Lenyűgözően finom fahéjas csigák, ragacsos, mogyorós karamellszósszal

Szerző: Házisáfrány - 2016.02.10. 14:31 Szólj hozzá!

bun_2.jpgAz úgy volt, hogy pár hete felhívott a Zsófi és mondta, készül egy gasztrocsajos magazinja. Tervez bele egy „menő bloggerlányok” anyagot, lennék-e az egyik „menő bloggerlány”. Naná, hogy lettem! Jött még Lilafüge, Fűszeréslélek és Vegasztrománia. A téma tavaszi brunch volt. Mindenki hozott két ételt, amit lefotóztak, és ami benne lesz majd a magazinban receptestől, meg persze rólunk is készült pár kép, de ami a lényeg, a végén a stáb mindent megehetett. Ciki vagy sem, engem ez a rész villanyozott a leginkább fel!

A fotózás remekül sikerült. Volt sminkes, meg stylist, meg fotós, meg asszisztensek hada. A sminkes különösen fontosnak bizonyult, hiszen bár az ételekről rengeteg fotó készült, rólunk, „sztárbloggerekről” összesen egyetlen egy, ahogy a terített asztalnál a mobiljainkkal fényképezzük az ételeket, lehajtott fejjel, arcunkba hulló hajjal, a kamerába még csak véletlenül sem nézve.

12696637_10209030137334888_391116663_o.jpg..."Zártkörű Rendezvén"... ;-)

12647485_10209027847837652_4736746250550416903_n.jpg...és az eredmény...

…Ami pedig a brunchra készülő menüt illeti, jött a dilemma. Mit csináljak? Amikor ugyanis a kreációdat magazinba szánják, ÉS olyan csajok fogják megenni, akik valódi különbséget tudnak tenni a jó és a közepes között, egyáltalán nem mindegy mit teszel eléjük. Némi hezitálás után konyakos kacsarillette-t készítettem és ezt a csodálatos ragacsos fahéjas csigát. Csináltam már fahéjas csigát croissant tésztából, talán még emlékszel rá. Ez a mostani változat abból a szempontból egyszerűbb, hogy a tésztát nem kell hajtogatni, helyette azonban meg kell csinálni a karamell szószt. S, hogy megéri-e? Nos, had bizonyítsam.

A fotózáson 12 lenyűgözően finom étel volt. Mindenki úgy bezabált, hogy utána napokig nem gondolt evésre. A csigáimból mégis csak közelharc árán tudtam egyetlen darabot megmenteni az apukámnak. Szóval csináld meg te is, nem fogod megbánni. De csak annak, akit nagyon szeretsz. Akárkiért ne vállalj be ekkora macerát. Csak mondom.

Nu. És akkor a recept. Ha ezeket a lenyűgözően finom csigákat előző este összeállítod, remekül ellesznek éjszaka a hűtőszekrényben, így másnap csak be kell tolnod a sütőbe és 30 perc múlva kész is a világ legcsodásabb reggelije!

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

bun_1.jpgsütés előtt. a csigák nem kell, hogy egymáshoz érjenek, a melegben úgyis megkelnek majd.

12 csigához

A tésztához
500 g finomliszt
25 g élesztő
3 tojás
100 ml tej
100 ml tejföl
70 g barnacukor
85 g vaj
1 csapott teáskanál só

A karamell szószhoz
100 g mogyoró (ha nincs jó a dió, mandula vagy pekándió is)
150 ml tejszín
50 g vaj
150 gr barnacukor
csipet só

A töltelékhez
2-3 teáskanál őrölt fahéj
30 g vaj
150 g barnacukor

  1. Tedd a szobahőmérsékletű tejet, tejfölt, egész tojásokat, cukrot, sót és olvasztott, langyos vajat egy tálba. Morzsold bele az élesztőt és verd 2-3 percig elektromos habverővel.
  2. Keverd hozzá a lisztet és gyúrd kézzel alaposan, minimum 5 percig. Takard le és meleg helyen hagyd kelni 1-5-2 órán keresztül.
  3. Közben egy száraz serpenyőben, közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett pirítsd enyhén meg a magokat. Borítsd vágódeszkára. Késsel aprítsd kissé fel, majd tedd félre.
  4. Tedd a cukrot a vajjal, tejszínnel és sóval egy lábasba. Kezd el nagy lángon forralni. Várd meg, míg elkezd kissé sűrűsödni és karamellizálódni. Nem kell, hogy túl sűrű és sötét legyen, sütés közben úgyis tovább karamellizálódik majd. Húzd le a tűzről, keverd bele a felaprított magokat.
  5. Gyúrd a tésztát át, majd nyújtsd 1.5 cm vastag szabályos téglalappá. Kend meg az olvasztott vajjal majd szórj vastagon rá a fahéjas cukorból. Óvatosan, de szorosan, a szélesebbik oldalánál fogva tekerd csigavonalban. Vágd 12 egyforma szeletre.
  6. Bélelj ki egy 30*40 cm-es tepsit sütőpapírral. Öntsd az aljára a karamellszószt. (Ha kihűlt és megkeményedett volna, enyhe melegítéssel ismét folyóssá válik!)
  7. Fektesd a karamellre a csigákat. Hagyd kelni 30 percig, vagy tedd a hűtőszekrénybe és pihentesd egy éjszakán át. Ebben az esetben sütés előtt 1 órával vedd ki a hűtőből és csak akkor süsd meg, amikor már szobahőmérsékletű.
  8. Tedd a tepsit légkeveréses, 170 fokra előmelegített sütőbe. Süsd kb. 30 perciig. Ha nagyon barnulna közben, takard le alufóliával.
  9. Vedd ki a sütőből, pihentesd pár percig, majd borítsd ki a tepsiből. Ne várj sokat, mert ha a karamell kihűl, ráragadhat a sütőpapírra!
  10. Bírd ki, míg langyosra hűl, és csak utána ess neki. Nem lesz könnyű.

Címkék: reggeli amerikai ünnep sütemény élesztő elegáns kelt tészta fahéj brunch aprósütemény ünnepi ételek comfort food

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr698379080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása