A Danish és a pitiáner bosszú

Szerző: Házisáfrány - 2011.10.26. 11:36 1 komment

Tudom, ronda dolog a bosszú. Aki pedig ismer tudja, nem vagyok bosszúálló. Néha azonban adja magát a helyzet és olyankor kénytelen vagyok leütni a magas labdát.

Az úgy volt, hogy van egy exem, aki világéletében imádta a danish-t. Minden süteménynél jobban. Ne szépítsük. Evvel az exemmel nem vagyunk jóban. Kicsit se. Nos, az említett illető mindenhol vett, ahol árulták: reptereken, külföldi plázák danish standjain, cukrászdákban, benzinkútnál, bárhol, ahol szembejött. „Mert nincs jobb, mint a danish!”- mondogatta.

Aztán úgy alakult, hogy Anett barátnőmnél családi buli volt és meg voltam hívva, mint tiszteletbeli családtag. Szeretek tiszteletbeli családtag lenni, mert szerintem minél több család tagja az ember, annál jobb. Nos, ha már meghívtak, valami házi készítésűt is illett virítanom. Némi hezitálás után, több minden mellett, készítettem fahéjas tekercseket is krémsajt bevonattal. Tavaly túrós táskákat csináltam, és az idén úgy terveztem, űberelem akkori művem. Meg kell mondanom, hogy első kísérleteim a hajtogatott élesztős tésztával minden pozitív várakozásomat felülmúlták! A sütemények túlzás nélkül mondhatom, hogy kifogástalanul sikerültek! Én legalábbis el voltam magamtól ájulva, na! Köszönő viszonyban sem voltak a repterek hasonló nevű, szottyadt, bánatos és fáradt csigáival. Ha ezt az én exem megkóstolta volna! Na, de nem kóstolta! Nem bizony! És minden egyes harapásnál, minden egyes falat ragacsos, ropogós, krémes mennyországnál arra gondoltam: ebből te nem kapsz, ebből te nem kapsz, úgy kell neked! Bibibí! Hát igen, van olyan helyzet, amikor mégis csak édes a bosszú. Szó szerint...

Nem fogok köntörfalazni. Ez nem a pikk-pakk sütemények egyike. Egyrészt a hajtogatás időigényes, másrészt a hűtőszekrény lassítja ugyan a kelesztési folyamatokat, no de azért le nem állítja őket, így rakoncátlan tésztámat többször kellett visszazavarnom a helyére, mert elindult világot látni. Ha már kedvedre kihajtogattad magad és esetleg nem danish-t szeretnél csinálni, töltsd a tésztát valami sós finomsággal, vagy nemes egyszerűséggel süss belőle croissant-t.

Nu. És akkor az ezúttal időigényes, ám tulajdonképpen nem annyira bonyolult recept. Én évekig tököltem neki álljak-e, de annyira bejöttem, hogy hamarosan újra megcsinálom! Komolyan!

A dán tésztához
500 gr finomliszt
50 gr cukor
1 tk só
2 tojás
5 dkg puha vaj
2.4 dl hideg tej
30 gr élesztő
350 gr hideg vaj

A töltelékhez
200 gr barnacukor
2 ek fahéj
50 gr vaj

A krémsajt glazúrhoz
115 gr philadelphia krémsajt
110 gr porcukor
60 gr puha vaj
1/2 tk vanília kivonat

  1. Tedd az átszitált lisztet a cukorral és tojással keverőtálba. Keverd a vajat habosra és add a többi hozzávalóhoz. Morzsold az élesztőt langyos tejbe és öntsd a tálba. Add hozzá a sót is és gyúrd a tésztát alaposan össze, majd csavard szorosan frissentartó fóliába és pihentesd kb. 1 órát a hűtőszekrényben. Vigyázz, kelni fog, így tényleg tekerd a fóliát alaposan köré!
  2. Tedd a hideg vajat 2 sütőpapír közé és ütögesd úgy, hogy kb. 1.5 cm vastag négyzetet kapj. Tedd hűtőbe 30 percre.
  3. Vedd elő a tésztát és nyújtsd 1 cm vastag négyzetté.Tedd a vajat 45 fokkal elforgatva a közepére és hajtsd a tésztát rá új, mint egy borítékot, minden sarkát a vaj közepe felé. Óvatosan nyújtsd ki a sodrófával ezúttal a 2 hülönböző állagú négzetet kb. 1 cm vastag lappá.
  4. Hajtsd a tészta egyik harmadát az egyik oldalról a tészta közepére, majd a másik harmadát a 2 hajtásra.
  5. Tedd hűtőszekrénybe 1 órára. Ismételd a nyújtás-hajtogatás műveletet még legalább 3-szor, de ha van időd többször. Ügyelj arra, hogy egyszerre csak egy környit, azaz jobbról, balról a közepe fele 1-1 ajtásnyit hajtogass és miden hajtogatás közben tedd a tésztát vissza a hűtőbe 1-1 órára, mindig szorosan körétekert fóliával.
  6. Ha ez kész, használhatod is a tésztát. Fontos, hogy gyorsan dolgozz, a vajnak nem szabad a tészta rétegek között megolvadni!
  7. Keverd a cukrot a fűszerekkel és nyújtsd a tésztát több részletben kb. 5 mm vastag lappá.
  8. Kend meg a lapokat olvasztott vajjal és szórd jó vastagon meg a fűszeres cukrral. tekerd szorosan fel, ahogy egy bejglit tekernél és vágj belőle 2 cm vastag karikákat.
  9. keleszd még 15 percig a csigákat majd süsd 180 fokon aranybarnára.
  10. Közbe keverd a sajtkrém bevonat hozzávalóit alaposan össze.
  11. Várd meg, míg csigáid kihűltek és kend őket a sajtkrémmel gazdagon.
  12. Kóstold meg és az élet ismét gyönyörű lesz!

Címkék: sütemény desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr135098636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása