Te jó ég, megint elszaladt egy év! A ténnyel akkor szembesültem, amikor kiderült, hogy ismét esedékessé vált szokásos pre-húsvéti tojásfestő bulink a csajokkal. A tavalyi jól sikerült, és az előző 10 is, úgyhogy lehetett sejteni, hogy ez idén sem lesz másként. A tojásfestés ugyanis csak szánalmas álca a részünkről a hard core pezsgőzéshez és mértéktelen evéshez. Ha meg már mindenki túl van a szalonspiccen, jöhetnek a tojások, és ilyenkor hidd el, meglehetősen vad dolgok születnek!!!
A pezsgőzést délelőtt 11-kor kezdtük, ami lássuk be, határozottan dekadens dolog! A bulira mindenkinek kötelező vinni ezt-azt én meg már megint valami élesztősre kattantam rá, naná, ami sosem 2 perc, ellenben nem is lehet előre megcsinálni. Kelhettem hát hajnalban, úgy kell nekem, miért nem a Daubnerból vittem valami vackot!
Szóval úgy döntöttem perecet csinálok, mert eddig csak az állatkerteset, a mozisat és az amerikai savanyú kovászosat próbáltam, és egy ideje izgatott, hogy milyen is lehet ebből a házi. Tudom, hogy klisé, de csalódnom ezúttal sem kellett! Tavaly koulouri-t kaptak a lányok, igyekeztem az idén is hozni a szintet.
A perec kicsit úgy készül, mint a bagel, azaz nem szabad agyonkeleszteni és mielőtt betolnád a sütőbe, forró vízbe kell dobni, hogy ne keljen puffancsszerűvé, hanem megtartsa az alakját. Az eredmény így is finom és puha lesz. Annak ellenére, hogy a túlkelést a forró vízzel megakadályozod, a végeredmény mégsem lesz túl tömör. Nu. és akkor a recept. Ezúttal tejes kelt tésztát fogsz csinálni és kivételesen jó lesz a finomliszt is, most nem kell kenyérlisztet szerezned.
500 gr finomliszt
3 dl tej
25 gr élesztő
2 tk só
2 tk cukor
3 ek olvasztott vaj
1 tojás a kenéshez
A tetejére a sósperechez
2-3 ek liszt
2 tk só
kevés víz
A sajtos perechez
reszelt sajt
- Langyosíts fel 1 dl tejet kb. 40 fokosra. Add hozzá az élesztőt, a cukrot és néhány evőkanál lisztet. Keverd csomómentesre és hagyd békén 30 percig.
- Tedd a lisztet a maradék hozzávalókkal tálba, öntsd hozzá a kovászt és gyúrd alaposan össze. Ha már kezd összeállni, egyszerűbb, ha deszkán dolgozol. Viszonylag kemény tésztát kapsz majd, ezen ne lepődj meg.
- Oszd a szajrét 10-12 részre és csinálj belőlük 50-60 cm hosszú kígyókat. Közben forralj edényben vizet.
- Formázz a kígyókból pereceket, majd óvatosan, lapáttal tedd őket a forró vízbe és 10 másodperc múlva fordítsd őket meg. Hagyd így újabb 10 másodpercig, majd lapáttal, óvatosan emeld ki és tedd sütőpapírra.
- Kend meg tojással és told 170 fokos sütőbe
- Keverd a lisztet a sóval és annyi vízzel, hogy tejföl sűrűségű masszát kapj. Reszeld le a sajtot.
- Ha a perecek már kezdenek barnulni. Locsold őket a sós masszával vagy szórd meg a sajttal.
- Tedd vissza és süsd további néhány percig.
- Ne reménykedj, nem fog holnapra maradni belőle!!!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
1970.01.01. 01:00:00
1970.01.01. 01:00:00