EZ az igazi dolce vita! :-))))
Eljött a szeptember és vele nyaralásom várva-várt egy hete. Mert naná, hogy én is megérdemlem. Az idén is Törökországban, abban a szállodában, aminek a konyhájáról tavaly terjedelmes cikket írtam. Ha érdekel, hogyan működig egy ötcsillagos komplexumban a „vendégek etetése”, olvasd el. Ritkán vagyok az a hotelből receptgyűjtögetős fajta, legyen ugyanis bármilyen jó egy hely, az étel mégis neutrális, fertőtlenítőszer ízű, az átlagvendég unalmas igényeire szabva. Biztos, ami biztos, egy izgalmas, tahinivel, azaz szezámpasztával töltött kalács receptjét mégis begyűjtöttem tőlük. Másik kedvencem az a vajas kekszük lett, amit a tea mellé kínáltak. Az átlagvendégnek csak 2-3 darabot, ám hamarosan megtanulták, hogy ezek a magyarok itt egy flúgos banda, igazi sütiszörnyek, akik marékszámra zabálják a kekszet. Így történt hát, hogy mi 2-3 szem helyett mindig egy komplett tányérnyit kaptunk, ami percek alatt el is tűnt.
Nem mondanám, hogy a török régió a kekszeiről a leghíresebb így ez sem egy autentikus recept, de finom, remekül passzol a tea mellé, és a lenmag, meg a zabpehely okán még az egészség illúzióját is adhatja. (Csak szólok, nem az! :-) )
a roller mindig ott kell, hogy legyen velem, na! ;-)
Amikor kekszet csinálsz vajjal, mindig hideg összetevőkkel dolgozz, és ügyelj arra, hogy a tésztát a lehető legrövidebb ideig gyúrd csak, pont amíg összeáll. Utána tedd a hűtőbe és mindig csak annyit vegyél ki egyszerre, amennyivel épp dolgozol. Ha van otthon aprítógéped, avval is gyúrhatsz, de ahogy a kés forog hő termelődik, így abban se gyúrd túl.
Nu. És a recept. Nem csak török teához.
Ha tetszett a poszt, kövesd Házisáfrány kalandjait a Facebookon is!
500 gr liszt
200 gr zabpehely
350 gr hideg vaj
350 gr finomított cukor (lehet világos nádcukor is)
100 gr lenmag
25 gr szezámmag
1 tojás
½ dl tej
késhegynyi bourbon vanília vagy vanília por
csipet sütőpor
csipet só
- Egy serpenyőben szárazon pirítsd meg a szezámmagot. Tedd félre.
- Gyúrj össze hideg kézzel gyorsan minden összetevőt, majd tedd fóliába és hagyd békén a hűtőszekrényben 2 órán át.
- Formázz belőle téglalap alakú tömböt, és vágd 3-5 mm vastag szeletekte.
- Süsd a kekszeket sütőpapírral bélelt lapon 150 fokon míg kifehérednek. Ne várd meg, míg megbarnulnak, mert úgy nem lesz omlós a végeredmény.
- Várd meg, míg kihűl kissé, és már tálalhatod is....
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
anima_trix 2013.09.19. 10:25:56
Tünde Makai 2013.09.21. 13:28:59