy vagyonba, de nem is kell miatta hetekig a konyhában ácsorognia. Végül úgy döntöttünk nem esünk pánikba, inkább improvizálunk, megnézzük, mi van a kamrában, és kihozzuk belőle, amit lehet.

…Így történt, hogy mélyhűtőben találtam egy csomag leveles tésztát, és aminek ennél sokkal jobban megörültem, a spájzban pár doboz Hamé halas pástétomot. Hamé pástétomaim nekem is vannak otthon. Szeretem őket, mert önmagukban is nagyon finomak, kenyérre kenve. Nellivel úgy döntöttünk, halas táskákat csinálunk a bulira és én tudtam, hogy a Hamé pástétomból csodás tölteléket tudunk majd varázsolni.

Neki is álltunk a sütésnek, és kevesebb, mint fél óra múlva kész is volt egy nagy tálca aranybarna, ropogós hasé, a lakásban pedig isteni illatok terjengtek, legnagyobb megelégedésünkre.  

Ekkor jelent meg “Szupermami”. Egymásra néztünk Nellivel, és negédesen kedveskedve, azonnal megkínáltuk a még forró sóssüteménnyel. Amikor beleharapott a csodás, fűszeres pogácsába láttam, ahogy a féltékenységtől összeszűkülnek a pupillái.

  • Milyen finom ez a halas hasé!- mondta hamis vidámsággal a hangjában, - Hol vettétek?- folytatta, remélve, hogy ez valami bolti dolog, hiszen ilyen finomat NYILVÁN csak ő tud sütni.
  • Nem vettük! Mi csináltuk, igazán semmiség volt!- felelte Nelli csengő-bongó hangon, és amikor látta, hogy Szupermami, aki a legutóbbi gyerekzsúron csak az unalomig ismert pizzát szolgálta föl az úri közönségnek, dühében összeszorítja a száját, úgy érezte, az élet igenis szép.

Címkék: gyors egyszerű gyerekeknek tapas-mezze Hamé

Grillezett retek snidlinges, joghurtos mártogatóssal

Szerző: Házisáfrány - 2018.05.03. 11:30 1 komment

grillezett_retek.jpgHa kicsit beleolvastál az előző évek egészségesblog-trendjébe láthattad, boldog, boldogtalan karfiolt grillezett. Egészben, rózsáira szedve, szeletelve, pácolva, előfőzve, natúran, fűszerezve, sütőben, vaslapon, grillrácson, földön, vízen, levegőben. Voltak, akik egyenesen „karfiol steak”-nek hívták a sült karfiol szeleteket, azt sugallván, íze simán vetekszik egy szelet angolos bélszínével. Nos, nem, nem vetekszik.

Félre ne érts, én is szeretem a sült karfiolt, de úgy érzem, a hirtelen jött karfiol-imádat trend méltatlanul szorította háttérbe a többi, legalább annyira finom zöldséget. Pedig grillezni szinte mindegyiket lehet. Az erős hő hatására az illető zöldség ízei felerősödnek, a benne lévő cukortartalom koncentrálódik, harsánysága szelídül, állaga átalakul. Az illatos és színes sült zöldségek legvonzóbb tulajdonsága mégis az, hogy nem csak köretnek, de TV előtti nasinak is kiválóak, nekem a nassolás királynőének ezt bátran elhiheted! Nem kell forgatni a szemed, hidd el, hogy egy tökéletesen megsütött édeskrumpli, megfelelően kiválasztott öntettel simán leveri élvezeti értékben a krumplit sosem látott zacskós csipszet.

Címkék: zöldség joghurt egészséges retek vegetáriánus egypercesek gyors vacsorák

Túróval töltött, lekváros, édes morzsás kalácskák

Szerző: Házisáfrány - 2018.03.28. 11:56 Szólj hozzá!

moraviai_kalacs_3.jpgMinden húsvét előtt elhatározom, hogy sós kalácsot csinálok, ami megy a sonka mellé, a szokásos édes, sütiszerű helyett. Aztán rendre belebotlok „az” édes kelt tésztába, melynek képtelen vagyok ellenállni. Itt van például idén ez a dekadens csoda. Hiszen ki bírna nemet mondani valaminek, amiben van lekvár és túró, a tetejére pedig ropogós, édes morzsa sült? Jól látod, senki, így amikor megsütöttem, azonnal elő is kerültek a barátok, kvázi a semmiből, ahogy „az éji vad gyűl a vérszagra”. Mert „ezek” valahogy mindig megneszelik, ha van kaja, én meg örülök, ha jönnek, mert minél több barát van a lakásodban, annál jobb.

Nos, először Gyuri érkezett, aki néhány sütikéért cserébe hajlandó volt tartani a fotókhoz a derítőlapot. Aztán felhívott a mama, és amikor megneszelte, mi a helyzet, rögtön be-„érzelmizsarolt”, hogy ő az egyetlen anyukám, és milyen dolog az, hogy mindenki nálam eszik, ő meg nem kap semmit, így gyorsan autóba pattantam, és vittem neki is pár bucit, a béke kedvéért. Később beállított Emmácska és Ádám, szépséges kis unokahúgom az öcsikéjével, és fogyasztottak rendesen. Estefelé megjelent Panna, és vele is jött egy cuki gyerek, majd amikor a kalácskák már tényleg fogytán voltak, váratlanul becsöngetett Dorci, kettő darab, állandóan éhes kamasz fiával.

…Utólag áldottam az eszem, hogy a süteményből másfélszeres adagot csináltam...

Címkék: húsvét ünnep kenyér túró kalács élesztő lekvár ünnepi ételek

Fűszeres pácban pirított karfiol csilis, fokhagymás joghurttal

Szerző: Házisáfrány - 2018.02.23. 11:54 Szólj hozzá!

pacolt_karfiol_1.jpgCsodásan hangzik, amit előző posztomban írtam, miszerint a telet diétával és egészséges ételek fogyasztásával töltöm, de tényleg, azonban a való életben ez sajnos nem teljesen van így. TÉNY, hogy mindig van egy egészséges fogás a palettámon, na de az az ámokfutás ami általában utána jön...

Szóval először megeszem a szuperegészséges ezt-azt, ettől aztán rettentő büszke vagyok magamra, majd közvetlenül utána beindul a nasizgatás. Először csak becsúszik pár csík ilyen-olyan sajtocska. Ezt követi a csoki, nyilván soronként, mert ha egyszerre csak kisebb adagokat eszel, az optikailag jóval kevesebbnek tűnik. Később rendszerint eszembe jut, milyen jó kis kovászolt kenyeret hozott előző este valamelyik vendégem (magának természetesen, mert én ugye nem eszem kenyeret), így az étkezés végén, kvázi az édesség után még elmajszolgatok némi tegnapi pékárút is, mert így, hogy nem az étel mellé, hanem utána eszem, talán nem is számít. Nos, kár magamnak hazudni, mert igenis számít.

Címkék: zöldség joghurt fűszeres fűszer karfiol egészséges vegetáriánus gyors vacsorák

Pácolt céklasaláta tahinis joghurttal és pirított dióval- téli vitaminbomba

Szerző: Házisáfrány - 2018.02.01. 11:44 Szólj hozzá!

pacolt_ceklasalata.jpgAz úgy volt, hogy szeptemberben elszakítottam a térdszalagom, és miután 5 hónapja sántítok, világossá vált, a műtétet nem fogom megúszni, a rehabilitáció szempontjából meg sajnos nem mindegy az ember hány kiló. Elhatároztam hát, hogy addig is fogyózok egy kicsit, ártani nem fog alapon.

Utálok fogyózni egyrészt, mert olyankor folyamatosan éhes vagyok, undok és depis, másrészt, mert amit ehetek, annak a nagy része nem finom, harmadrészt, mert nincs annál hervasztóbb, mint amikor nem eszel, de nem is fogysz. Mert az én esetemben általában ez van.

Fogyókúra előtt persze mindig jönnek a fogadkozások és nagy tervek. Hogy amíg diétázom kizárólag szuperegészséges, de finom ételeket eszem majd a vegán-smegán, mindenmentes, paleós, tököm tudja melyik palettáról a szokásos keksz-sajt-csoki háromszög helyett.

Ezt a csodás salátát is a „sohatöbbetnemnassolok” elhatározáson felbuzdulva készítettem. Rettentően ízlett és külön büszke voltam arra, hogy nem ettem mellé kenyérfélét, hiszen a kenyér diéta alatt a sátántól való, ahogy az köztudott.

Az egészséges vacsora csodás volt, tényleg, de aztán sajnos rám jött a „kívánhatnék”. Először csak elsétáltam a csokis fiókig, kinyitottam, és becsuktam. Ezt a műveletet megismételtem háromszor. A negyedik csokis fiókos kirándulás alkalmával aztán letörtem 2 sort a mogyorós Lindtből. Nem sokkal később aztán egy további sort. Idővel pár szem kekszet is elrágcsáltam, hiszen a mégse kenyér, ergo biztos nem hizlal. Végül az egészet lefojtottam egy bögre kakaóval.

Csodálkozik valaki ezek után, hogy nem fogyok???

Címkék: saláta dió közel-kelet zöldség elegáns cékla egészséges vegetáriánus előétel

Ajándékok házilag 11.- A világ legjobb zserbója, ami már 30 éve állja az idő próbáját!

Szerző: Házisáfrány - 2017.12.21. 07:36 18 komment

zserbó 1.jpgVelünk, „gasztroizékkel” általában egyáltalán nem könnyű! Pont a napokban mondta nekem Anett, a legjobb barátnőm, hogy ha egy mód van rá, többet nem megy velem étterembe. Egy átlagos vendéglőben ugyanis mindent kritizálok, idegesítő módon okoskodom arról, a kirendelt ételt hogyan kellett volna jól megcsinálni, sznobkodva magyarázom, milyen alapanyagokból lett volna szerencsés dolgozni, ha adott étterem adna magára akárcsak egy kicsikét is (de persze nem ad, tehát minek jöttünk ide…), és hosszan fejtegetem azt is, miért ideje múlt és korszerűtlen az étlap.
...Ha jobban belegondolok, Anett helyében én se nagyon akarnék magammal étterembe menni….

Mindezek ellenére elárulok neked egy titkot, jó? Szép csöndben, amikor senki nem néz oda, mi, az ominózus gasztroemberek legalább annyira imádjuk az old school desszerteket, mint mindenki más. Úgy ahogy vannak, változtatás és újítások nélkül. Mert azok tökéletesek voltak évtizedekkel ezelőtt és ugyan olyan tökéletesek most is.  Ez vonatkozik a karácsonyi süteményekre is, természetesen. Nem mondom, hogy nem szoktam új dolgokat kipróbálni minden évben, de az újdonságokat csak a hagyományos sütemények mellé és nem helyett sütöm. Nincs ugyanis karácsony mézeskalács, mandulás hókifli, bejgli és zserbó nélkül.

Címkék: karácsony dió csokoládé sütemény desszert aprósütemény ünnepi ételek

Töltött káposzta kacsamellel, egy valóban ünnepi változat

Szerző: Házisáfrány - 2017.12.20. 13:00

toltott_kaposzta.jpgAz ételekkel kapcsolatos emlékeink a legfontosabb emlékeink közé tartoznak, így sanszos, hogy mindannyian azt a változatát fogjuk szeretni egy-egy fogásnak, amit anno gyerekkorunkban anyukánk, nagymamánk, vagy extrém esetben az óvodai szakács néni csinált nekünk. (Gondolj csak az agyoncukrozott, csomós, betűtésztás konzerv-paradicsomlevesre! Valójában undorító, de akkor is ez a mindenkori kedvenced, a citrompótlós napközis teával egyetemben…) Ezért aztán nagy bátorság lenne egy klasszikus receptjének azt a címet adni, hogy „a világ legjobb pörköltje, mákos gubája, bablevese”. Mert ha az nem PONT olyan, amilyet gyerekkorunkban csináltak nekünk, hát az akkor nem is lehet a világ legjobbja. Számunkra legalábbis biztosan nem.

Az én nagymamám csak karácsonykor csinált nekünk töltött káposztát, és én imádtam. Aztán amikor már jó pár éve nem főzött, elkapott a nosztalgia, és úgy döntöttem a rongyrázós rozé kacsamellek és báránysültek mellé talán mégis csak érdemes lenne beiktatnom ezt a jó kis klasszikust az ünnepi repertoárba, miért ne alapon.

…És akkor elkezdtem nyomozni. Rámentem a netre ahol számolatlan, sajnos az esetek 95%-ban használhatatlan verziót találtam. Aztán autisztikus precizitással konzultáltam kvázi mindenkivel, aki valaha csinált már az életében ilyesmit, dumáltam háziasszonyokkal, séfekkel, osztottam-szoroztam és végül félve ugyan, de nekiálltam életem első töltött káposztájának.

Azóta eltelt pát év, az ételt tovább tökéletesítettem, és talán mostanra eljött az ideje annak, hogy átadjam neked a tapasztalataimat.

Címkék: ünnep karácsony kacsa tejföl káposzta magyaros ünnepi ételek

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!