Édesem, új kortárs-házias cukrászda nyílt a Millenáris mellett!

Szerző: Házisáfrány - 2015.03.15. 22:01 1 komment

cuki8.jpgÉdesem cukrászdájában az egész család besegít

Édesem szerint az egész úgy kezdődött, hogy besétált az ELTÉ-re megbeszélni, miként tudná elkezdeni a PHD-jét, aztán inkább elment cukrász-szakmunkás képzésre és a saját véleménye szerint jól járt. Nos, az eredményt tekintve úgy gondolom, mi is.

cuki6.jpgcsokoládés óriáshabcsók

Mostanában egyre több jó hely nyílik ahol az étellel még az ilyen finnyás csajokat is boldoggá lehet tenni, amilyen például én vagyok. Éttermek, streed foodok, kávézók és cukrászdák. A korrekt ételek jó alapanyagokból kombó már nem mindenhol utópia. Cukrászda vonalon ezt úgy értsd, végre nem „E”-vel, ipari margarinnal, kamu lekvárral, tejmentes növényi tejszínnel és vacak bevonómasszával telepakolt műanyag szörnyűségekre kell számítanod, hanem olyasmire, aminek valóban rendben van az íze, és amiben nincs benne a fél periódusos rendszer.

cuki4.jpg kókuszos-csokoládés "ujjlenyomat"

A jó hír pedig az, hogy Budapest gasztro-palettája a héten új színnel bővül Márk Szonja, Édesem cukrász-blogger ékszerdoboz méretű cukrászdája képében. Mi, akik évek óta követjük a blogját, már türelmetlenül vártuk.

Hogy egy picit belemenjek az „élete és munkássága” vonalba, Szonja bölcsész-újságíróként indult, a sütésbe amatőrként szeretett bele. Aztán az évek során volt gyakorlaton a Four Seasons cukrászatán, készített desszerteket a Klassz-ban, cukrász-séfként tevékenykedett a Pastramiban és az Akváriumban. Mindeközben dolgozik magazinoknak, időnként food stylingol és főzőiskolákban is tanít. Az, hogy végre saját műhelyt nyisson igazán időszerű és aktuális volt.

cuki1.jpgdatolyás vitamingolyó, rozmaringos grissini, tejcsokoládés-mogyorós cookie, olíva olajos biscotti, fügés-omlós keksz, szezámmagos-köményes édes keksz- lehet ennek ellenállni???

Az icipici boltocska a Millenáris Kis Rókus utcai, oldalsó bejáratával szemben van. Falait antik szakácskönyv lapjai borítják. A berendezés egyszerű, minimál, de mégis bájos. Betonfestékkel lefestett hajópadló, fehér bútorok, kék fogantyúk, mintás díszpárnák, rusztikusan antikolt eladópult és retro őzike nippek. A poharak és Hitka Viki vicces tányérjai kimondottan a cukrászdába készültek. Bár az üzlet nagyon helyes, engem mégis a sütemények érdekelnek a legjobban. Nyilván.

cuki2.jpgSzonja annyira pörgött a megnyitón, hogy egyetlen éles képet nem tudtam róla csinálni! :-)

Szonja szerint a boltja mind kínálatában, mind kinézetében „kortárs házias”.  Ahogy ő fogalmazott olyan, mintha elmennél a nagymamához, akit amióta utoljára láttál kicsit upgrade-eltek amolyan „nagyi 2.0” -ra. A bolt nem csak méretében tér el társaitól, hanem abban is, hogy kínálata nem állandó, a desszertek naponta változnak. Lesz az étlapon torta, sütemény, pohárkrém, jégkrém és péksütemény változó összetételben, napi nagyjából 6 fajta, mellé pedig 10 féle kekszből lehet válogatni. A sütemények helyben készülnek, majdnem hagyományosak, ám mindegyikben van valami apró csavar, hiszen Édesem sosem volt a mainstream híve. Szonja úgy gondolja, az alapanyagoknál is bátran el lehet szakadni a kliséktől. Az szinte természetes, hogy vajból, állati tejszínből, csokoládéból és egyéb hozzávalókból a legjobb minőséget teszi az édességekbe. A hagyományos lisztek mellé azonban az izgalmasabb ízek érdekében alternatív liszteket és magokat is használ, cukor helyett melaszt, mézet vagy juharszirupot, tejszín helyett görög joghurtot vagy créme fraiche-t, de a fűszerekkel is bátor, hiszen saját bevallása szerint bőven vannak izgalmas ízek a magyar cukrászdák által preferált fahéjon túl. Gluténmentes édességet tudsz majd venni nála, ám a cukormentes vonal nem ennek a boltnak a műfaja. Azt hiszem, ez nem is baj.

cuki5.jpgmangós-kókuszos sajttorta, gyömbéres ananásztorta, málnavelős fehércsokoládé mousse madeleine-nel

Nos, ha már eljöttem kóstoltam is ezt-azt. Rájöttem, az a legjobb, ha beleeszem az ismerősök süteményeibe, mert kit érdekel, ha morognak, így tudom a legtöbb desszertet kipróbálni. Nos, lett egy falat oreos brownie, zabpelyhes-csokoládés meggyespite, barackos-mandulás gluténmentes keksz, kókuszos csokoládés „ujjlenyomat”, olivaolajos biscotti, rozmaringos grissini és málnavelős-fehércsokis trifle. Itt aztán feladtam, de biztos, ami biztos, másnap reggelire még csomagoltattam magamnak néhány kekszet, csak az íze végett. Az élmény leírhatatlan volt. Ha a jó desszerttől be lehetne tépni, én már rég az elvonón lennék. Szerdától a cukrászda hivatalosan is megnyílik és Szonját ismerve a desszert fronton tuti, hogy minden nap hasonlóan lenyűgöző dolgokra lehet majd számítani. Próbáld ki te is, de vigyázz, oda fogsz szokni. Én szóltam.

 Édesem cukrászda 1024 Budapest, Kis Rókus- Tizedes utca sarok/ www.edesem.com

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

cuki7.jpgvaníliás zöldalmás pite

cuki3.jpgA vevők elég boldognak tűnnek :-)

Címkék: cukrászda édesség desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr527273405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.04.29. 12:40:36

ma voltam és kipróbáltam a meggyes jég pop-ot. úristen, még mindig a számban érzem, meg tudnék enni legalább 10-et. nagyon finom. otthonra pedig vár a habcsók és a brownie. nagyon aranyos hely, drukkolok nekik!

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása