Húsvéti dekadencia- tahinis-csokis kalács

Szerző: Házisáfrány - 2017.04.11. 12:22 Szólj hozzá!

taninis_csokis_3.jpg

Elöljáróban hagy mondjak annyit: rég vártam ilyen türelmetlenül, hogy túl legyek egy ételfotózáson, és felzabálhassam a témát az utolsó morzsáig!

Minden évben más-más kelt tésztát sütök ugyanis húsvétra, és mindegyik nagyon jól szokott sikerülni, de ez a mostani még a legvadabb álmaimat is felülmúlta! Pedig volt már tsoureki, azaz  görög, hagyományos kalács, török tahinis tekercs, krémsajtos-meggyes csoda, málnával töltött fantasztikus koszorú, de piros pesztós tekercs is. Mégis úgy érzem, most értem el a csúcspontot! A kalács sütés napján pont meg voltam hívva egy étterem új étlapjának a bemutatójára. A bulin aztán hiába tették elém a jobbnál jobb fogásokat, én csak bánatosan néztem, ahogy Panna barátnőm boldogan lakmározik, belém ugyanis egy fél langyos kalács felfalása után egyszerűen nem fért semmi! Se hátszín, se spárga, se borjú! Mégsem éreztem egyetlen percig sem úgy, hogy nem kellett volna annyi süteményt ennem!

Ez a kreáció két kedvenc alapanyagom kombinációjából született. Abból indultam ki, mennyire szeretem a csokoládés kalácsot, babkát, csigát, vagy bármit. Másrészt imádom a tahinit is, a közel kelet csodás szezámpasztáját, ami nem csak a humusz elengedhetetlen hozzávalója, de levesektől a szószokon át a süteményekig mindennek ad egy jellegzetes, gazdag és csodás plusz ízt és állagot. A tahini pedig remekül illik kelt tésztába is, ahogy arról már írtam neked egyszer. Csodás, ragacsos, dekadens süteményt eredményez. Gondoltam hát egyet, és összehoztam a csokit a tahinivel, abból baj nem lehet alapon, és nem is lett, sőt!

tahinis_csokis_2.jpg

Nu. Nem is ragoznám ezt a témát tovább, inkább leírom a receptet, hogy mihamarabb kipróbálhasd te is! Tahinit bármelyik gourmet boltban, vagy közel-keleti fűszeresnél kapsz, de én az Auchan nemzetközi részlegén is találok szinte mindig. Ha még tovább akarod fokozni az élvezeteket, a már langyosra hűlt kalácsra csorgathatsz még egy kevés olvasztott csokoládét., és megszórhatod enyhén pirított szezámmaggal, de szerintem ez a sütemény így is elég gazdag és kiadós. Ja! És egy jótanács. Én sokkal jobban szeretem a nádcukor ízét, mint a sima cukorét. Ez azonban rendszerint nagy szemű cukor, és sütés közben nem fog a töltelékben felolvadni. Ha tehát zavar, hogy kissé ropog és van kávédarálód (nekem nincs), érdemes több részletben porrá darálni.

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

A kalácshoz

500 g liszt
150 g vaj
2 tojás
3 g só
180 g tej (mérd ki!)
25 g cukor
25 g élesztő

A töltelékhez

200g tahini azaz szezámpaszta
200 g nádcukor
100 g 70%-os étcsokoládé
2 ek holland kakaópor
50 g vaj

A galériában fázisfotókat talász a kalács fonásához

  1. Langyosítsd meg a tejet, de ügyelj arra, hogy ne legyen 40 fokosnál melegebb, ki ne nyírd a kis élesztőgombáidat! Morzsold bele az élesztőt, 2 ek liszt és egy kiskanál cukor kíséretében. Hagyd békén 15 percig. Addigra felfut.
  2. Keverd a liszthez a cukrot és sót. Üsd bele a tojásokat és add hozzá a felolvasztott vajat.
  3. Öntsd mellé a kovászt, majd gyúrd jól át. Takard le és pihentesd minimum 1.5 órán át, vagy akár hűtőszekrényben, egész éjszaka.
  4. Keverd a tahinit össze a cukorral. Tedd félre.
  5. Olvaszd fel a csokoládét gőz fölött a vajjal. Keverd hozzá a kakaóport. Tedd félre.
  6. Melegítsd elő a sütőt 180 fokosra.
  7. Gyúrd át a tésztát. Nyújtsd hosszú, keskeny, kb. 1 cm vastag viszonylag szabályos téglalappá.
  8. Kend rá a cukros tahinit, majd csorgasd rá a csokoládét a fotón látható absztrakt módon, és tekerd szorosan „csigába”.
  9. Vágd hosszanti irányban ketté a spirálodat. Az átvágott oldalát fordítsd felfelé, majd egymáson átdobva, óvatosan fond meg. Tekerd koszorú formába.
  10. Tedd óvatosan sütőpapírral bélelt tepsibe majd süsd kb. 30 perc alatt aranybarnára. Ha nagyon pirulna, félidőben letakarhatod alufóliával.
  11. A saját érdekedben várd meg míg kihűl, és csak akkor ess neki. Nem lesz könnyű, annyit mondok!
    taninis_csokis_1.jpg

Címkék: húsvét ünnep csokoládé édesség kalács élesztő desszert cukor kelt tészta péksütemény brunch tahini ünnepi ételek comfort food kelet-európai ajándékok házilag

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr4512414837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása