Főzés nélküli görög joghurt fagylalt, mézzel, dióval

Szerző: Házisáfrány - 2017.06.07. 11:32 2 komment

joghurt_fagyi_2.jpgFigyelem! Villámrecept következik!

Itt a nyár, és vele együtt a szokásos mantrám: vegyél fagylaltgépet! A házilag készült fagylaltnak ugyanis csak előnye van. Egyrészt finomabb, mint bármilyen bolti vacak. Másrészt igazi, friss alapanyagokból csinálod tartósítószerek, műtejszín és állagjavítók nélkül, tehát egészségesebb is. Harmadrészt, ár-érték arányban jóval olcsóbb, mint bármilyen vásárolt változat. A főzött fagyik egyetlen macerája az, hogy ahogy az a nevében is rejlik, főzni kell. Ha azonban szorbét, vagy fagyasztott joghurtot készítesz, még ezt a részt is megúszod!

img_7565.JPG

Ami pedig a fagylaltgépeket illeti, 10-15000 Ft között már kapsz akkus készüléket, 50-60000Ft körül, pedig kompresszorosat. Az akkus gépek hátránya, hogy az akkut előzőleg ki kell fagyasztani és a fagylaltalapot előhűteni a mélyhűtőben, mielőtt beteszed a tartályba. Jó fagylaltot fagyigép nélkül nem fogsz tudni csinálni, ahhoz ugyanis, hogy krémesre fagyjon szükséges, hogy hűtés közben folyamatosan keverve legyen, magától csak egy kemény jégdarabbá válna. Én évekig dolgoztam az akkus gépemmel, aztán tavaly vettem egy mély levegőt, majd egy kompresszoros változatot. Nem bántam meg, sőt! Ha nagy a család és szeretitek a fagyit, 2 év alatt visszahozza az árát a vásárolt jégdesszertek árához viszonyítva.

A forró nyári napsütésen felbuzdulva tehát, mintegy szezonnyitó gyanánt, a hétvégén fagyasztott joghurtot csináltam, Görögországban töltött éveim emlékére. Görögországban a 70-es 80-as években egy átlagos nyári vacsora ugyanis a következőképp nézett ki: az ember kivonult a haverokkal és a családdal egy étterem kerthelységébe este 10 és 11 között. Vitte az összes gyereket természetesen, ott ugyanis a lefekvés aktusát sokkal rugalmasabban kezelik, mint itt. Ha a gyerek elálmosodik, majd elalszik a széken. Először megérkezett számtalan mezze, azaz előétel falatka. Ezek jórészt húsmentes fogások, melyeket kis tányérkában az asztal közepére tesznek, és mindenki abból vesz, amiből akar. Amikor már mindenki jóllakott, és úgy érzi, egyetlen falat sem tud már lecsúszni a torkán, megjelenik a pincér elképzelhetetlen mennyiségű faszénen grillezett hússal. Ekkor jön az a pont, amikor az ember megfogadja: ebben az életben már nem eszik soha többé semmit. Nos, a görögöknél a semmi ilyenkor némi görögdinnye, esetleg „egy kis könnyű görög joghurt mézzel és dióval” képében manifesztálódik. Ez a klasszikus desszert valóban csodás ízű, de arról lehetne vitatkozni, hogy egy 12% zsírtartalmú, lecsöpögtetett joghurt gazdagon meglocsolva a régió sűrű, borostyán színű erdei mézével és némi dióval gazdagítva valójában mennyire könnyű. Szerintem annyira nem, de az biztos, hogy csodásnak csodás. Elhatároztam hát, hogy elkészítem fagyi változatot.

Nos, viszonylag könnyű fagyit szerettem volna, így a görög joghurt felét kicseréltem sima joghurtra. Nem raktam bele sok cukrot és az édesség felét a méz adta. Egyrészt mert nagyon finom, másrészt meg, mert a méz invert cukorként viselkedik. Az invert cukrok pedig krémesebbé teszik a fagylaltot, stabilizálják az állagát és megakadályozzák a krém visszakristályosodását, így a végén nem lesz olyan érzésed , mintha jégkását ropogtatnál. Fontos tudnod azt is, mielőtt nekiállnál, hogy a fagyikba muszáj cukrot tenni, hogy ne fagyjon betonkemyénységűre, így mind minden fagylalt esetében, most is előrebocsájtanám: cukorpótlókkal nem fog működni sajnos.

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

Nu. És akkor az ezúttal valóban pofonegyszerű recept

450 g natúr joghurt
450 g görög joghurt
100 g cukor
120 g méz
100 g dió
csipet só
méz a tálaláshoz

  1. Egy vastag fenekű serpenyőben, közepes lángon pirítsd enyhén a diót. Tedd félre.
  2. Egy tálban keverd össze a natúr joghurtot a cukorral és keverd addig, míg a cukor fel nem oldódik.
  3. Tedd a joghurtokat, a cukrokat és a sót a fagylaltgépbe. Miután a fagyinak a méz miatt magas az invertcukor tartalma, nehezebben fog megfagyni, mint egy átlagos fagylalt, ezért ha csak akkus géped van, hűtsd nagyon-nagyon elő az alapot mélyhűtőben. Nekem a kompresszoros gépben 2 óra alatt lett a fagyi szilárd.
  4. Öntsd a kész fagylalt 1/3-át egy dobozba. Csöpögtess rá mézet, majd egy pálcikával keverd márványosra. Végül szórd meg a dió harmadával. Tégy így a következő két adaggal is.
  5. A fagyid ekkor még lágy, így fogyasztás előtt tedd legalább négy de akár 12 órára is mélyhűtőbe!

Címkék: fagylalt görög dió méz joghurt desszert görög joghurt

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr5412567993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lángharcos 2017.06.09. 10:33:51

Azt írod, nincs cukormentes fagylalt, mégis léteznek édesítőszeres fagylaltok, amiknél a 4-5 dkg-os gombócban kb. 5 g szénhidrát van.

Házisáfrány 2017.06.09. 13:34:01

Kedves Lángharcos! Valóban léteznek cukormentes fagylaltok, sosem állítottam az ellenkezőjét. A poszt azonban a házi fagyikról, és azok készítéséről szól. Otthoni körülmények között, hétköznapi alapanyagokból pedig, ahogy azt írtam, nem fogod tudni őket krémesre csinálni, mert a krémes állaghoz a cukor elengedhetetlen hozzávaló. Az édesítőszeres fagylaltok ugyanis tele vannak stabilizálószerekkel és egyéb adalékokkal, melyek segítségével a cukormentes fagylalt olyan állagúvá válik, amilyen a cukrozott változat már alapból. Ezen adalékok nagy része pedig amúgy beszerezhetetlen egy hétköznapi boltban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása