Ajándékok házilag 7.- Mézeskalács ház, amiért Jancsi és Juliska boldogan adná oda még a fele királyságát is!

Szerző: Házisáfrány - 2012.11.20. 09:24 3 komment

Három esetben javasolom csupán, hogy nekiállj a mézeskalácsház készítésének:

1. Ha rohadtul türelmes vagy.
2. Ha valakit nagyon szeretsz.
3. E kettő kombinációja.

Különben felejtsd el, mert szinte látom magam előtt, amint elszakad a cérna és sűrű káromkodások közepette hajítod ki jobb sorsra érdemes, félkész művedet a tizedikről, hogy utána büszkén hátradőlve annyit mondj csupán: mert igenis megérdemelte!

Nos, vegyük a dolgokat sorjában. A mézeskalácsház, ha jól csinálod, tényleg szebb és bájosabb meglepetés bármely boltban kapható ajándéknál, de elkészítése türelem mellett átgondolt ütemtervet is követel.

modellezés

Először is, le kell modellezned a házad. Én ehhez az irodai fénymásolópapír gyűjtő kartonját használtam. Sniccerrel és vonalzókkal vágtam, jobb, mint az olló. Kell oldalfal, első és hátsó homlokzat a házhoz, valamint tető mely hosszabb kicsit, mint a ház oldalai, mert csak úgy mutat jól és végül kémény, aminek a megrajzolásához nem árt egy kis geometria tudás, ugye, ugye azok a fránya háromszögek, mert a tető lejt. A modell ne legyen túl nagy, hiszen a tésztának súlya van, így ha túl nagy, össze fog rogyni. Nálam a 2 oldalfal 19 X 12 cm, a homlokzat szélessége 17, magassága 20 cm, dőlni értelem szerűen az oldalfal végénél, azaz 12 cm-nél kezd. A tető 22 X 13.5 cm. A kémény egyik oldala 4 cm a rövidebb 3 cm, a dőlésszög 45 fok.

Másodszor, stabil alapot kell csinálni a háznak, akkorát, hogy kényelmesen elférjen rajta a műved és a házikó előtt maradjon némi hely a „kiskertnek”. Én habkartont vagy nagyon vastag hullámkartont szoktam használni alapnak, mert a kész mű meglepően nehéz, kell neki az alátámasztás. Az alapot vagy fóliával, vagy ezüst (esetleg fehér) öntapadós tapétával szoktam bevonni.

Harmadszor, a ház „világítása” mert attól lesz igazán meseszerű. Felejtsd el a mécsest, csak bekormozza a szoba belsejét! Vagy tégy a házba egy kisebb zseblámpát, vagy ha olyan lelkes vagy, mint én, barkácsolj mini lámpát 15 wattos varrógép izzóból, kis foglalattal, dróttal és kapcsolóval. Esetleg keress egy lámpakészítő műhelyt, ők is meg tudják majd neked csinálni. Na, kezdesz már utálni? :-)


a dekor elemek

Negyedszer, végy minél több gumicukrot, színes cukrot, töltetlen kemény cukorkát, m&m-et, 1-2 fagylalttölcsért, ha fenyőfát is csinálnál, és egy marcipán figurát, a „kertbe” e mellé bármit, ami ehető, színes, tetszik neked és cuki. A lényeg, hogy sok legyen!


ebből lesz a tiffany üveg ablak!

Nos, ha már minden megvan, kezdődhet a munka! Gyúrd be a mézes tésztát, és a modelled ráhelyezve vágd méretre. Ne feledd: a háznak lesz 2 oldala, 1 első fala, 1 hátsó fala, 1 ajtaja, a kéménynek a tetőn 1 rövidebb és egy hosszabb oldala (mert még mindig dől az a fránya tető) valamint a 2 oldalfala, melyek egymással szimmetrikusak. Ahova az ablakokat tervezed, azt vágd ki már a tészta sütése előtt értelem szerűen.


mielőtt beleolvasztottad a cukrot...

...és miután kész a "tiffany üveg" ablak...

Süsd meg a tésztát, sütőpapíron. Ne tegyél bele sütőport, mert nem akarod, hogy megváltozzon a mérete. Közben törj apróra színes, töltetlen cukrot. Amikor a tészta megsült, húzd ki a sütőből és azonnal rakj az ablakok helyére néhány kanál keménycukorka port. (Több fog kelleni, mint gondolnád!). Told vissza a mézest a sütőbe és hagyd ott addig, míg a cukor el nem olvad és ki nem tölti az alakok helyét, max. 2 perc. Hűtsd teljesen ki és csak utána, óvatosan szedd le a sütőpapírról.


...itt még messze van a széptől, de az ajtón bekukucskálva láthatod a kislámpát... a kép életlen lett, sorry

Ezután jön a kreatív rész! Ha van villanyvilágítás a házhoz, azt ragaszd az alaphoz. Azután állítsd össze a házat. Nehezebb dolgod lesz, mint gondolod! Ha hard core vagy, ragaszd az oldalakat össze cukormázzal, de az NAGYON lassan szárad, így miután a mézesházakat nemigen szoktuk megenni, én speciel a második próbálkozásnál már ragasztópisztollyal állítottam össze az oldalakat és csak utána, dekor gyanánt nyomtam körül a cukormázzal. Ha mégis csak cukormázzal dolgoznál, számolj a hosszú száradási időkkel és a lehetőséggel, hogy a tető néhányszor leszánkózik majd a házról, mielőtt odaragad, ami tényleg elég bosszantó! Ha a ház már áll, mint a cövek és az alaphoz is hozzá ragasztottad, engedd szabadon a fantáziád, díszítsd a ház elejét, oldalát, kiskertjét minél gazdagabban, hidd el, ebben az esetben nincs olyan, hogy túl sok dísz, hiszen ez a giccsről szól!

fenyőfa, félkészen...

Íme tehát a mézes recept, bár igazából bármilyen, akár hamis mézes tésztából is megcsinálhatod, hiszen itt a fűszerek illata a lényeg és kivételesen nem az íz. Aztán ha kérdéseid lennének, és ha a képek nem egyértelműek, írj bátran!
Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a Facebookon is!

az egyik kész ház

A tésztához:
250 g méz
100 g vaj
125 g porcukor
1-1 tk fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom
(1 ek mézeskalács fűszer is jó, ha nem akarod a sajátod kikeverni)
1 ek cukrozatlan kakaópor (a szín miatt)
500 g finomliszt
1 db tojás
1 csipet só
Tojás a kenéshez

A díszítéshez:
2 db tojásfehérje
400 g porcukor
Színes cukrok, ragasztópisztoly

  1. Melegítsd a mézet a vajjal, míg kellemesen folyós nem lesz.
  2. Add hozzá a cukrot, lisztet, tojást és fűszereket, majd gyúrj belőle kemény tésztát. Hagyd pihenni hűvös helyen legalább 1 órát, de lehet akár egy egész éjszakát is.
  3. Nyújtsd 4 mm vastag tésztává és a sablonnal vágd belőle ki a házat.
  4. Tedd sütőpapírra, kend meg a tojással és 180 fokon süsd, míg aranyszínű nem lesz.
  5. Húzd ki, tedd az ablakok helyére a színes cukrot, nyomd vissza a sütőbe és olvaszd az ablakok helyére 1-2 perc alatt a cukrot.
  6. Közben verd a habot keményre és fokozatosan add hozzá a porcukrot. Töltsd uzsonnás zacskóba, vágj apró lyukat az egyik sarkán és már dolgozhatsz is vele.


a másik kész ház...

 

Címkék: ünnep karácsony mézes ajándékok házilag

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr585098681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Limbovi 2013.12.15. 22:31:16

A házikó elemeit tökéletesen és gyorsan össze lehet ragasztani olvasztott csokival. Hamar szárad, és később elfedhető a fehér cukormázzal. Én kartonpapírból zsanérokat is használok hozzá, így akár 2-3 emeletes házat is lehet készíteni, meg templomtornyot, bármit. (zsanér egy kis félbehajtott karton téglalap, majdnem olyan hosszú, mint az összeillesztendő lapok. Egyik felét az egyik elemhez másik felét a másikhoz ragasztom a csokival. Az alaphoz, tetőhöz is jó módszer.

Ane 2015.12.21. 21:35:01

A lámpa részéről nem akarsz még írni egy kicsit? ;)

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása