Eper mousse, mert végre itt a bogyósgyümölcs szezon!

Szerző: Házisáfrány - 2014.05.05. 20:50 Szólj hozzá!

eper mousse.jpg

A nem túl hosszú párbeszéd így nézett ki:

Én: - Andikám, ha megcsinálom azt az eper mousse-t, megeszed?
Andi: - Te hülye vagy?! Hát hogy a francba ne?!

…Aztán ember, Isten végez alapon a mousse mégis csak anyukámnál landolt, mert Andi pont a készítés napján kapott el valami rettenetes gyomorvírust, így kénytelen volt főtt krumplival vigasztalódni. Mama pedig megette az eperhabot. Végül is anyák napja volt, így tulajdonképp amúgy is neki járt volna.

eper mousse 2.jpg

Nos. Szeretem a mousse-okat, mert könnyű és boldogító befejezései minden menüsornak. Legvonzóbb tulajdonságuk ettől függetlenül talán mégis az, hogy már előző nap el lehet őket készíteni, így a vendégváráskor elég a többi fogásra koncentrálni. Leggyakrabban az ilyen-olyan csokoládés változatokat szoktam csinálni, ki ne szeretne biztosra menni, de ne feledkezzünk meg valóban fenomenális, ám annál szezonálisabb sütőtök mousse-omról se. Most azonban, hogy itt a nyár eleje, amikor ízük és illatuk teljes tudatában ott pompáznak a csodás bogyós gyümölcsök minden zöldséges standon, őszintén szólva nem mindig vagyok csokoládés hangulatomban, így egész feldobott ennek az epres változatnak a gondolata, amit egyik kedvenc amerikai magazinomban, a Cook’s Illustrated-ban találtam. Talán a legjobban az izgatott benne fel, hogy philadelphia krémsajt is kell hozzá, ami a sajttorta alapja, így reméltem, hogy ennek a desszertnek is kicsit sajttortás íze lesz. Nem lett, de azért szerettük. Elkészítése egy kicsit macerás, de az eredmény legalább csodásan friss eper ízű.

Nu, és akkor a recept. Ennyiből kb 6-8 kispohárnyi desszert lesz, amit 2 napig eltarthatsz a frigóban.

Ha tetszett a poszt, ide kattintva kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

1 kg eper
100 g cukor
12 g zselatin (gramm, nem dekagramm!)
125 g philadelphia krémsajt
csipet só
1.25 dl habtejszín

  1. Mosd meg az epret és szedd le a zöldjét.
  2. Aprítógépben, több részletben, vagy ha az nincs, késsel aprítsd az epret minél kisebb kockákra de úgy, hogy egész darabokat és ne pürét kapj. Keverd össze 125 gnádcukorral, csipet sóval, majd hagyd állni, míg alaposan levet nem ereszt, kb. 45 percig.
  3. Finom szűrőn engedd át a cukros levet. Ki is nyomkodhatod kicsit. Kb. 2 dl rubinvörös eperlére számíts.
  4. Egy kis tálkába öntsd bele a zselatint és keverd össze kb. 3 ek eperlével. A maradék levet tedd kis lábasba és forrald addig, míg kb. 3 evőkanálnyira redukálódik a mennyiség. Húzd le a tűzről, és keverd hozzá a zselatinos levet. Keverd addig, míg fel nem oldódik.
  5. Közben turmixold finomra a kockára vágott epret és ha zavarnak a magok (engem zavarnak), passzírozd át egy szűrőn. Keverd hozzá a krémsajtot és a zselatinos levet.
  6. Öntsd a jéghideg tejszínt tálba és verd kemény habbá.
  7. Keverd az epres keverékhez míg teljesen el nem vegyül vele, ne maradjanak fehér csíkok.
  8. Öntsd tálkákba és tedd a hűtőszekrénybe minimum 4 órára.

Címkék: eper desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr336120591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (17) aprósütemény (12) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (14) cukor (12) dél-amerikai (3) desszert (54) dió (4) DIY (5) édesség (19) egészséges (22) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (10) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (3) görög (10) görög joghurt (5) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (7) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (6) karácsony (27) keksz (11) kelt tészta (13) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (21) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (3) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (23) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (12) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (7) vegetáriánus (40) vörösbor (3) zöldség (12)
süti beállítások módosítása