Anyák napja előtt megkérdeztem a mamát, hogy minek örülne a legjobban mire ő azt felelte, neki tök mindegy, csak legyen rajta tojáshab. (Régen azt mondta volna, ne veszekedjünk folyton az öcsémmel és viselkedjünk rendesen. Na, amikor ilyen hülyeségeket kért, az volt a legegyszerűbb, ha vettem neki virágot.) Mama él-hal a tojáshabért és évek óta emleget valami citromos- habcsókos süteményt, amit Spanyolországban szokott enni. Úgy döntöttem, ez csakis a „lemon meringue pie” lehet, a nagy angol-amerikai kedvenc. Andalúziában van egy csomó brit, biztos azoknak árulják. Engem sokáig nem vonzott, ám egyszer kellett csinálnom valami citromosat az egyik ex-apósnak nyalizásból, mert aszonták csak a savanykás édességeket szereti. Gondoltam, ez jól néz ki, mi bajom lehet, hátha bejön neki. Kiderült, hogy nem véletlenül vannak úgy oda érte, attól a naptól kezdve pedig értem is odalett az após. Naná.
Ez a desszert abból a szempontból macerás, hogy először meg kell sütni vakon a tésztát, aztán meg kell főzni hozzá a „lemon curd”-öt, ami egy citromos, tej helyett vízzel készített sodó, majd beleönteni a pitetésztába a krémet és a végén még sütni kell az egészet egy darabig a tojáshabbal. A hab akkor jó, ha kívül már barnul, de a belseje puha marad. Mama tök boldog volt vele, szerintem próbáld ki te is! És mint eddig bármikor: most is várom a recept alapján készült képeket, hogy felposztolhassam a Házisáfrány facebook oldalra!
A tésztához:
250 gr finomliszt
125 gr vaj
2 ek cukor
Csipet só
1 tojás sárgája
2 ek jeges víz
A lemon curd-höz
100 gr cukor
4 citrom leve és reszelt héja
7 ek étkezési keményítő
6 tojás sárgája
100 gr olvasztott vaj
A habcsókhoz
200 gr kristálycukor
6 szobahőmérsékletű tojásfehérje
100 gr porcukor
Csipet só
- Keverd a lisztet a szárazanyagokkal össze
- Morzsold bele a hideg vajat, add hozzá a tojás sárgáját és a vizet, majd gyors mozdulatokkal, hideg kézzel gyúrd össze. Tedd fóliába és pihentesd a hűtőszekrényben 30 percig.
- Ha eleget állt, hűtsd ki, nyújtsd vékony korong formájúra és óvatosan bélelj ki vele egy piteformát. Tégy a tésztára sütőpapírt és valamilyen nehezékkel, pl. 2 marék száraz babba süsd „vakon” 180 fokon, 15 percig. Hűtsd ki kissé, majd óvatosan szedd ki belőle a „nehezéket” és a sütőpapírt.
- Keverd a keményítőt a cukorral és 3 ek vízzel, hogy paszta állagú krémet kapj.
- Reszeld le a citromok héját és ½ dl vízzel forrald fel, majd öntsd a keményítős masszához.
- Add hozzá a tojássárgákat, olvasztott vajat és a citromok levét.
- Tedd a keveréket a tűzhelyre és folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon főzd, míg jó sűrű nem lesz, majd öntsd a pitébe és várd meg, míg kissé kihűl.
- Öntsd a fehérjéket tálba és csipet sóval verd habbá. Öntsd hozzá a kristálycukrot majd verd legalább 4-5 percig, míg nagyon kemény és fényes nem lesz. Óvatosan szitáld rá a porcukrot és spatulával, finom mozdulatokkal forgasd a habhoz épp csak annyira, hogy összekeveredjen.
- Halmozd a habot a süteményre és formázd, úgy, hogy apró „habcsúcsokat” kapjál.
- Süsd 120 fokon míg a tojáshab megbarnul kissé, kb. 30 percig.
- Hűtve tálald.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.