Végre itt a tavasz, az eper és a könnyű desszertek szezonja! Na, nem mintha a csokoládéval bajom lenne, sőt, de azért néha nem árt egy kis változatosság. Ezt a receptet az Epicurious-on találtam, tudtam, hogy imádni fogom és kivételesen nem változtattam az eredeti verzión semmit, mert azon, ami úgy jó, ahogy van, nem érdemes.
Szóval az úgy volt, hogy a mamáéknak csináltam ezt az édességet, tehát náluk is fotóztam meg, a Nyolcéves, meg az Ötéves pedig felajánlotta, hogy segítenek tartani a derítőlapot. A Nyolcéves igazi gourmet, akár az én gyerekem is lehetne, élmény vele enni is, főzni is, míg az Ötéves marad a pizza-pörkölt, minden mást „fúj, útálok” vonalon, bármit is csináljak. Nos, a Nyolcéves ez okból kifolyóan teljes lázban volt az ebéd alatt végig, hogy ő már ÚGY megkóstolná a citromos desszertet. Az Ötéves meg kontrázott, hogy ő is, ő is, de nem azért mert a desszert valóban érdekelte volna, hanem mert mindenben utánozza a nővérét.
…Aztán eléjük raktam a poharakat és jött is, amire számítottam.
- Úr Isten, de finom!- mondta a Nyolcéves. - ugye majd kaphatok még egyet?!
- Ez citromízű, fúj, utálom! Van csoki?- kontrázott az Ötéves.
Hát, így történt. Business as usual. A mamáéknak természetesen ízlett. Neked is fog. A vendégeidnek is, mert ez egy rettentő finom desszert.
Nu. És akkor a recept. A habcsókot megcsinálhatod napokkal előtte.
Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.
8 adag lesz belőle
A habcsókhoz
3 tojás fehérje
150 g kristálycukor
100 g porcukor
20 g étkezési keményítő
1 tk citromlé
A desszerthez
1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
125 ml citromlé
100 g cukor
3 nagy tojás
85 g vaj
250 ml tejszín
40 g porcukor
250 g friss eper
- Tedd a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket a citromlével tálba és verd, amíg közepesen kemény hab nem lesz. Add hozzá a kristálycukrot és verd igazán kemény habbá, ami megtartja az alakját. Óvatosan, több részletben szitáld hozzá a keményítővel elkevert porcukrot. Spatulával keverd óvatosan a masszába. Vigyázz, ne keverd túl, mert tönkremegy a habod.
- Melegítsd a sütőt 80 fokra. Tedd a habot nyomózsákba, vagy ha az nincs, egy sima zacskóba, aminek kivágod a sarkát és nyomjál belőle sütőpapírra szabályos, ujjnyi vastag rúdformákat. Ha más formát jobban szeretsz, nyomhatsz belőle nyugodtan azt is. :-) Hagyd a sütőben kb. 1 órát száradni. Ha még ragadna, hagyd tovább, de a hőmérsékletet csak akkor emeld, ha nem bánod, hogy a habcsók bebarnul kissé. Ha a belseje még puha marad nem tragédia, sőt, de az fontos, hogy a külseje kemény legyen. Ha kész, hagyd teljesen kihűlni, majd óvatosan, darabonként szedd le a sütőpapírról.
- Amíg a habcsók hűl, készítsd el a krémet. Egy vastag fenekű lábasban keverd össze a tojásokat, cukrot, citromhéjat és levet. Lassú lángon, folyamatos, habverővel történő kevergetés mellett melegítsd, míg be nem sűrűsödik. Nagyon ügyelj, hogy a krém ne melegedjen túl, azaz ne forrald fel, próbáld 75-82 fok körül tartani a hőmérsékletet, mert a tojások összeugranak, és kezdheted az egészet elölről. Amikor már sűrűsödik, dobd bele a felkockázott vajat és keverd tovább, míg el nem olvad.
- A kész krémet AZONNAL szűrd le egy szűrőn, spatulával segíts rá. A szűrőben maradt citromhéj darabokat dobd ki. Hagyd a krémet hűtőszekrényben kihűlni.
- Közben a jéghideg tejszínt verd kemény habbá. Add hozzá a porcukrot.
- Keverd a tejszín felét óvatosan a citromos krémhez, majd adagonként a maradékot.
- Adagold a krémet üvegpoharakba, halmozz rá megtisztított, apróra vágott epret és kínáld 1-2 habcsók rúddal.
- Imádni fogják. Meglátod.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.