Vannak olyan ünnepek, amiknek nincsenek magyar hagyományai, mégis beszivárogtak az életünkbe. Ezek közül akad olyan, amit kimondottan utálok, például a Valentin nap, aminek szerintem a világon semmi értelme sincsen, és olyan is, amire minden évben várok, ilyen az angolszász gyökerekkel rendelkező Halloween. Szeretem, hogy a közelgő téli hónapokra készülődést, az elmúlásra és a halottakra való emlékezést vidáman tesszük, hogy sírás helyett egy jó bulival emlékezünk azokra, akiket szerettünk! Azt pedig egyenesen imádom, hogy ezen a napon kvázi kötelező a „félelmeteskedés”, méghozzá a lehető legkreatívabb módon! Amerikában ilyenkor vannak olyan városrészek, ahová kimondottan tilos a belépés jelmez nélkül, a tömeg ki is vet magából, ha civil ruhában próbálkozol utcabálozni! Sőt, a játékosabb kedvűek az eseményre nem csak úgy felkapnak valamit, hanem hosszan tervezgetik az az évi jelmez-tematikát! Van, hogy egész családok öltöznek be Addams familynak vagy szuperhősöknek. A porták előtt ilyenkor töklámpások világítanak, a fákról csontvázak és seprűn lovagló boszorkányok lógnak le és a kerteket kíséretetek, mű-pókhálók és madárijesztők teszik félelmetesen szórakoztatóvá.
Halloween estéjén nagy bulik vannak mindenkinél, ahol nem csak a lakásdekor, de még az ételek és sütemények is ijesztően néznek ki! Pókhálós muffinok, bóléstálak, melyekben szemgolyók úszkálnak, habcsók csontokból kirakott torták, szellem formájú sütik dobják fel a napot, melyeket nem csak élvezetes elkészíteni, de a gyerekek is szívesen segítenek benne.
Az egyik legbejáratottabb sütim a „para-repertoárból” a „levágott ujj”, mely kedvenc, pofonegyszerű vajas kekszem kissé átkozmetikázott változata. A gyerekek ehhez is mindig beállnak mellém formázni, és közben halálra röhögjük magunkat azon, ki tud félelmetesebb változatokat készíteni!
A süti készítésénél ügyelj arra, hogy a vaj a lakás és a kezed hőjének a hatásától nagyon gyorsan olvad és puhul, így miután összeraktad a tésztát, mindenképp pihentesd a hűtőben és mindig csak annyit vegyél ki, amennyit épp formázol. Bár felesleges faxninak tűnik, de TÉNYLEG tedd az ujjakat a fagyasztóba sütás előtt pár órára, mert a szobahőmérsékletű keksz szét fog folyni a tepsiben sütés közben és elveszti az alakját, a fagyasztott azonban remekül megtartja!
Ezek a sütik rondák, és az a céljuk, hogy minél életszerűbben félelmetesre sikerüljenek! Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének rettentően finomak, mint a vajas kekszek általában! Az ujjakra a "kosz" kakaó és fahéjpor formájában kerül, -ügyelj rá, hogy teljesen tiszta, ha lehet új ecsettel dolgozz! A művér természetesen ételfesték. Ha idegenkedsz az ételfesték gondolatától, ki is hagyhatod, de hidd el, a gyerekek imádni fogják, amikor "bevérezhetik az ujjakat"! Nu, és akkor a recept.
Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is vagy kövess az instagramon!
2 tepsinyi "ujjhoz"
225 g vaj
150 g finom szemcséjű cukor
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
350 g liszt
1 tk só
késhegynyi sütőpor
50 g hámozott mandula, kettévágva
A díszítéshez
1 tk fahéj
1 tk kakaópor
piros ételfesték
tiszta ecsetek
- Robotgép segítségével keverd a puha vajat a cukorral össze. Add hozzá a tojást és vaníliát, és keverd tovább.
- Egy másik tálban keverd a lisztet a sütőporral és sóval, majd add a vajas masszához.
- Gyúrd, míg épp csak összeáll, majd takard le és tedd pihenni hűtőszekrénybe fél órára.
- Vedd ki egyszerre a tészta negyedét (a többit felhasználásig hagyd a hűtőben!) és oszd fél evőkanálnyi darabokra.
- Formázz minden tésztadarabból először gömböt, aztán hosszúkás hengereket. A hengerek legyenek vékonyabbak, mint amilyen ujjakat szeretnél, mert sütés közben meg fognak nőni. Gyorsan dolgozz, mert a kezed hőjétől a tészta pikk-pakk túlpuhulhat! Ha ez megtörténne, tedd vissza pár percre a hűtőbe és utána folytasd a munkát.
- Nyomj minden henger egyik végébe 1-1 héj nélküli fél manduladarabot, köröm gyanánt, majd enyhén lisztezett ujjakkal formázz “göcsörtöket” az ujjpercek helyére. Az ujjpercek barázdáit formázd kés tompa felével.
- Tedd az ujjakat egy tálcára, majd a fagyasztóba és fagyaszd ki teljesen. Ez azért fontos munkafázis, mert így a kekszek a sütés alatt meg fogják tartani a formájukat és nem folynak szét.
- Melegítsd a sütőt 180 fokosra. Süssed az ujjakat sütőpapírral bélelt tepsin kb. 5-8 percig, míg fakó arany színük nem lesz. (Ügyelj arra, hogy ne süssed őket túl! Mindig annyit vegyél csak ki a mélyhűtőből, amennyit éppen sütsz!)
- Hűtsd a kekszeket teljesen ki a sütőpapíron.
- Végy egy ecsetet és fessed meg az ujjak “levágott” végét meg a körömágyakat piros ételfestékkel. Ha idegenkedsz az ételfesték gondolatától, ezt a mozzanatot ki is hagyhatod.
- Egy másik ecsettel “koszold be” az ujjakat fahéjjal és kakaó porral különösen ügyelve a barázdákra és körömágyakra.
- Fogyaszd a kekszeket azonnal, vagy tárold őket jól záródó dobozban egy hétig.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe: