Szövött-fonott csokoládés kalács

Szerző: Házisáfrány - 2022.04.26. 16:41 komment

csokolades_kalacs_1_of_1.jpgImádom a technikás dolgokat, talán ezért is sütök hosszú évek óta lassan elkészülő, sokak által macerásnak gondolt kovászolt kenyereket, de ugyan ez lehet az oka annak is, hogy mostanság beleszerettem a kalácsfonásba. Minél látványosabb és bonyolultabb egy kalács elkészítése, az annál izgibb nekem. Ez a változat őrületesen hatásvadász, de elárulom, hogy elkészíteni egyáltalán nem annyira komplikált. Ha esetleg izgulsz, érdemes lehet előre elpróbálni a fonást a gyerekek gyurmájával, bár szerintem menni fog anélkül is. Ha azonban nem akarod, hogy a fél konyha ússzon a csokiszószban, fogadd meg a tanácsom, és tényleg hűtsd vissza a tölteléket, úgy sokkal könnyebben, szebben és tisztábban tudsz majd dolgozni. Ezt fonott gyönyörűséget anyukámnak sütöttem, egyrészt azért, mert imádja a csokis kalácsokat, másrészt meg azért, mert mentek hozzá a barátnői, és így legalább volt mivel felvágnia előttük, mondhatta, „bezzeg az én kislányom”. Hogy egy kicsit azért a kalács ízéről is szót ejtsek a csodás küllemen túl. Megvan neked, milyen gazdag, ragacsosan édes és csokis egy békebeli kakaós csiga közepe? Nos, ennek a kalácsnak már a széle is pont olyan! Vidd vendégségbe, készítsd el gyerekzsúrra, lepd meg vele a családod és meglátod, őrületes sikert aratsz majd vele!

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is vagy kövess az instagramon!

image4.jpeg

A tésztához
350 g liszt
100 g tej
100 g puha vaj
1 nagy tojás
25 g élesztő
20 g cukor
3 g só

A töltelékhez
150 g étcsokoládé
85 g cukor
25 g holland kakaópor
150 g vaj
3 g só

a sziruphoz
40 g tej
40 g cukor

  1. Langyosítsd a tejet 40 foknál nem melegebbre.
  2. Egy kis tálkába morzsold bele az élesztőt, és keverd el a recept hozzávalóiból 1 teáskanál cukorral és 1 evőkanál liszttel.
  3. Öntsd rá a tejet, keverd alaposan össze, és hagyd békén 20 percig, vagy amíg fel nem fut.
  4. Tedd keverőtálba a lisztet, tojást, vajat, cukrot, sót és a felfuttatott élesztős tejet, majd géppel vagy kézzel gyúrd 8-10 percig.
  5. Takard le, és meleg helyen 1-2 óra alatt (ez hőmérséklet és élesztő függő), keleszd eredeti méretének kétszeresére.
  6. Közben készítsd el a csokoládés tölteléket. Tedd a töltelék összes hozzávalóját vastag fenekű lábasba, majd alacsony lángon, időnként átkeverve olvaszd meg.
  7. Tedd a tölteléket hűtőszekrénybe és időnként átkeverve hűtsd kb. 20 percig, míg folyékonyból mogyorókrém állagú nem lesz. Ekkor vedd ki, hogy ne keményedjen tovább.
  8. Készítsd el a szirupot. Tedd egy kislábasba a cukrot a tejjel és melegítsd addig, míg a cukor el fel nem oldódik a tejben. Tedd félre.
  9. Nyomkodd ki a megkelt tésztából a gázokat, majd oszd ketté. (Ehhez használj mérleget)
  10. Formázz a tészta feléből 45*25 cm-es téglalapot, majd kend rá a csokikrém felét. (itt is használj mérleget)
  11. A hosszabbik végénél kezdve óvatosan, de szorosan tekerd fel a tésztát. Tégy ugyan így a tészta és a töltelék másik felével. (1. ábra)
  12. Egy éles kés segítségével, hosszanti irányban vágd ketté a tekercseket.
  13. Tedd a tésztacsíkokat a vágott felükkel felfelé munkalapra úgy, hogy egymáson átfekvő keresztet formázzanak és minden csík a másik csík alá vagy fölé kerüljön, úgy, mintha szőnél. (2. ábra)
  14. Fogd meg a kapott kereszt egyik fonatát, és az óramutató járásával ellentétben emeld át a mellette lévő tésztacsíkon. Tégy így az összes többi fonattal, amíg vissza nem érkezel a kiindulóponthoz. Ekkor fogd meg azt a tésztacsíkot, ami a másik tészta alá került, és ezúttal az óramutató járásának megfelelően menj egy kört az alul található fonatokat a mellettük lévő tésztacsíkon átemelve. (3. ábra)
  15. Amikor a még meg nem font tésztacsík végek már olyan rövidek, hogy nem lehet őket átemelni egymáson, óvatosan tuszkold a maradékokat a szövött tésztakorong alá. Ha bizonytalan vagy, érdemes először gyurmán gyakorolni, de ha megérted, hogy egy adott fonatot mindig aszerint kell a mellette lévő tésztacsík alá vagy fölé tenni, hogy előzőleg alatta vagy felette volt-e, és utána mindig az előző mozdulat ellenkezőjét kell tenni, és ha szövés közben mondogatod magadban az „álá, fölé, alá, fölé” mantrát, nem fogod összekeverni, hogy épp hova kell az adott tésztacsíkot tenned.
  16. Keleszd a tésztát 45-60 percig, majd tedd 180 fokos sütőbe.
  17. Süsd a kalácsot kb. 40 percig, míg aranybarna nem lesz és a belseje át nem sül. (Ha van maghőmérőd, amikor már úgy gondolod, kész a tészta, dugd a legmélyebb részen a közepébe. Ha ott a hőmérő 85-95 fokot mutat, a sütemény elkészült).
  18. Egy kanál vagy ecset segítségével oszlasd el a szirupot a még forró kalács tetején úgy, hogy mindenhova jusson.
  19. Várd meg, míg a kalács langyosra hűl és csak utána tálald.
  20. Mint minden kelt tészta, ez a kalács is a sütés napján a legfinomabb, de másnap sem fog csalódást okozni!

 

Címkék: édes csokoládé kalács sütemény élesztő desszert kelt tészta fonás

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr7717817133

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása