Az őszi zöldségek közül, nincs mit szépítenem rajta, magasan a sütőtök a kedvencem! Nem csak komplex, édes ízéért, szeretem, meg, mert egészséges, és mégis finom, de ez a szexi sárga valami talán a legsokoldalúbb zöldség a világon! Készülhet ugyanis belőle előétel, leves, főétel és desszert is! Ez utóbbi gondolatától van, aki idegenkedik, de épp csak addig, amíg meg nem kóstolja! A sütőtököt ugyanis nem kell erőszakkal beletenni egy sütibe, és utána kínosan bizonygatni, hogy „jaj, milyen jó az úgy”, ahogy azt a földes ízű céklával csinálják az egészségtudatosak, amikor belekényszerítik szegényt az oda egyáltalán nem passzoló brownieba. A sütőtök azonban simulékony természetével összhangot és boldogságot kölcsönöz a desszerteknek! Ezeket a sütiket úgynevezett „sütőtök fűszerkeverékkel” lehet még izgalmasabbá tenni, mely fahéj, gyömbér, szegfűszeg és némi szerecsendió keveréke. A keverék bázisát a fahéj adja, arányaiban ebből van benne a legtöbb. Amerikában minden boltban kapni, de én inkább elkészítem a sajátomat 4:2:1:1/2 arányban. Ősszel gyakran szerepel a repertoáromban sütőtök pite, vagy sütőtök mousse, de néha összedobok pár tökös-morzsás muffint is, a gyerekek vagy a csajok legnagyobb boldogságára!
Ebbe a süteménybe több fajta cukrot tettem. Működik akkor is, ha csak sima kristálycukrod van otthon, de ha akad más is a kamrában, érdemes a különböző cukrokkal kísérletezned, mert sokkal komplexebb ízű lesz tőlük a végeredmény! A tésztába sötétbarna nádcukor került, aminek domináns jegyei remekül passzolnak a sütőtök és a fűszerek összetett ízéhez. A morzsát sima kristálycukorral készítettem, leginkább azért, mert annak a legvilágosabb a színe. A muffint végül egy juharszirupos glazúr koronázza meg. Bár lehagyható a tetejéről, egyrészt nagyon jól néz ki rajta, de ami sokkal fontosabb az, hogy a juharszirup megint csak egy csomó plusz, fűszeres-karamellás árnyalatot kölcsönöz a sütinek, amit kár lenne kihagyni, így a helyedben inkább megpróbálnék 3 süti helyett csak kettőt befalni és rátenném a glazúrt! Amit még nem árt tudni az, hogy bár vannak édességek, amiket egész jól el lehet készíteni cukorpótlókkal is, azonban a cukor nem csak az íz, hanem az állag és a karamellizálódás miatt is fontos összetevője egy süteménynek, így ezt a morzsás sütit mindenképp igazi cukorfélékkel készítsd, mert cukor nélkül egyszerűen nem lesz olyan az állaga, amilyennek lennie kell.
A sütőtökös muffinok 2-3 napig simán elállnak jól záródó dobozban, de nem hiszem, hogy bármi maradna másnapra. Nálunk legalábbis sose marad. Nu. És akkor a recept.
Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is vagy kövess az instagramon!
A sütihez
225 g liszt
4.5 g (1 tk) szódabikarbóna
3 tk sütőtök fűszerkeverék (a fent leírtak szerint!)
½ tk só
120 ml semleges ízű olaj
150 g nádcukor
350 g már megsült sütőtök (egy közepes tökből bőven lesz ennyi és marad is!)
2 tojás
50 ml tej
A morzsához
75 g liszt
60 g vaj
40 g cukor
1 tk sütőtök fűszerkeverék
A cukormázhoz
150 g porcukor
2 ek juharszirup
2 ek tej
- Vágd fel a sütőtököt, magozd ki, és 30-45 perc alatt süsd meg, ahogy általában megsütnéd a tököt.
- A morzsához tedd a lisztet, cukrot és fűszereket egy tálba, majd kockázd hozzá a hideg vajat és gyors mozdulatokkal morzsold addig, míg épp csak összeáll, de még morzsás marad az állaga. Vigyázz, hogy a vajat ne olvaszd fel teljesen. Felhasználásig tedd a morzsát a hűtőbe!
- A süti tésztájához keverd egy nagy tálban a lisztet, szódabikarbónát, sót és fűszereket össze. Tedd félre.
- Tedd egy másik tálba az olajat, cukrot, összeturmixolt sütőtököt, tejet és tojásokat. Keverd az egészet alaposan össze.
- Egy spatula segítségével keverd a nedves hozzávalókat a szárazakhoz pont addig, míg jól össze nem keverednek, de ne keverd túl!
- Tedd a masszát muffin formákba úgy, hogy a papírkapszlik 4/5-ig érjen a tészta. Ezekre morzsázz 1-1 púpozott kanálnyi morzsát.
- Süsd a muffinokat 20-25 percig 180 fokra előmelegített sütőben, míg a beléjük szúrt fogpiszkáló tisztán jön ki.
- Közben készítsd el a cukormázat, azaz keverd el a porcukrot a tejjel és juharsziruppal.
- Hűtsd a muffinokat 10 percig, majd egy kanállal csorgass mindegyikre egy keveset a cukormázból.
- Tálald a süteményeket langyosan, vagy már hidegen. Másnap, (már, ha marad belőle!) csodás reggeli lesz a kávé mellé!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe: