Rizottó, a kedvenc olasz klasszikus

Szerző: Házisáfrány - 2011.03.28. 16:18 Szólj hozzá!

Van néhány dolog, ami mindig kell, hogy legyen a kamrámban, máskülönben előtörnek belőlem a megvonási tünetek és az éhenhalási pánik. Ilyen többek közt a rizottó rizs, melyből több fajtát is tartok, arborio-t, carnaroli-t és vialone nano-t, mert mit lehet tudni, mit hoz a holnap. Ezek mind keményítőben gazdag, kerekszemű típusok, melyek remekül szívják a nedvességet. A jó rizottó ugyanis krémes állagú, és minden egyes rizsszem ráharapva kívül puha, belül meg, akár a jó olasz pasta, „al dente”.

Íme, egy klasszikus szinte csak előnyökkel! Ha tudod az alapreceptet, a végtelenségig kombinálhatod. Amikor rongyrázós kedvedben vagy, változatai remekül mennek szárnyasok és vörös húsok mellé trendi köretnek is. Hátránya egyedül az a 20-25 perc, amit kötelező jelleggel a fazék mellett kell eltöltened derekasan kevergetve, valamint a tökéletes időzítés kiszámítása, hiszen ezt az ételt azonnal kell tálalni, különben megszívja magát a nedvességgel, és olyan lesz, mint a csiriz.

Ha úgy gondolod, nem szereted a rizottót, akkor valószínű összetéveszted a '80-as évek éttermeiben felszolgált meglehetősen ijesztő rizibizivel, ami általában csirkemájas rizottó név alatt futott. Emlékszel? Az egésznek szárazra főzött kunsági „B” rizs adta az alapot és volt benne mirelite vegyes zöldség, fűrészporrá sütött máj, amit a lelkiismeretes szakács még alaposan meg is szórt trappista sajttal. Nos, higgy a Jó Öreg Házisáfránynak: a rizottó a világ közepe. Legalább is az egyik biztosan.

Akkor következzék a recept. Ez az alap és innentől kedvedre kombinálhatod az összetevőket: játszhatsz a borral, újragondolhatod a sajtot és tehetsz bele zöldségeket, gombát, pachettát, bármit, ami szerinted passzol a rizshez. Én most sáfrányos változatot csináltam, és blansíroztam hozzá kevés zöldspárgát. Ez annyit jelent, hogy a spárgát 2 percre lobogó vízbe tettem, majd rögtön utána jéghidegbe, hogy leálljanak a főzési folyamatok. Ettől harsányan zöld és ropogós maradt. Közvetlenül a tálalás előtt adtam az ételhez.

Hozzávalók:

1 bögre rizottó rizs
1 kis fej hagyma
1 pohár száraz fehérbor
Kb. 1 liter alaplé
Csipet sáfrány
2 ek vaj
Oliva olaj
2 marék finomra reszelt parmezán sajt
Só, bors

  1. Keverd a sáfrányt a borba és hagyd állni egy darabig. Ettől kiengedi csodás ízét és színét.
  2. Az apróra vágott hagymát párold kevés olíva olajon, majd rakd hozzá a rizst. Lassú tűzön kevergesd, míg üveges nem lesz, de nagyon vigyázz, nehogy elkezdjen barnulni.
  3. Öntsd hozzá a bort, majd amint beszívta a rizs, folyamatos kevergetés mellett merőkanalanként a forró alaplevet. Nem fogod tudni előre mennyi levet vesz fel, úgyhogy néha kóstolj.
  4. A rizottóba szánt zöldségeket, gombákat akkor keverd bele, amikor úgy érzed, az étel majdnem teljesen kész.
  5. Ha a rizs kellően, de nem túlságosan, megpuhult és elég krémes, húzd le a tűzről és keverj bele vajat meg parmezánt bátran, gazdagon.
  6. Tálald azonnal főételnek, köretnek.

Címkék: olasz rizs főétel sáfrány

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr805098579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása