Az úgy volt, hogy főztünk egy jót múlt pénteken Csillával. Kuktának, vagy sokkal inkább sous chef-nek, velünk tartott a kislánya is. Léna 9 éve ellenére vagány csajnak bizonyult, nem fintorgott a „büdössajt” láttán, mindent megkóstolt és zokszó nélkül tartotta a derítőlapot miközben fotóztam. Naná, hogy azonnal megkedveltem! Cserébe ő is annyira belelkesedett, hogy másnap közölte az anyjával, akkor most főzőblogot szeretne indítani. De rögtön. Mert milyen jó is volt az a sajtos tészta, amit együtt csináltunk! Hogy akkor majd ő is. Aztán elgondolkodott egy kicsit és hozzátette: jó volt, jó volt, de anya, a te szószos husid akkor is jobb! Azonnal tudtam, hogy igaza van. Nincs az a szakács, nincs az az étel, ami egy mama szószos husijával vetekedne! Ilyen magasságokba sose fogok tudni eljutni, így inkább meg se próbálom...
Macaroni and cheese-t főztünk, ami az amerikai kölkök kedvence. Nevezhetjük a helyi „tejfölös sajtos tésztának” is. Készítik sütőben, vagy simán lábasban, de az arra a földrészre jellemző lustasággal, bizony sokkal gyakrabban csinálják konzervből, porból, félkészből, zacskósból, dobozosból, instantból, mirelite-ből. Ez nagyjából műsajtot és a periódusos rendszer közel egészét jelenti egy dobozban.
Az én változatom, azért ennél eggyel szofisztikáltabb. Az öntethez fontinát (illatos, jól olvadó olasz sajtot), érett cheddar-t (angol sajt, a hamburgerben már találkozhattunk a plasztik verziójával) és mascarponét használtunk. Mellé az élményt fokozandó, ropogós sült sajtkorongokat szervíroztunk. A füstölt pirospaprika pedig extra ízt és színt adott a már amúgy is gazdag és krémes makaróninak. Ezt az ételt bármilyen sajtból elkészítheted, de nagyon fontos, hogy ezek jellegzetes, karakteres sajtok legyenek lévén, hogy szinte kizárólag az ő ízük fog dominálni. És akkor a szokásosan nem túl komplikált recept.
400 gr makaróni tészta
200 gr fontina sajt
200 gr érett cheddar
250 gr bármilyen maradék sajt a korongokhoz
150 gr mascarpone sajt
50 gr vaj
½ l tej
3 ek liszt
1 tk füstölt pirospaprika (ezt a jobb delikátesz boltokban tudod beszerezni)
só
- Reszeld a maradék sajtokat le és forró teflonba tégy pingpong labdányi adagokat belőle. Várd meg, míg szétolvadnak és aranybarna lesz az egyik oldaluk majd fordítsd őket óvatosan át és süsd a másik oldalukat ugyanígy. Vigyázz, ne barnítsd őket agyon, mert keserűek lesznek! A sajtkorongokat megcsinálhatod előző nap is.
- Olvaszd fel kis lángon vastag fenekű lábasban a vajat, majd add hozzá a lisztet és füstölt paprikát. Folyamatos habverővel történő kevergetés mellett, adagolva, tedd mellé a tejet, majd főzd kis lángon addig, míg besűrűsödik.
- Főzd meg a tésztát „al dentére”.
- Add a besamelhez a mascarponét, majd fokozatosan a sajtokat, forrald gyorsan össze és sózd ízlés szerint.
- Keverd a sajtszószt a forró, leszűrt tésztához és tálald azonnal 1-1 ropogós sajtkoronggal. Nem fogod megbánni!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
1970.01.01. 01:00:00
1970.01.01. 01:00:00
1970.01.01. 01:00:00
1970.01.01. 01:00:00
1970.01.01. 01:00:00