Mandulás vegán padlizsánkrém

Szerző: Házisáfrány - 2021.10.12. 14:28

mandulas_padlizsankrem.jpgImádom a zöldségeket, a padlizsán pedig íze és sokoldalúsága miatt vitathatatlanul a kedvenceim közé tartozik. Szeretem a rakott változatokat, remek étel kisütve, simán lemondok miatta egy húsos fogásról, de a nap végén mégis csak a padlizsánkrém a kedvencem, és ez nem véletlen!

A padlizsánkrémben az a csodás, hogy mindenki odavan érte és rettentően sokféleképpen el tudod készíteni.  Elrontani nem lehet, ez a mártogatós így is finom meg úgy is. Tehetsz bele növényi olajat, olíva olajat, majonézt, tahinit, egyéb magkrémeket és magvajakat, joghurtot, tejfölt, hagymát, fokhagymát, zöldfűszert, de akár gránátalma melaszt vagy gránátalma szemeket is. Nekem is van vagy öt receptem, ugyan arra az ételre, hol így csinálom, hol úgy, a padlizsánnal hálás dolog kísérletezni.

Címkék: zöldség gyors padlizsán egészséges vegetáriánus vegán közel-keleti tapas-mezze grapoila

Mandulakrémes müzliszelet

Szerző: Házisáfrány - 2021.09.27. 11:42

mandulakremes_muzliszelet_3.jpgHa a 15 éves, kockáshasú, szupercsinos, éjjel-nappal sportoló unokahúgod egyik napról a másikra kitalálja, hogy mostantól „csak egészséges ételeket” hajlandó enni, bizony át kell gondolnod, milyen uzsonnát adj neki, amit hajlandó nagy kegyesen elfogyasztani, de elég energiát ad az ebéd és vacsora közötti időszakra. Emma ugyanis, mint a legtöbb korabeli tini, rögtön suli után rohan az edzésre, rendszerint farkaséhesen és normális étkezésre ilyenkor már amúgy sem maradna ideje.

Annak tehát, hogy elkezdtem müzliszeleteket készíteni, tepsiszám, bizony elsősorban ő az oka! Azért müzliszeleteket, mert azokban van megfelelő mennyiségű szénhidrát és zsír, sőt cukor is, így sportolás közben garantáltan nem esik le „a gyerek” vércukorszintje. Mindemellett a házi energiaszelet íze mennyei! Azt bizony nem muszájból eszed, mint a száraz, cukorral, és ki tudja milyen „E számokkal” telepakolt, egészségesnek a legjobb indulattal sem mondható bolti rémségeket!

Címkék: édes édesség méz desszert gluténmentes egészséges vegetáriánus zab grapoila

Kenderkrémes parmezánkeksz

Szerző: Házisáfrány - 2021.09.17. 10:38

kendervajas_parmezankeksz_2.jpgMielőtt nagyon beleélnéd magad, szeretném előre leszögezni, hogy ez nem egy marihuánás űrsüti receptje lesz, de ettől függetlenül nem fogod megbánni, ha kipróbálod! Szeretek kekszeket sütni, édeset és sósat egyaránt. Az egyetlen oka annak, hogy nem csinálok gyakrabban az, hogy a házi keksz annyival jobb, mint a bolti, hogy az ember ha akarja, ha nem bizony rájár.

A kekszek általában vajjal a legfinomabbak, vannak azonban olyan változatok, ahol a plusz íz és izgalmasabb állag miatt érdemes a vaj egy részét magvajakra cserélni. Ez a keksz pedig kvázi könyörgött egy kis kendervajért.

Címkék: sós keksz sütés vaj grapoila

9 dolog amire ügyelj, ha tökéletes kovászolt kenyeret akarsz sütni!

Szerző: Házisáfrány - 2021.08.18. 15:00

kenyer_1_of_1.jpgA pandémia első hulláma alatt egyik napról a másikra „a kilencmillió kovászoló országa” lettünk. Boldog-boldogtalan, próbálkozott kenyérsütéssel, emlékszem, nálam is adták egymásnak a kilincset, jöttek ismerősök és ismeretlenek tucatjával, hogy némi kovászt szerezzenek első kísérleteikhez. Nos, a nagy lelkesedés az emberek többségénél a legnagyobb sajnálatomra hamar kifújt, ám az elszántabbak, ha más nem, augusztus 20-a alkalmából talán megint szakajtót ragadnak.Kovászolt kenyér készítéshez pedig a nyári, párás meleg a legalkalmasabb! Ha rég sütöttél utoljára, olvasd végig ezt a kisokost, hogy lapos és nehéz veknik helyett rögtön te is „poszterkenyeret” süthess!

  1. A kovász

Ha gyorsan vágysz kenyérre, nem biztos, hogy érdemes a kovásznevelés hetekig tartó procedúrájával bajlódnod! Kérj inkább egy adagot barátoktól, de a legközelebbi kovászos pékségben is boldogan adnak neked! Vidd haza, etesd meg és másnap már használhatod is!

A kultúrád felhasználáskor legyen mindig a lehető legaktívabb fázisában. Ilyenkor van benne ugyanis a legnagyobb koncentrációban élesztőgomba, ilyenkor szaporodik a leggyorsabban, és ilyenkor fújja fel megfelelően a tésztát. Sütés előtt legalább kétszer etesd meg! Az augusztusi melegben a kovász nagyon gyorsan felfut, így sose az órát nézd, hanem az üveget! Ahogy a kultúra a duplájára nő, máris etetheted megint! Nyáron, főleg, ha meleg a konyhád, ez a téli napi 1-2 etetés helyett simán jelenthet 3 etetést! S, hogy honnan tudod, mikor optimális a kovász állapota? A legaktívabb szakaszában kellemes, joghurtszerű illata van, és enyhén savanykás íze. Ha bedobsz egy kanálnyit egy bögre vízbe, vidáman úszkál a tetején. Ha azonban már ecetes, kissé „lábszagú”, azt jelenti, eléhezett, ebben az esetben etesd újra, és csak a következő felhabzás után kezdj dolgozni vele!

  1. A liszt

Ha teheted, a hiperekben kapható ipari lisztek helyett próbálj beszerezni kisebb malmokból, vagy jobb pékségekből kistermelői kenyérlisztet. Ez elsősorban azért fontos, mert az ipari lisztek rendszerint tele vannak nyomva olyan adalékokkal, amik hátráltathatják a kovász fejlődését, rossz esetben meg is ölhetik. Emellett az alapból is alacsonyabb tápértékű, nagyüzemi termesztésű gabonát ipari malmokban őrlőik, s az ilyen malmok gyors fogása közben termelődő hő a liszt enzimtartalmának a nagy részét is kiöli. A magas enzimtartalom nem csak élettani szempontból hasznos, de a kenyér fermentálási folyamatait is felgyorsítja. Ha épp nincs módod „rendes” lisztek vásárlására, akkor se ess kétségbe, mert 99%, hogy az ipari lisztből is jól sikerül majd a kenyered, de ha tudsz válogatni, mindenképp vegyél kistermelőtől.

Igazán jó kovászolt kenyeret csak magas fehérjetartalmú lisztből tudsz sütni. Ez azt jelenti, a liszt protein tartalma legyen 12-16%. A jó minőségű gabonában ez a magas guténtartalom alapból megvan, az ipari kenyérliszthez azonban gyakran adalék, extra sikér formájában adják hozzá. Minél magasabb a liszt fehérjetartalma, annál több vizet tud felvenni, így magas hidratáltságú kenyerek esetében az „erős” lisztek használata kiemelten fontos!

  1. A víz

Ritkán és keveset beszélünk a kovászba és a kenyérbe kerülő víz minőségének fontosságáról, pedig a kovászolt kenyér összesen 3 összetevőből készül, amiből az egyik legfontosabb a víz. A kenyereidhez, ha egy mód van rá, ne használj csapvizet, az ugyanis kemény, klóros, fémes, és ezek a tulajdonságok nem csak a végtermék ízét, de a kovász és a tészta fermentálódásának sebességét és minőségét is negatív irányba befolyásolhatják.

Akadnak kovászos kenyér sütők, akik a palackos ásványvizekre esküsznek, azonban a palackos víz erősen környezetterhelő hatású, és amúgy sem biztos, hogy a legjobb választás! Előfordulhat ugyanis, hogy a palackos ásványvízben, amit vettél olyan ásványi anyag is akad, ami nem támogatja, sőt esetenként kimondottan hátráltatja a tészta erjedési folyamatait és az ásványosabb vizek a kenyér ízét is negatív irányba befolyásolhatják.

Én 10 éve BWT vízszűrő kancsót használok, nem csak kenyérsütéshez, de teához, kávéhoz, főzéshez, igazából minden olyasmihez, ami az étkezéssel kapcsolatos. A vízszűrő kancsó minden szempontból optimális megoldás. Nincs felesleges műanyaghulladék, így nem kell azt érzem minden másfél literes palack kiürülésénél, hogy miattam jön apokalipszis a világra, és cipelni sem kell kartonszám. A vízszűrő kancsó nem csak környezetkímélő, de lágyítja a vizet, nagy mértékben csökkenti a klórt, a kellemetlen fémes ízeket és szagokat, valamint a homokot. A lágy víz a sütőt is kíméli, hiszen a keletkező gőzben nem lesz annyi vízkő, így nem rakódik le a berendezésen, és nem károsítja a mozgó alkatrészeket. A BWT innovációja, hogy a szűrőbetét nem csak tisztítja a csapvizet, de egyúttal magnéziumot is ad hozzá, ami egyrészt hozzájárulhat a belőle készült italok ízharmóniájához, másrészt az izmok működéséhez elengedhetetlen. (Nem mellesleg, amióta rendszeresen ezt a vizet iszom, elkerültem a téli izomgörcsöket, amik előtte simán előfordultak nálam.)

viz_1_of_1.jpg

  1. A só

Számos, főleg a világ sznobabb országából származó kenyérsütő vallja, hogy a megfelelő „artizán” só megválasztásán áll vagy bukik a kenyér sikere. Nos, én nem értek egyet velük! A só, az só, ha jódos, ha nem, ha kősó, ha tengeri. Tény, hogy egyes sófajták tartalmazhatnak egyéb ásványokat is, amik befolyásolják a "sósságot", de nem számottevő mennyiségben. Tapasztald ki, hogy abból a sóból, amit amúgy is használsz, mennyi az optimális mennyiség ahhoz, hogy a kenyered íze harmonikus legyen, (ez a kenyérben lévő liszt súlyának 2-2,5%-a között mozog sófajta függvényében), és ezen felül ne gondold túl ezt az összetevőt.

  1. A hőmérséklet és idő korrelációja

A téli száraz, 21-23 fokos konyhához képest a nyári, párás, 24-27 fokos helységben a fermentáció jóval gyorsabban végbemegy, így sose az órát, hanem a tésztát figyeld, és ez alapján dönts arról, meddig bulkolj, mikor hajtogass és formázz. A meleg hónapokban nézz a tésztára egy kicsit gyakrabban, és akkor nem hibázhatsz!

  1. Az időfaktor

Kevés időigényesebb dolog van a kovászolt pékáru készítésénél, de ha ezt elfogadod, és hajlandó vagy azt a sok munkaórát rááldozni, cserébe a kész kenyered maga lesz a csoda!

  1. A formázás

Ahhoz, hogy a kenyér szép helyett gyönyörű legyen, elengedhetetlen a jó formázási technika. Megfelelően formázni egy magas víztartalmú, ragacsos tésztát csak sok gyakorlással lehet. A formázásra számos módszer létezik, mindegyik jó, alkalmazd a neked legjobban tetszőt. Formázáskor arra figyelj, hogy a munkafelület épp csak annyira legyen lisztes, amennyire ahhoz kell, hogy a tészta ne ragadjon le. Lisztezd enyhén az ujjaidat is, és formázz a lehető leggyorsabban, az ujjaiddal a lehető legkisebb felületen és legrövidebb ideig érintve a tésztát.

  1. A megfelelő sütési technika

A kenyeret otthoni körülmények között több módon is megsütheted. Teheted simán a sütőbe úgy, hogy a sütő aljára egy tepsibe vizet teszel, hogy a kenyér párás környezetben süljön, esetleg pizzavason vagy pizzakövön, de ha igazán szép, nagyot repedő kenyeret szeretnél, azt csak öntöttvas lábasban érheted el. Szerezz be egy nagyobb vasedényt, de ha nincs használhatsz cserépedényt vagy jénait is, a lényeg, hogy alaposan fel tudjon melegedni, jól tartsa a hőt és a teteje jól záródjon. Forrósítsd fel rendesen, mielőtt beleteszed a tésztát és ügyelj arra, hogy jól szigetelő edényfogóval mozgasd, hogy megkíméld magad a sütési balesetektől.

  1. Sütési idő

 A sütési idő a kenyér fajtájától, a hőfoktól és a sütőtől függően változhat. A módszer azonban mindig nagyjából ugyan az. Süssd a tésztát az első 20-22 percben magas (220-230 celsius körüli) hőmérsékleten letakarva, ha egy mód van rá, öntöttvas lábasban. A kenyér ugyanis akkor reped a legszebben, ha a sütés első fázisában forró, párás közegben van. Ezután vedd le az edény tetejét, a hőmérsékletet csökkentsd 200 fokra, és innentől figyeld a kenyeret, mert van amelyiknek elég lesz további 10 perc sütés, de van aminek kellhet akár 25 perc is.

Kovászolt kenyeret sütni kaland a javából és a legizgalmasabb része tényleg az, hogy sosem csak rajtad, de a külső faktorokon, és a kovászisten aznapi hangulatán is múlik, hogy sikerül a végtermék. Előfordulhat, hogy nem reped elég nagyot vagy, hogy nem lesz tökéletesen szép a formája, vagy hogy nem lesz elég buborékos a belseje, de egy dolgot megígérek neked: bármilyen kenyeret is sütsz, az százszor finomabb lesz, mint amit a boltban vennél!

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is vagy kövess az instagramon!

 

Címkék: kenyér kovász sütés bwt

Így tervezz tökéletes grillpartyt!

Szerző: Házisáfrány - 2021.06.26. 13:47

grill_1_of_1.jpgVégre itt a nyár, a barátokkal töltött minőségi kikapcsolódás és a hosszúra nyúló grillpartyk ideje. Grillezni mindenki szeret, kis szerencsével bárhogy alakul a buli, jól fogjátok érezni magatokat, de ha az a terv, hogy a dolgok flottul menjenek, az étel jó legyen, a hangulat nemkülönben, nem árt, ha átgondolsz pár dolgot, így a buli közepén nem érhetnek meglepetések, nem kell majd italért szaladgálni a kisközértbe, vagy faszénért a benzinkútra, mert pont nem volt elég. Egy kerti sütögetésnek az a fő célja, hogy együtt legyünk és, hogy mindenki egyformán jól szórakozzon, beleértve a házigazdát is, ezért az előre tervezés, mint minden rendezvénynél, itt is kiemelten fontos.

Sütőben sült cukkini "canelloni", spenótos ricottával

Szerző: Házisáfrány - 2021.05.10. 18:52

cukkini_canelloni_ricottaval.jpgHa az ember diétázik, extrán ki van éhezve az ízekre, és ettől bizony (jó esetben) meglehetősen kreatívvá válik. Velem sincs ez másként, hiszen amikor nem vagyok jóllakva, megállás nélkül recepteken töröm a fejem, sőt, ilyenkor képes vagyok erről álmodni, ezért néha sikerül is összehoznom valamit a limitált lehetőségeken belül, ami finom, és mégis belefér a szigorú étrendembe.

Ez a kellemesen paradicsomos-sajtos, olasz ihletésű étel gluténmentes, és alacsony szénhidrát tartalma mellett rettentően finom, így még azok is imádni fogják, akik nem fogyóznak

Címkék: olasz könnyű paradicsom sajt cukkini gluténmentes vegetáriánus diéra rocotta

Foszlós húsvéti fonott kalács

Szerző: Házisáfrány - 2021.04.01. 09:40

husveti_kalacs_4.jpgImádom a kalácsot, és nem sznobizmusból mondom, de a boltban kapható változatok nagy része ehetetlen. Ha rajtam múlna pedig akár minden reggelire vajas-mézes kalácsot ennék, de sajnos hizlal, mint a franc, így kalácsozásra maradnak a nagyobb ünnepek, elsősorban a húsvét. Ekkor azonban szigorúan magam sütöm, mert ha már kalács, had szóljon.

S, hogy milyen is a jó fonott kalács? Könnyed, puha, édeskés, de nem túl édes, tartalmas, de nem zsíros, karakteres, de nem tolakodóan. Húsvétkor arra is oda kell figyelni, hogy a kalács nem csak édes, de sós ételek kísérőjeként is meg kell, hogy állja a helyét! A tésztát azért sem szabad agyoncukrozni-vajazni, mert a túl sok cukor kinyírja az élesztőgombákat, miközben a túl sok vaj elnehezíti a tésztát. (Erre abban az esetben ha édes kelt tésztára vágyunk, például ha babkát készítünk, az a megoldás, hogy a töltelékbe jó sok cukros-vajas tölteléket teszünk, mert a tésztarétegek között már remekül elfér egy édes ez meg az.)

Van, aki fél az élesztős tésztáktól, bár ez a félelem alaptalan. Élesztővel dolgozni ugyanis meglehetősen kiszámítható, és ha az ember tudja, hogyan bánjon a kis élesztőgombáival, nincs oka idegeskedni, a tészta ugyanis meg fog kelni, akár akarja, akár nem.

Címkék: húsvét ünnep édes kenyér édesség kalács élesztő kelt tészta ünnepi ételek

Tojásfestés vegyszermentesen, természetes színezőkkel

Szerző: Házisáfrány - 2021.03.29. 14:11

shutterstock_597185381.jpgA húsvét egyik vitathatatlanul legszórakoztatóbb tradíciója a tojásfestés. Mi imádjuk, és ilyenkor az sem zavar, ha az egész konyha kvázi lemoshatatlan, élénk színű festékben úszik. Szeretek évről-évre újabb kreatív ötletekkel előállni, mert abban, ha mindig ugyan olyan a húsvéti dekor, nincs semmi kihívás!

Így történt, hogy az idén rámentem a természetes tojásfestésre. Tudom, hogy menőn hangzana, ha azt mondanám, az egészség nevében tettem azért, hogy a tojás porózus falán ne menjen át a mesterséges ez meg az, de a valóság az, hogy a természetes festékkel színezett tojásoknak olyan gyönyörűséges árnyalatai vannak, aminek nem lehet ellenállni!

Címkék: húsvét tojás DIY

Összegyűjtöttem neked az összes eddigi, házilag készíthető, ehető ajándékom, hogy ne kelljen keresgélned!

Szerző: Házisáfrány - 2020.12.15. 13:22

Minden évben, karácsony körül vadul nekiállok ehető ajándékokat csinálni. Na, nem azért, mintha egyszerűbb, gyorsabb, vagy olcsóbb lenne egy boltban kapható valaminél, sőt! Inkább azért, mert az ilyen ajándék sokkal személyesebb, mint bármilyen, pikk-pakk, „tudjuk le” alapon megvásárolt kis bizbaz. Szeretek hát ebben a szezonban ilyesmivel pepecselni és a barátok mindig nagyon hálásak a finom, szépen csomagolt kis nassokért. Jutalom gyanánt pedig karácsony előtt hetekig fahéj és vanília illatú a lakás, a ruháim és a hajam. Ilyenkor semmi szükség illatgyertyákra!

Miután tudom, hogy nincs időd az archívumban keresgélni, ebben a posztban összegyűjtöm neked az összes eddigi ehető ajándékom fotóval és linkkel, így nem kell pötyögnöd a keresőbe. (A kép alatti feliratra kattints ha az illető posztot el akarod érni, ne a fotóra. Csak azért írom, mert volt olyan olvasóm, akinek ez nem volt egyértelmű.) Böngéssz köztük kedvedre, fogsz találni bőven ötletet édes és sós finomsághoz, kicsiknek és nagyoknak. Ezt a posztot folyamatosan frissítem majd, ha újabb ajándékokat csinálok!

Jó keresgélést és kellemes ünnepre való készülődést!

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

img_5999.JPGA világ legfinomabb zserbója.
A mindenkori legolvasottabb posztom. Ha a karácsonyi szezonban egyetlen süteményt készítenél csupán, az ez a süti legyen!

Címkék: ünnep karácsony DIY ajándékok házilag

Ajándékok házilag 22. Zselécukor házilag

Szerző: Házisáfrány - 2020.12.11. 18:05

cdc826fe-b977-43ea-bb6d-1d260933ef28.jpeg

Zselécukor házilag, valódi gyümölcsből

Sok iskola, sok szülői álláspont létezik azzal kapcsolatban, adjunk-e a gyerekeknek édességet, és ha igen, mikor, és mennyit. Természetes, hogy a felelősségteljes szülő az édes nasikat nem rutinszerűen, normális étel helyett kínálgatja, annak mértéke azonban családról-családra változik, mennyi cukros ezt-azt engedélyezünk a legkisebbek.

Ebből a szempontból nekem szerencsés gyerekkorom volt, ugyanis a mi nálunk mindenki imádja az édességet, így sosem volt teljes a tiltás. Anyukáméknál, és nálam is van úgynevezett „csokis fiók”, ami mindig dugig van minden jóval, de az igazság az, hogy pont azért, mert megszoktam, hogy VAN otthon nasi, a fiók tartalmát nem zabálom fel, tudok mértéket tartani. Nem mondom, hogy úgy jó, ahogy mi csináljuk, és a 2 gyerekünk semmiképp sem reprezentatív minta, de tény, hogy amikor kisebb korukban kértek, mindig kaptak valami finomságot. Nálunk a csoki sosem volt tiltott. Ennek eredményeként, tini korukra a gyerekeink alig esznek édességet. Néha 1 gombóc fagyi, máskor pár szem keksz, de napok telnek el anélkül, hogy eszükbe jutna nassolni. Emlékszem azonban azokra a zsúrokra, ahol volt olyan gyerek, akinek otthon sosincs cukor, és aki, mire kettőt fordultam, titokban kinyitotta az ajándékba hozott negyedkilós bonbont, és egymaga eltüntette az egészet, az utolsó szemig! Szerencse, hogy nem kapott cukorsokkot! Én pedig már akkor is úgy gondoltam, ilyet olyan gyerek, akinek a családjában az édesség nem tabu, és nincs rá kiéhezve, sose tenne!

Senki sem vitatja, hogy sok cukrot enni egészségtelen. A bolti édességek nagy részében ráadásul a cukron kívül rengeteg káros adalékanyag is található, és abban sem lehetünk biztosak, mennyi is az adott nasi cukortartalma valójában. Ezért én a kezdetektől arra törekedtem, hogy amit lehet, házilag készítsek el, mert abban tutin nincs tartósítószer, állagjavító, meg egyéb rémségek, pontosan tudom, mennyi cukor van benne, és ami még ennél is fontosabb: amit otthon csinálok, borítékolhatóan finomabb, mint a bolti változat! Ha meg már úgyis hízom, legalább prémium desszerttől tegyem, nem?

Nos, néha, karácsony közeledtével, amikor szembe jön a boltban a zselés szalon, bizony megkívánom a zselécukrot! Ilyenkor nekiállok csinálni egy adaggal, valódi gyümölcsből, és ha van időm, időnként még csokoládéba is mártom! A család imádja, és nem véletlenül! Olyannyira, hogy az idén bizony én készítem a szaloncukrot és ajándékba is jut majd!

Címkék: karácsony édesség desszert cukor vegetáriánus vegán ajándékok házilag

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (17) aprósütemény (12) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (14) cukor (12) dél-amerikai (3) desszert (55) dió (4) DIY (5) édes (3) édesség (20) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (10) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (3) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (6) karácsony (27) keksz (11) kelt tészta (13) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (23) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása