Ha húsvét, akkor ünnepi kalács, ha kalács, akkor minden évben számos dilemma. Sós vagy édes? Szép vagy finom? Hagyományos vagy újragondolt? Nem lehetne esetleg mindenből egy kicsi? Mindig mondogatom, hogy eseményre kísérletezgetni kockázatos, jobb, ha olyankor az ember tutira megy, így bár szeretem az új ételeket, a főpróbát ez esetben mégsem húsvétkor tartom, hanem pár nappal előtte, a szokásos, éves, „csakcsajos” tojásfestő bulin. Ha ott átcsúszik az ügyeletes kelt tészta a vizsgán, mehet az ünnepi asztalra „élesben”.
Ami pedig a tojásfestő bulit illeti, mielőtt valami vénkisasszonyos kézműveskedést képzelnél magad elé, gyorsan elárulom, a festés igazából csak szánalmas kifogás arra, hogy az apropóján már reggel 10 előtt nekiállhassunk pezsgőzni. A forgatókönyv minden évben ugyan az. Megérkezünk. Gyors köszönés, aztán megnézzük, az idén „mi a kaja”, azaz ki mit hozott. Nyílik az első palack pezsgő. Megbeszéljük, hogy tojást festeni hülyeség, inkább csak igyunk. Nyílik a második palack pezsgő. Közben azért csipegetünk is, mert enni ugye kell. Hagyjuk azt a festést, minek, a locsolás barbár szokás, meg különben is. Van még pezsgő?!- kérdezzük egyre hangosabban és vidámabban. Nyílik a harmadik üveg is, és mire az elfogy, már mindenki úgy felbátorodik, hogy mégis csak a kezébe fogja azt az ecsetet és elkezdődik a pingálás. Gondolhatod, mi van ott addigra, így az eredményről inkább nem is ejtenék szót, de végül is ez a buli arról szól, mint az összes többi, hogy jól érezzük magunkat. Ahogy azt már említettem, általában én vagyok a kelttészta-felelős. Az összképhez pedig az is hozzátartozik, hogy Jucinak, a mindenkori házigazdának péksége van, így nem árt kitennem magamért, nehogy szó érje a Házisáfrány házának elejét. Kicsit tehát szoktam izgulni, de szerencsére még soha nem maradtam szégyenben.
sütés előtt...
Az idei buli március közepére esett és miután már nagyon elegem volt a téli szürkeségből, édesre, színesre és vidámra vágytam, innen jött lenyűgözően gyönyörű málnás koszorú ötletem.
Mindig mondom, hogy kelt tésztát csinálni maga a csoda. Nézni, ahogy az élesztőgombák dolgoznak, hétköznapi alkímia. Van, aki fél tőle, de hidd el, ha betartod azt a pár szabályt, csodás lesz a kalácsod és soha többé nem akarsz majd bolti vackot venni!
Nu, és akkor a recept. A pici maceráért bőven kárpótol majd a végeredmény.
Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.
1 koszorúhoz
A tésztához
375 g finomliszt
250 ml tej
50 g vaj
25 g élesztő
2 tojássárga
csipet só
30 g cukor
A töltelékhez
250 g fagyasztott málna
50 g vaj
50 g cukor
5 g étkezési keményítő
A krémsajt mázhoz
1 kis doboz (125 g) Philadelphia krémsajt
50 g puha vaj
½ citrom reszelt héja
1 ek citromlé
100 g porcukor
A szóráshoz
30 g mandulaforgács
- Melegítsd a tejet kb. 40 fokosra. tedd bele az elmorzsolt szobahőmérsékletű élesztőt, a receptbe való cukorból 1 kiskanállal és 1 evőkanál lisztet. Keverd alaposan el, takard le és hagyd békén 30 percig.
- Tedd a lisztet, tojás sárgákat, olvasztott vajat, sót és cukrot egy tálba. Öntsd mellé a kovászt és gyúrd kézzel vagy géppel kb. 5 percig. Ha túl lágy a tészta adj hozzá még egy kevés lisztet. Ha már fényes és nem ragad, takard le és keleszd kb. 1.5-2 óra alatt a duplájára.
- Közben forrald gyorsan fel a gyümölcsöt. Add hozzá a cukrot, és ahogy elolvadt add hozzá a vajat. Ha már ez is elolvadt, végy ki egy keveset a gyümölcspüréből, keverd össze a keményítővel, majd az egészet tedd vissza az edénybe. Forrald, míg a keményítőtől besűrűsödik a krém, kb. 2 percig, majd húzd le a tűzről. Hagyd kihűlni.
- Közben keverd habosra a puha vajat a porcukorral. Add hozzá a krémsajtot, citromhéjat és citromlevet, majd keverd homogén masszává. Tedd felhasználásig a hűtőszekrénybe.
- Melegítsd a sütőt légkeveréses 170 Celsius fokosra. Egy lapos tálban, egy rétegben tedd bele a mandulaforgácsot 2-3 percre és ahogy elkezd megváltozni a színe már kapd is ki.
- Gyúrd át a tésztát. Nyújtsd hosszú, keskeny, kb. 1 cm vastag téglalappá. Kend rá a málnakrémet és tekerd szorosan „csigába”. Vágd hosszanti irányban ketté a spirálodat. Az átvágott oldalát fordítsd felfelé, majd egymáson átdobva, óvatosan fond meg. Tekerd koszorú formába, tedd óvatosan sütőpapírral bélelt tepsibe majd süsd kb. 25-30 perc alatt aranybarnára. Ha nagyon pirulna, félidőben letakarhatod alufóliával.
- Hűtsd ki a süteményed, majd csorgasd rá a krémsajtmázat. Szórd meg a mandulával és tálald.fázisfotók
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.