Az emberiség két típusra oszlik: az egyik szereti a mazsolát, a másik nem. Aztán jönnek az altípusok, akik a kandírozott gyümölccsel állnak hadilábon. Egyszóval jó dolog a gyümölcskenyér, jó dolog, de valami mindig van benne, ami erősen ront az élvezeti értékéből. Ezért volt az, hogy soha eszembe sem jutott csinálni. Egészen addig a napig, amíg fel nem mentem segíteni Édesem barátnőmhöz sütni, aki épp a wampra készült. És ott beleszerettem. Első látásra. Tudom, ha ránézel, te sem teszel majd másként. Na és az íze!...
Szóval ez egy olyan gyümölcskenyér, aminek a tésztája is rettentő finom, vajas, fűszeres és gazdag, de a benne lévő gyümölcsökkel sincs baj, hiszen azt tehetsz bele, amit és szeretsz, amit meg nem, azt végre nem kell kipiszkálnod. Az élvezeteket fokozandó, az aszalt gyarmatárút egész éjszakára beáztattam brandy-s fekete teába, így puha és finom lett. Aztán a gyümölcskenyeret bevontam fehér marcipánnal és úgy érzem, az eredmény bármely komolyabb cukrászdában megállná a helyét!
Nu, és akkor a recept. Én a 20 cm átmérőjű tortára jutó mennyiséget 6 kis egyszemélyes formába tettem, így máris lett 6 ajándék. Ha nincs kedved marcipánozni, csak szórd meg a süteményt alaposan porcukorral, de ha úgy gondolod, vond be csokoládéval. Variálj az aszalt dolgokkal bátran. Ha szereted, tégy bele magokat is. Nem mondom, hogy ez a legolcsóbb desszert, amit valaha csináltam, hiszen a 250 gramm liszt mellett 600-800 gramm aszalt gyümölcs kell bele, de olyan finom, hogy igenis megéri kipróbálni!
250 gr vaj
250 gr barnacukor
4 tojás
250 gr liszt
1 tk őrölt fahéj
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
800 gr vegyes, aszalt gyümölcs (lehet kandírozott belőle 100 gr illetve 200 gr fekete koktélcseresznye)
1 feketetea filter
5 ek brandy
- Főzz 3 dl erős fekete teát. Keverj bele 3 ek brandyt. Aprítsd fel az aszalt gyümölcsöket és öntsd őket nyakon a forró teával. Hagyd békén egy éjszakán keresztül.
- Másnap keverd habosra a vajat a cukorral, majd keverd bele egyenként a tojásokat. Add hozzá a lisztet és a fűszereket.
- Keverd hozzá a gyümölcsöket a levükkel együtt.
- Tedd a masszát sütőpapírral bélelt 20 cm-es tortakarikába és süsd 160 fokon 60 percig, majd 140 fokon további 90 percig.
- Ha megsült, szurkáld meg, és még melegen öntsd rá 1 dl forró fekete tea, 2 ek brandy és 2 tk cukor keverékét. Hagyd 10 percig a formában, majd fordítsd ki tortarácsra, hogy kihűljön.
- A tortát már karácsony előtt néhány héttel megcsinálhatod. Ha alufóliába csomagolod, az ízek idővel még jobban összeérnek. A marcipánt, ha avval szeretnéd bevonni, csak a tálalás napján tedd a tortára!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.