Ajándékok házilag 14. "Csokoládé", ahogy azt a dédi csinálta. Valódi, hamisítatlan retro recept!

Szerző: Házisáfrány - 2015.12.08. 12:20 4 komment

ajandek_1.jpg

Azt hiszem ez lesz az első alkalom, hogy igazi családi receptet osztok meg veled, és bevallom ettől kissé érzelgős hangulatba kerültem. Édesség naná, az én családom ugyanis csupa cukorszörnyből áll és ez így volt már a kezdet kezdetén is.

Ha még fiatal vagy valószínű nem tudod, de amikor a mama hozzáment a papához, a hetvenes évek legelején, nem volt annyira egyszerű megoldani a „nassolás ügyet” mint manapság, sőt. Ettől még a szüleim imádták az édességet, az vesse rájuk az első követ, aki nem. Máriedli, a család bejárónője tehát minden héten sütött nekik valamit. Persze tudta jól, hogy a lakásban csupa bélpoklos él, így a süteményeket a lehető legkülönösebb helyekre rejtette el, ráadásul több adagra szedve annak reményében, hogy az ott lakók nem zabálnak fel mindent azon nyomban. Mondanom sem kell, de a rejtekhelyekkel való próbálkozásai hétről-hétre csúfos kudarcot vallottak...

ajandek2.jpgAkkoriban a szüleim a nagypapámmal osztoztak a kéglin ám az, hogy nagypapa az idősebb, ergo úgy illene, lemond a legjobb falatokról a gyerekek részére meg sem fordult a fejében, mert ilyen ez a család, édesség ügyben itt farkastörvények uralkodtak mindig is, kéremszépen! Aki előbb lépte át a küszöböt, azé volt a desszert. Esténként tehát mindenki rohant haza remélve, hogy ő lesz az első így az, aki megeheti az aktuális adagot. Mama mesélte, hogy előfordult, állva tömték magukba a komplett tepsit sietve, nehogy közben hazaállítson még valaki, akivel illene megosztani. Hogy is van az a bizonyos mondás? Erősebbik kutya ööö… eszik?!

Aztán néha az is előfordult, hogy dédi dobott össze valamit. Aki pedig megélt két háborút, az nyilván igyekezett az akkor fellelhető alapanyagokból kihozni a maximumot, méghozzá találékonyan és finoman, így gyakran csinált “csokoládét”. Egész gyerekkoromban hallgattam a dédimama csokoládéjáról szóló ódákat, míg egy nap rábukkantam a receptre is, így nagyjából 30 évvel ezelőtt, pont Mikuláskor megcsináltam a szülőknek ajándékba ugyan úgy, ahogy most. Emlékszem, a pulóvereim mögött rejtegettem a csokoládés tepsit napokig, észre ne vegye a mama a nekik szánt meglepetést.

Ez a recept tehát a dédié. Sanszos, hogy nem Holland kakaóporral csinálta és vanillint tett bele igazi vanília helyett. Az is valószínű, hogy épp nem volt kéznél mauritiusi nádcukor és talán francia vaj sem, de ezt leszámítva az eredeti formájában adom közre. Bánj vele szépen, nekem ez nagy érték! Ha szereted a retro ízeket, imádni fogod!

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

250 g sovány tejpor (tavaly megpróbáltam zsíros változattal és nem működött!)
70 g holland kakaópor
1/2 vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 csomag bourbon vaníliáscukor
500 g cukor
200 ml víz
100 g vaj (nem margarin, nem kókuszzsír, nem vajkészítmény!)
csipet só

1. Keverd a kakaóport a tejporral, vaníliával és sóval alaposan össze
2. Forrald a vizet a cukorral nagy lángon kb. 4-5 percig amíg el nem kezd sűrűsödni. (Ha van cukorhőmérőd, ez kb. 112 celsius fokot jelent)
3. Bélelj ki egy kb. 20*20 cm-es tepsit sütőpapírral
4. A már kész szirupba olvaszd bele a felkockázott vajat. Közben folyamatosan kevergesd.
Vedd a szirupot le a tűzről és keverd gyorsan össze a tejporos kakaóval. Sűrű lesz, ne ijedj meg!
5. Öntsd a masszát a tepsibe, hagyd egy kicsit száradni majd borítsd vágódeszkára és éles késsel vágd kockára. Kissé morzsálódó állagot fogsz kapni.
6. Ajándékozd dobozban vagy celofántasakban annak akit szeretsz. A "csokoládéból" remek kakaót is tudsz főzni forró víz vagy víz és tej keverékével.

 

Címkék: ünnep karácsony csokoládé édesség desszert ajándékok házilag

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr598146252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2015.12.08. 13:58:28

Ha a vajat kakaóvajra cserélnénk, mennyire változna az íz és állag?

Házisáfrány 2015.12.08. 14:59:40

@Intimitás Gourmet: Ez egy retro recept, szóval nem tudom, mert a dédi örült ha vaj volt, a kakaóvaj akkoriban nemigen volt opció. Az biztos, hogy a kakaóvaj mind az ízét, mind az állagát erősen módosítaná. Én kakaóvajat az ennél szofisztikáltabb receptekhez használnék inkább, de ha kíváncsiságból mégis kipróbálnád, köszönettel olvasnám az észrevételeidet.

eßemfaßom meg áll 2015.12.09. 12:55:50

"a hetvenes évek legelején, nem volt annyira egyszerű megoldani a „nassolás ügyet” mint manapság, sőt"

Ja, nem volt egyszerű, el kellett menni a közértbe és venni csokit. Ok, nem volt Milka meg Toblerone csak Tibi meg Boci Szerencsi meg kis mesefigurás-váras táblácskák meg stb

a 70es évek elején voltam gyerek.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2015.12.21. 11:19:43

@Házisáfrány:
Próba megtörtént. A vizet is rumra cseréltem, így lett egy plusz íz, vagy inkább csak harmónia, mert nem zavaró a rum íze.
A kakóvaj pedig dobott egy picit a kakaós ízen. Pedig nálam nagyobb vaj fetisizsta kevés van, de itt megérte a csere.
Több sót hazsnáltam így a cukor mennyiség édessége picit hátrébb szorult.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása