Kecskesajt fagylalt szirupos meggyel, hogy soha többé ne akarj bolti jégkrémet venni!

Szerző: Házisáfrány - 2014.07.30. 08:43 Szólj hozzá!

kecskesajt fagylalt 2.jpgMióta szajkózom neked, hogy szerezz be egy fagylaltgépet! Nem egy összeg, 12-15.000 Ft-ért már kapsz és onnantól, hogy házilag csinálod a jeges desszertet, a minimagnumokhoz és egyéb műanyag szörnyűségekhez szokott szervezetednek olyan, már-már dekadens élményben lesz része, melynek létezéséről azelőtt álmodni sem mertél! Ha pedig megvetted a „legújabb családtagot”, (az enyém rózsaszín, csak mondom…) rendeld meg David Lebovitz "The perfect scoop" című könyvét, így nagyjából mindened megvan a tökéletes fagylalt elkészítéséhez. Jégkrémet csinálni nem egy ördöngösség, sőt, 15 perc aktív időre lesz szükséged és utána némi türelemre, hiszen fagyni semmi sem fagy meg pikk-pakk. Ha az egyszerűbb ízeket szereted, nézd meg a sáfrányos madártejfagylalt vagy a csokoládéfagylalt posztjaimat. Most azonban eggyel szofisztikáltabbra vettem a figurát, kecskesajtos-meggyes változatot készítettem. Erre vágytam ugyanis, méghozzá erősen, és ha egy nő vágyik valamire, azt meg kell kapnia. A kecskesajt karakteres íze csodásan harmonizál a meggy édes-savasságával. Majd meglátod.

Szóval az úgy volt, hogy Szonja megígérte, jön segíteni, elkészíteni a desszertet. Persze amikor megtudta, hogy a fagylalt az összerakás után csak hosszú órákkal lesz fogyasztható azonnal visszakozott és közölte, ő inkább enni akarna, pepecseljek egyedül, majd felugrik másnap, kóstolni. Nos igen, a barátoknak nincs párja.

Nem tudom, fotóztál-e már nyári melegben, szemerkélő esőben, sötétedéskor (mert a drága barátnő órákat késett…) fagylaltot, de annyit elmondok, nem egy hálás feladat. Olyannyira nem, hogy egy ponton a fagylalt placcs, kiesett a tölcsérből, és a földön landolt. - Kár azért a fagylaltért!- mondta Szonjácska. Aztán azt, hogy „de nálad úgyis tisztaság van, nincs ennek semmi baja, megeszem a földről!”. …Hát így. És a végén még valami fotó is készült.

kecskesajt fagylalt 3.jpg

Nu. És akkor a recept. Ha kész az alapfagylalt, először hűtsd le jeges vízben, majd tedd egy kicsit a hűtőbe és végül a mélyhűtőbe. Miután a fagylaltgép akkuja gyorsan felolvad, csak akkor tedd a sodót bele, amikor már jegesedik a széle. A kész fagylalt még lágy lesz, tedd dobozba és fagyaszd tovább.
...Aztán ha már mestere vagy a fagylaltkészítésnek, ruházz be egy kompresszoros fagylaltgépbe, mert az a hűtés részt is elvégzi helyetted. Ilyenem még nekem sincs, de feltétlenül rajta van a bakancslistán.

Friss, könnyű kecske friss sajttal dolgozz, krémes állagú, kevésbé domináns fajtával. Én a Chavroux-t szoktam venni.

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

A fagylalthoz

375 ml teljes tej
6 tojás sárgája
130 g cukor
230 g friss kecskesajt

A meggy sziruphoz

250 gr magozott megy
120 g cukor

  1. Melegítsd a tejet vastag fenekű lábasban a cukorral. Közben válaszd precízen szét a tojásokat. Csak a sárgákra lesz szükséged, a fehérjéből csinálj habcsókot, de akár le is fagyaszthatod. A lényeg, hogy ne dobd ki.
  2. Ha a tej már meleg és a cukor elolvadt benne, folyamatos kevergetés mellett adagold a tojássárgákhoz, majd az egészet tedd vissza a tűzre és közepes lángon, habverővel keverve melegítsd, míg elkezd sűrűsödni. Itt nagyon vigyázz, mert ha túlmelegíted, összeugrik a sodód és nem lesz szép. Akkor jó, amikor már bevonja a kanál hátát, ekkor azonnal szedd le a tűzről és öntsd át egy másik tálba, hogy az edény feneke ne melegítse tovább.
  3. Morzsold a kecskesajtot egy tálba, majd adagonként kevergetve add hozzá a sodót. Keverd addig, míg a sajt fel nem oldódik. Hűtsd ki, majd tedd a fagyasztóba.
  4. Miközben a fagylalt hűl, dobd a meggyet lábasba és forrald addig, míg levet ereszt és a leve be nem sűrűsödik, kb. 30 percig. Ezután add hozzá a cukrod és avval is főzd kb. 10 percig. Húzd le a tűzről és hűtsd ki.
  5. Ha a fagylalt már 0 fok körüli, öntsd a gépbe és 20 perc alatt fagyaszd ki.
  6. Öntsd a felét egy műanyag tálba. Tégy rá néhány kanál meggyet egymástól pár cm-re, majd fogj egy kanalat és a nyelével keverd a két masszát néhány mozdulattal rusztikusan össze úgy, hogy márványos mintázata legyen. Ne keverd túl! Járj így a maradékkal is.
  7. Tedd az egészet vissza a mélyhűtőbe és fagyaszd ki.

kecskesajt fagylalt 1.jpg

Címkék: meggy fagylalt kecskesajt desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr566558051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása