Ajándékok házilag 22. Zselécukor házilag

Szerző: Házisáfrány - 2020.12.11. 18:05 komment

cdc826fe-b977-43ea-bb6d-1d260933ef28.jpeg

Zselécukor házilag, valódi gyümölcsből

Sok iskola, sok szülői álláspont létezik azzal kapcsolatban, adjunk-e a gyerekeknek édességet, és ha igen, mikor, és mennyit. Természetes, hogy a felelősségteljes szülő az édes nasikat nem rutinszerűen, normális étel helyett kínálgatja, annak mértéke azonban családról-családra változik, mennyi cukros ezt-azt engedélyezünk a legkisebbek.

Ebből a szempontból nekem szerencsés gyerekkorom volt, ugyanis a mi nálunk mindenki imádja az édességet, így sosem volt teljes a tiltás. Anyukáméknál, és nálam is van úgynevezett „csokis fiók”, ami mindig dugig van minden jóval, de az igazság az, hogy pont azért, mert megszoktam, hogy VAN otthon nasi, a fiók tartalmát nem zabálom fel, tudok mértéket tartani. Nem mondom, hogy úgy jó, ahogy mi csináljuk, és a 2 gyerekünk semmiképp sem reprezentatív minta, de tény, hogy amikor kisebb korukban kértek, mindig kaptak valami finomságot. Nálunk a csoki sosem volt tiltott. Ennek eredményeként, tini korukra a gyerekeink alig esznek édességet. Néha 1 gombóc fagyi, máskor pár szem keksz, de napok telnek el anélkül, hogy eszükbe jutna nassolni. Emlékszem azonban azokra a zsúrokra, ahol volt olyan gyerek, akinek otthon sosincs cukor, és aki, mire kettőt fordultam, titokban kinyitotta az ajándékba hozott negyedkilós bonbont, és egymaga eltüntette az egészet, az utolsó szemig! Szerencse, hogy nem kapott cukorsokkot! Én pedig már akkor is úgy gondoltam, ilyet olyan gyerek, akinek a családjában az édesség nem tabu, és nincs rá kiéhezve, sose tenne!

Senki sem vitatja, hogy sok cukrot enni egészségtelen. A bolti édességek nagy részében ráadásul a cukron kívül rengeteg káros adalékanyag is található, és abban sem lehetünk biztosak, mennyi is az adott nasi cukortartalma valójában. Ezért én a kezdetektől arra törekedtem, hogy amit lehet, házilag készítsek el, mert abban tutin nincs tartósítószer, állagjavító, meg egyéb rémségek, pontosan tudom, mennyi cukor van benne, és ami még ennél is fontosabb: amit otthon csinálok, borítékolhatóan finomabb, mint a bolti változat! Ha meg már úgyis hízom, legalább prémium desszerttől tegyem, nem?

Nos, néha, karácsony közeledtével, amikor szembe jön a boltban a zselés szalon, bizony megkívánom a zselécukrot! Ilyenkor nekiállok csinálni egy adaggal, valódi gyümölcsből, és ha van időm, időnként még csokoládéba is mártom! A család imádja, és nem véletlenül! Olyannyira, hogy az idén bizony én készítem a szaloncukrot és ajándékba is jut majd!

Ebben a receptben cukor mellett glükózszirup is található. A glukózszirup abban segít, hogy az édességek krémesebbek és selymesebbek legyenek és, hogy a bennük lévő cukor ne kristályosodjon vissza. Ha nem kapnál a boltban, pillanatok alatt összedobhatod otthon. Készíts bátran nagyobb adagot, és használd fel a maradékot később!

Az édességnek a pektin adja a zselés állagot. A pektin gyümölcsökből kivont, természetes, vegán zselésítő anyag, mely megtalálható a dzsemfixáló porokban is. Régebben macerás volt beszerezni, de most már szerencsére minden nagyobb hiperben megveheted!

Nu, és akkor a recept. A zselécukrot télen fagyasztott gyümölcsből készítsd és készülj fel arra, hogy nem csak a gyerekek, de a család felnőtt tagjai is rájárnak majd, így a mennyiségeket bátran duplázd, triplázd!

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is vagy kövess az instagramon!

1db  20*20 cm-es formához

A glükózsziruphoz (ennek csak egy része kell majd a receptbe!)

200 g kristálycukor
100 g víz
Késhegynyi borkősav vagy citromsav
Cukorhőmérő

  1. Tedd az összes hozzávalót egy vastag fenekű lábosba. Keverd össze, majd tedd nagy lángon a tűzhelyre.
  2. Melegítsd a szirupot, míg a hőmérő 115 fokot nem mutat. Közben ne kevergesd!
  3. Húzd le a tűzről és öntsd befőttesüvegbe. Tárold sötét, szoba hőmérsékletű helyen.

A zselécukorhoz

750 g bogyós gyümölcs (a fagyasztott is tökéletes!)
300+ 200 g cukor
2 ek víz
150 g glükózszirup
30 g pektin
1 ek citromlé
finomított kristálycukor a tálaláshoz

  1. Tedd a gyümölcsöt 300 g cukorral és 1 ek vízzel egy vastag fenekű lábasba. Forrald fel és főzd pár percig, míg meg nem puhul.
  2. Végy egy szitát vagy szűrőt és nyomkodd át rajta a pépet. A magokat dobd ki.
  3. Keverd el a maradék cukrot a pektinnel.
  4. Folyamatos kevergetés mellett add hozzá a gyümölcspürét.
  5. Hevítsd a pektines gyümölcspürét a folyékony glükózzal és citromlével, vastag fenekű lábasban minél gyorsabban 105-110 fokosra.
  6. Végy egy 20*20 cm-es tálat és béleld ki frissentartó fóliával.
  7. Öntsd bele a gyümölcspürét és hagyd, hogy teljesen megszilárduljon. Ehhez jó pár órára szükséged lesz!
  8. Vedd kis a zselétömböt a helyéről és éles késsel vágd falatnyi darabokra.
  9. Ha szaloncukrot csinálnál belőle, mártsd a darabokat felolvasztott étcsokiba. Ha nem, hempergesd csak simán finom szemcséjű kristálycukorba.
  10. Kínáld azonnal, vagy tárold jól záródó dobozban akár egy hétig!

 

 

Címkék: karácsony édesség desszert cukor vegetáriánus vegán ajándékok házilag

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr4516322016

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása