Mini cupcake financier krémsajt bevonattal-a desszert, amivel jóllakattam fél Budapestet...

Szerző: Házisáfrány - 2012.05.06. 00:22 2 komment

Akarod tudni, hogy lehet egyetlen adag desszerttel egy csomó helyen villogni? Egészen pontosan öt helyen?! Hát így.

Az úgy volt, hogy Ildi elment a Mezzo Kuzin-ból, ahol néha tanítok és Rebivel kitaláltuk, hogy sütök neki valamit az utolsó napon. Financier mini cupcake-re gondoltam krémsajt bevonattal, mert Édesem barátnőm készített a múltkor a Konyhakiállításra és nagyon bejött. Szóval Ildiék boldogan benyomtak párat, és én bölcsen jó sokat csináltam, mert estére áthívtam Tomit és Cintit, gondoltam akkor már egyenek belőle ők is. Aztán megbeszéltem Roniékkal, hogy utána a DiVinoban találkozunk és viszek nekik, bár azt nem pontosan láttam, hogy is lesz majd az, amikor kis műanyag dobozból nekiállunk cupcake-ezni a trendi borbárban. Ha már úgyis mentem, ígértem néhány darabot Szonjának, aki azt mondta szintén lenn lesz, és úgy alakult, hogy Csabi is kért volna, aki egy citromos üdítőt ajánlott fel barterba. Tominak persze hiába mondtam, hogy ne azért ne egyen 6 darabot, mert sajnálom tőle, hanem mert rosszul lesz. Azért ő megette. Rosszul is lett. Pedig én szóltam. Roniékkal inkább dvd-ztünk, úgyhogy nekik lakásra vittem a desszertből, Szonja pedig kihagyta a DiVinot ezért aztán én is. Ha hiszed, ha nem, a süteményből még másnapra is maradt a családi ebédhez! Aztán, (lassan Kisgömböc sztorivá növi ki magát a posztom, nem??? :-) megmentettem 4 darabot, amit mégis csak Szonja evett meg, akihez felmentem a következő délután egy bambira. Végül tehát csak Csabi járt rosszul, mert mindenki degeszre sütizte magát, ő pedig bánatában fröccsözhetett éhgyomorra...

Nu. A financier klasszikus francia teasütemény. Kötelező eleme a beurre noisette, azaz barnított vaj, amiről ebben a posztomban már olvashattál. Ad neki egy összetéveszthetetlen, mogyorós ízt, úgyhogy nem fogod megúszni ezt a fázist, enélkül a sütemény nem is financier. Ortodox hozzávaló még a hámozott, blansolt mandula, amit általában liszttel kevernek. Én hard core-ban nyomtam, az enyémbe nem került liszt így a hatás enyhén marcipános lett. Ami meg a krémsajt bevonatot illeti, philadelphia. Full fat és nem light. Ugye meg sem fordult a fejedben más??? Számíts gazdag, édes, laktató desszertre, tényleg maximum 2-3 darabra per fő. Én rendes muffin formával nem is próbálkoznék, csak a mini mérettel, mert nagyon durva édesség lesz, majd meglátod!

Tehát a recept. Ennyiből 24-28 mini cupcake-et tudsz majd csinálni. Csak saját használatra ennek a mennyiségnek bőven elég a fele, 2/3-a mert a sütik nagyon telítenek!

A financierhez

125 gr vaj
120 gr mandula liszt
225 gr cukor
¼ tk sütőpor
5 tojás fehérje
csipet só

A bevonathoz

375 gr Philadelphia krémsajt
375 gr porcukor
100 gr vaj
1 rúd vanília kikapart héja
½ citrom reszelt héja
2 ek citromlé

  1. Olvaszd a vajat közepes lángon, majd forrald lassan gyöngyözve addig, míg enyhén barnás színt nem kap. Előbb habzani kezd, majd a fehérje és a zsír külön válnak, később megváltozik a színe. Ekkor húzd le a tűzről.
  2. Keverd össze a száraz hozzávalókat.
  3. Verd a szobahőmérsékletű fehérjéket lágy habbá.
  4. Keverd a szárazanyagokhoz a vajat majd óvatosan forgasd hozzá a tojáshabot.
  5. Béleld ki a mini muffin formákat a papír kapszlikkal. Tégy a masszából formákba a papír kapszlik 2/3-ig, majd tedd a tésztát 170 fokos sütőbe kb. 15 percre, vagy míg aranybarna nem lesz. Fel fog fújódni, majd összeesik kissé, ami nem baj, hiszen ez nem muffin.
  6. Keverd a krémsajtot a porcukorral, vajjal és citromhéjjal, lével homogén masszává. Ügyelj, hogy az összes hozzávaló ugyan olyan szobahőmérsékletű legyen és arra, hogy ne keverd túl. Amint összeállt, tedd a hűtőszekrénybe és hagyd ott, míg ki nem hűl.
  7. Várd meg, míg a sütemény kihűl, tedd a krémet habzsákba és nyomd a tetejére, de ha nincs egyszerűen kend meg a cupcake-et vastagon.
  8. Sírni fogsz az élménytől. Nem, nem bánatodban!

Címkék: mandula desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr695098665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása