Mióta szajkózom neked, hogy szerezz be egy fagylaltgépet! Nem egy összeg, 12-15.000 Ft-ért már kapsz és onnantól, hogy házilag csinálod a jeges desszertet, a minimagnumokhoz és egyéb műanyag szörnyűségekhez szokott szervezetednek olyan, már-már dekadens élményben lesz része, melynek létezéséről azelőtt álmodni sem mertél! Ha pedig megvetted a „legújabb családtagot”, (az enyém rózsaszín, csak mondom…) rendeld meg David Lebovitz "The perfect scoop" című könyvét, így nagyjából mindened megvan a tökéletes fagylalt elkészítéséhez. Jégkrémet csinálni nem egy ördöngösség, sőt, 15 perc aktív időre lesz szükséged és utána némi türelemre, hiszen fagyni semmi sem fagy meg pikk-pakk. Ha az egyszerűbb ízeket szereted, nézd meg a sáfrányos madártejfagylalt vagy a csokoládéfagylalt posztjaimat. Most azonban eggyel szofisztikáltabbra vettem a figurát, kecskesajtos-meggyes változatot készítettem. Erre vágytam ugyanis, méghozzá erősen, és ha egy nő vágyik valamire, azt meg kell kapnia. A kecskesajt karakteres íze csodásan harmonizál a meggy édes-savasságával. Majd meglátod.
Szóval az úgy volt, hogy Szonja megígérte, jön segíteni, elkészíteni a desszertet. Persze amikor megtudta, hogy a fagylalt az összerakás után csak hosszú órákkal lesz fogyasztható azonnal visszakozott és közölte, ő inkább enni akarna, pepecseljek egyedül, majd felugrik másnap, kóstolni. Nos igen, a barátoknak nincs párja.
Nem tudom, fotóztál-e már nyári melegben, szemerkélő esőben, sötétedéskor (mert a drága barátnő órákat késett…) fagylaltot, de annyit elmondok, nem egy hálás feladat. Olyannyira nem, hogy egy ponton a fagylalt placcs, kiesett a tölcsérből, és a földön landolt. - Kár azért a fagylaltért!- mondta Szonjácska. Aztán azt, hogy „de nálad úgyis tisztaság van, nincs ennek semmi baja, megeszem a földről!”. …Hát így. És a végén még valami fotó is készült.
Nu. És akkor a recept. Ha kész az alapfagylalt, először hűtsd le jeges vízben, majd tedd egy kicsit a hűtőbe és végül a mélyhűtőbe. Miután a fagylaltgép akkuja gyorsan felolvad, csak akkor tedd a sodót bele, amikor már jegesedik a széle. A kész fagylalt még lágy lesz, tedd dobozba és fagyaszd tovább.
...Aztán ha már mestere vagy a fagylaltkészítésnek, ruházz be egy kompresszoros fagylaltgépbe, mert az a hűtés részt is elvégzi helyetted. Ilyenem még nekem sincs, de feltétlenül rajta van a bakancslistán.
Friss, könnyű kecske friss sajttal dolgozz, krémes állagú, kevésbé domináns fajtával. Én a Chavroux-t szoktam venni.
Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!
A fagylalthoz
375 ml teljes tej
6 tojás sárgája
130 g cukor
230 g friss kecskesajt
A meggy sziruphoz
250 gr magozott megy
120 g cukor
- Melegítsd a tejet vastag fenekű lábasban a cukorral. Közben válaszd precízen szét a tojásokat. Csak a sárgákra lesz szükséged, a fehérjéből csinálj habcsókot, de akár le is fagyaszthatod. A lényeg, hogy ne dobd ki.
- Ha a tej már meleg és a cukor elolvadt benne, folyamatos kevergetés mellett adagold a tojássárgákhoz, majd az egészet tedd vissza a tűzre és közepes lángon, habverővel keverve melegítsd, míg elkezd sűrűsödni. Itt nagyon vigyázz, mert ha túlmelegíted, összeugrik a sodód és nem lesz szép. Akkor jó, amikor már bevonja a kanál hátát, ekkor azonnal szedd le a tűzről és öntsd át egy másik tálba, hogy az edény feneke ne melegítse tovább.
- Morzsold a kecskesajtot egy tálba, majd adagonként kevergetve add hozzá a sodót. Keverd addig, míg a sajt fel nem oldódik. Hűtsd ki, majd tedd a fagyasztóba.
- Miközben a fagylalt hűl, dobd a meggyet lábasba és forrald addig, míg levet ereszt és a leve be nem sűrűsödik, kb. 30 percig. Ezután add hozzá a cukrod és avval is főzd kb. 10 percig. Húzd le a tűzről és hűtsd ki.
- Ha a fagylalt már 0 fok körüli, öntsd a gépbe és 20 perc alatt fagyaszd ki.
- Öntsd a felét egy műanyag tálba. Tégy rá néhány kanál meggyet egymástól pár cm-re, majd fogj egy kanalat és a nyelével keverd a két masszát néhány mozdulattal rusztikusan össze úgy, hogy márványos mintázata legyen. Ne keverd túl! Járj így a maradékkal is.
- Tedd az egészet vissza a mélyhűtőbe és fagyaszd ki.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.