Ha azt mondom habcsók, minden valószínűség szerint a következő dolgok jutnak az eszedbe:
- Karácsonyi habkarika műanyag tálcán, folpackba tekerve a "C" kategóriás sarki cukrászatból. Több ételfestéket és étkezési keményítőt tartalmaz, mint cukrot, ettől rikító rózsaszín, kék és sárga színekben pompázik. Ijesztő. Tényleg.
- Összeesett, szétlapult, szerencsétlen cukorizé, mert te igenis próbáltál csinálni otthon, de a fene vigye el, sosem úgy sikerül, ahogy azt az ember eltervezi.
- A csodás hófehér műremek helyett ronda, tejeskávé színű, megbarnult habszörnyek, mert a recept azt írta, hogy szárítsd a sütőben, és ki gondolta volna, hogy a 150 fok ehhez túl magas.
Pedig habcsókot csinálni, ha már tudod a módját egyszerű, az eredmény gyönyörű, finom, és nagyon menő. Szóval, ha véletlenül van megmaradt tojásfehérjéd, ki ne dobd! A világ jobbik felének cukrászdái ugyanis buszkén kínálják az óriás változatokat, vagyonért. Az anyám imádja, és ha Franciaországban jár, általában vesz is magának. Azt mondja, minden harapásnál furdalja a lelkiismeret, hogy tömény cukrot majszolgat, de mit csináljon, ha ez a belül puha kívül roppanós valami ilyen rohadt finom!
Csinálj tehát te is szépséges óráshabcsókokat és edd meg magában. Vagy törögesd szét és szórd a fagylalt tetejére. Ha van otthon valamilyen puding vagy sodó, ahhoz is remekül passzol a ropogós édesség. A gyümölcsöt sem muszáj ám sima porcukorral hinteni, habcsókkal sokkal menőbben néz ki!
Nu, eleget beszéltem, jöjjön a recept. Fontos, hogy szobahőmérsékletű tojásfehérjével dolgozz, mert így verődik fel a legjobban a hab. Az is, hogy egyetlen icipici csepp sárgája se kerüljön bele, mert akkor nem tudod rendesen felverni. Ezért a tojásokat darabonként válaszd szét, és ha valamelyik nem jön össze tökéletesen, inkább dobd ki.
…Ugye a tojások héját te is meg szoktad mosni rendesen?! Neeeem vízzel, hanem rendesen szivaccsal és tisztítószerrel?! Ugye???
Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!
4 tojásfehérje
200 gr finomított kristálycukor
150 gr porcukor
20 gr étkezési keményítő
1 tk citromlé
- Verd a szobahőmérsékletű, precízen szétválasztott fehérjéket kemény habbá.
- Tedd hozzá a kristálycukrot és citromlevet és verd nagyon kemény, csillogó habbá. Akkor jó ha már stabilan megtartja alakját.
- Óvatosan szitáld bele a porcukrot a keményítővel (ez utóbbi tartást ad a habnak) és spatulával, alulról felfele, körkörös mozdulatokkal keverd finoman a masszához
- Ebben az esetben nem habkarikákat csinálsz, így nagykanállal formázz sütőpapírral bélelt tepsire rusztikus "szigeteket". Tedd a tepsit 70 fok körüli sütőbe majd szárítsd kb. 1.5-2 órát, vagy annyit, hogy kívül szilárd legyen de a belseje kissé még puha. Hagyd a sütőben kihűlni. Ha a belseje kicsit ragacsos a végén nem baj, arra ügyelj csak, hogy ne legyen túl meleg a sütő, mert ha elkezdenek a habcsókok barnulni, nem lesznek szépek.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.