Ha hiszitek, ha nem, én bizony 15,000 Ft-ot fizettem azért, hogy megtanítsanak vágni! Ennyibe kerül ugyanis egy átlagóra abban a főzőiskolában, ahova járni szoktam. A vágási technikák kurzuson elmondták, hogy kell szabályosan tartani a kést, merre kell tenni az ujjainkat, hogy ne képezzék az készülő étel szerves részét és mit kell azért tenni, hogy a végeredmény szabályos és csinosan geometrikus legyen. Tény, hogy egy jobb sorsra érdemes fiatalember, még így is belevágott az első 10 percben a saját kezébe annyira, hogy a fennmaradó 165-öt agyonfáslizva és ráadásul még egy szilikon gumikesztyűben töltve csak bámult minket és azt mondogatta: miért pont most, miért pont most?...
Az órán zöldségeket aprítottunk különböző méretűre, mindenki kapott 1-1 kisebb darabot, amit precízen különböző szabályos formákra kellett vágni és ment is a dolog szép lassan. Igen ám, de azt senki nem mondta nekem, hogy mekkora meló ezeket a technikákat adaptálni, amikor egy kisebb dombnyi zöldfélét kellene miszlikbe aprítani és ráadásul záros határidőn belül!
Az történt, hogy megint grilleztünk, mint a múltkor. Csináltam ezt-azt és gondoltam csakazértis varázsolok olyan zöldséget az asztalra, amit a gyerekek is megesznek a hús mellé. Így esett a választásom egy coleslaw-ra, az amerikaiak kedvenc káposztasalátájára mert azt minden kölök imádja. A hatalmas káposztát még csak-csak felvágtam valahogy, na de próbáltál már valaha gyufává aprítani egy egész kilónyi sárgarépát és almát???? Mit szépítsem a dolgot, vágási technikák óra ide, kiváló japán kések oda, a végén elővettem a reszelőt, és miközben reszeltem, átfutott az agyamon, hogy a születésnapomra egy de buyer mandolint kérek majd ajándékba.
Nu. És a recept. Miután nyári kertipartira készültem, szóba se jöhetett a friss tojásból készült házi majonéz, így a mártás alapját a szégyenteljes üveges adta. Bár az eredeti receptben csak káposzta meg répa van, én felturbóztam a salátát almával, petrezselyemmel és harsány színű lilahagymával az extra íz és textúra reményében. A majonézt is gazdagítottam gondoltam abból baj nem lehet. Nem is lett!
1.5 dl majonéz
1 kk magos mustár
1 ek citromlé
1 ek oliva olaj
Só, bors
½ fej fehér káposzta
4 szál répa
1 nagy lilahagyma
1 nagy alma
1 csomag petrezselyem
- Keverd a majonézhez a mustárt, olíva olajat és citromot. Szükség esetén sózd-borsozd.
- Vágd a zöldségeket minél vékonyabb csíkokra.
- Aprítsd fel a petrezselymet.
- Keverd az öntetet a zöldséghez és hagyd az egészet érni kb. 30 percig, majd tálald. Ez a saláta hűtőszekrényben simán eltartható másnapig!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.