Ropogós vajas kiflik házilag

Szerző: Házisáfrány - 2012.01.15. 16:38 4 komment

Mindig nagy volt a szám, hogy mennyire szeretek kenyeret sütni. Ehhez képest eddig össz-vissz 3-szor tettem fel a blogomra kelt tésztát. Volt a pita, a koulouri és a danish. Ennyi. Ez utóbbi ráadásul nem is kenyér. Így aztán éreztem, nagyon eljött az ideje valami újabb péksüteménynek. Amúgy is elegem lett abból, hogy a barátok mindenféle „C” kategóriás, ehetetlen kiflire esküsznek. Képesek az útjukból teljesen kieső közértekbe járni pusztán a kifli miatt, ezért úgy gondoltam, megmutatom nekik milyen is az IGAZÁN finom kenyérféle, aztán hátha revideálják az álláspontjukat. És lőn.

Külön büszke vagyok arra (hagy legyek már néha én is szerénytelen, na! :-), hogy ezt a receptet kivételesen teljesen én találtam ki, nem olvastam utána, hogy mások hogy csinálják, mégis azt hiszem, sikerült a tökéletes kiflit megsütnöm! A titkok pedig a következők, neked, de csak neked elárulom: 1. Víz helyett tejjel dolgoztam. 2. Olaj helyett olvasztott vajat is kevertem a tésztához. 3. Igen, sajnos az is igaz, hogy némi kristálycukor is került a masszába. Kell, mit csináljak, tényleg kell bele... 4. A kenyérlisztet ezúttal 50%-ban finomliszttel kevertem. Nagyon fehér kenyerek, pl. baguettek esetében ez sosem árt. Az eredmény leírhatatlan lett, és a lakásban mennyei illat lengett legalább egy napig. Most épp a tegnapi maradékot reggelizem. Vajjal, házi baracklekvárral. Nos, igen. Nehéz az élet...

Nu, és akkor a recept. Mint mindig, most is azt mondom, a kelt tésztával nem kell sokkal többet foglalkozni, mint egy sima süteménnyel, a plusz ráfordított idő csak annyi amennyit keleszteni kell. Az viszont nem kevés belátom, de egy szombat délután, amikor úgyis otthon vagy, végül is nem számít. Ne dolgozz huzatos helyen, ne legyenek a hozzávalók túl hidegek, de a tej hőmérséklete se haladja meg a 42 fokot, mert elpusztulnak az élesztőgombák. Várd meg, míg a tészta rendesen megkel, ne akard siettetni, úgysem fogod tudni. Az élesztő gombák viselkedése minden esetben függ a melegtől, páratartalomtól és attól, hogy aznap épp milyen lábbal keltek fel, így ne ragaszkodj a pontos arányokhoz, hanem figyeld a tésztád, hogyan kel és aszerint bánj vele. A lényeg pedig minden esetben az, hogy A VILÁGÉRT SE gyúrj géppel!!! A kelt tészta gyúrása ősi, spirituális tevékenység. Jót tesz majd neked is, meg fogod látni! Legalább 10 percig gyúrj minden esetben. Ragadd meg a tésztát határozottan, és a tenyered csuklódhoz közel eső részével told tőled elfele. Gyakran forgasd, és ha nagyon ragadna, enyhén lisztezd alatta a deszkát. A receptben kb. mennyiségeket találsz. Mindig tégy inkább több mint kevesebb folyadékot a liszthez, mert ha túl lágy a tészta, könnyebb lisztet adni hozzá, mint folyadékot a túl kemény tésztához. Akkor jó a nyers massza, ha rugalmas, mint a csecsemő popsija, nem túl lágy, de nem is kemény, és egyáltalán nem ragad. Ha pedig ezek után még lennének kérdéseid, írj nekem bátran, hátha tudok segíteni!

250 gr kenyérliszt (én a pásztóit szeretem)
250 gr finomliszt
25 gr élesztő
3.5-4 dl tej
50 gr vaj
2 ek cukor
¾ csapott ek só

  1. Morzsold a szobahőmérsékletű élesztőt tálba ½ ek cukorral. Adj hozzá 3 ek lisztet és fokozatosan keverj hozzá 1.5 dl 40 fok körüli tejet. Takard le és hagyd békén minimum 20 percig, de akár néhány órán át.
  2. Öntsd a lisztet tálba. Add hozzá a maradék cukrot, a sót, az olvasztott vajat, a maradék, 40 fok körüli tejet és a kovászt.
  3. Kezd gyúrni, és ha már összeállt, borítsd enyhén lisztezett deszkára. Gyúrd kb. 10 percig. Akkor jó, ha a tészta rugalmas és a kezedről is lejött minden, ami a gyúrás elején ráragadt. Olajozd be a tésztát, tedd tálba, takard le frissentartó fóliával és egyenletes hőmérsékletű helyen keleszd a duplájára. (Kb. 1.5 óra)
  4. Gyúrd ismét át a tésztát kb. 5 perc alatt. Tedd vissza a tálba és keleszd ismét a duplájára.
  5. Oszd a tésztát 2-3 részre. Ezeket gyúrd éppen, hogy csak át és nyújtsd kb. 5 mm vastag téglalapokká.
  6. Késsel vágj a tésztából háromszög formájú darabokat és tekerj belőlük kifliket. A kifli közepén lévő háromszög véget próbáld jól odaragasztani a tésztához, különben sütés közben fel fog kunkorodni. Ha rusztikus kinézetet szeretnél neki, szórd a tetejét liszttel.
  7. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra és tégy az aljára egy tepsit vízzel, gőzben ugyanis ropogósabb lesz a kenyérfélék héja.
  8. Keleszd a kifliket 20 percig, majd tedd a sütőbe. Süsd 5 percig, majd csavard a hőmérsékletet lejjebb, 160 fokra. Süsd további kb.15 percig, vagy addig, míg a kiflik szépen meg nem barnulnak.
  9. Bírj ki 20 percet, mielőtt nekiesnél, mert nincs kellemetlenebb érzés annál, amikor a forró kelt tészta miatt fáj az ember hasa!

Címkék: kenyér péksütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr765098650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása