Ropogósra sült fűszeres csirkeszárnyak, hogy a barátaim éhen ne haljanak! :-)

Szerző: Házisáfrány - 2012.06.29. 11:03 Szólj hozzá!

Nagy társasági életet élek, ezt gondolom a blogomból már tudod. És ahogy jövök-megyek a világban, ha akarom, ha nem, mindig lesznek új barátok, és a fene vigye el, nem tehetek róla, hogy mind helyes és mindegyiket szeretem!!! :-) Aztán időnként kijön belőlem az ősanya és ilyenkor úgy érzem, az élvezeteket muszáj avval fokozni, hogy az összes régi és új kis cimborámat összeeresztem, hagy játsszanak szépen együtt, hiszen az élet akkor teljes, ha naaaagy és szerető családként töltjük a mindennapjainkat. Én legalábbis így látom. Hm.... Te vajon miként állsz a kérdéshez?

Szóval az úgy volt, hogy már annyit meséltem Roniékról Andrásnak, Ferinek és Anettnek, hogy egy nap aztán elfogyott a türelmem és azt mondtam, inkább beinvesztálok egy kellemes vacsorába. Jöjjön föl szépen mindenki kéróra, ismerkedjenek egymással aranyosan, úrilányokhoz- fiúkhoz méltón, és ha már úgyis itt vannak, kapjunk be valamit, hiszen enni azért mégis kell, vagy nem??? ;-) Elbattyogtam hát a piacra ahol a szokásos éhenhalási parámtól vezérelve vásároltam 4 kg csirke szárnyat.

A csirkeszárnyat azóta szeretem, amióta Amerikában, a kisvárosban, ahol egyetemre jártam, egy unalmasnak induló kedd estén elkeveredtem a helyi kocsmába, amit kreatív módon naná, hogy „Champs”-nak hívtak. Mint ahogy hamarosan kiderült, ezeken az estéken, 15 centért lehetett csirkeszárnyakat enni és hozzá ingyen kareokézni. Gondolhatod... Az ügyben az volt a legbizarrabb, hogy nem úgy énekeltek ám ezek a „redneck-ek”, ahogy én szoktam a csajokkal, nem becsípve, hamisan, visítva, viccből, de nem ám! Ők ezt véresen komolyan csinálták! Márványkoptatott farmerek, a nőkön hófehér műbőr cowboy csizma, a férfiakon cowboy kalap. Kezükben drótnélküli mikrofon, szörnyű dalok country stílusban, és az „előadóművész” a 15 perc hírnév reményében jött-ment a sorok között Johnny Cashnek képzelve magát és kornyikált... Szürreális élmény volt, akár egy hollywood-i „B” movie-ban. A country zenét sose szerettem meg, ám a szárnyakat annál inkákbb...

Itt még mindenki józan volt...

...Itt már kevésbé....

...És Tomi csak nyomkodta és nyomkodta a telefonját... Lehet, hogy untattuk? :-)

Nos, a mi bulink végül tényleg remekül sikerült, különösen az a rész, amikor R. és Á. kiment az erkélyre beszélgetni és a fenn maradó szánalmasan infantilis tucat vendég pofátlanul bámulta őket a szobából, hogy vajon alakul-e köztük a románc. Közben vihogtunk akár a 16 évesek és jól megbeszéltük, hogy mi bezzeg hogy csinálnánk ezt a dolgot ha az ő helyükben lennénk. Mert más helyében mindenki mindig rohadt okos. Gondolom kitaláltad: végül nem az orrunk előtt csattant el az első csók...

Nu. A szárnyazás hálás dolog, kevés a meló vele, és mindenki szereti. Én mindenfélét összeöntöttem, megcsináltam a saját pácom és bár általában azt szoktam mondani neked, hogy ne fűszerezd agyon a húst, ebben az esetben tedd csak, bátran. Arra viszont ügyelj, hogy tocsogjon a marinádban, attól lesz az eredmény jó ragacsos. A pácban lévő cukornak az a feladata, hogy szépen karamellizálódjon a húsra a sütés közben, a savnak pedig a puhítás szerepe jut. Ne félj attól, hogy túlfűszerezed az ételt. Nem fogod. Ja, és fejenként 200-250 gr csirkét számolj, mert összesül és sok benne a csont. Köretnek pedig kínálj répacsíkokat és zellerszárakat, valamint kéksajtos dip-et, sok kéksajttal, kevés tejföllel és még kevesebb majonézzel.

1.5 kg csirkeszárny
1.5 dl ketchup
3 ek ragacsos barnacukor vagy melasz, esetleg méz
2-3 tk worchester szósz
2 tk fokhagyma por
2 tk hagymapor
1 ek cayenne bors, ha szereted a csípőset
2-3 ek balzsamecet vagy gránátalma melasz
1 tk paprika
2 ek szójaszósz
1 ek cajun fűszerkeveréket is tettem bele, de ezt tényleg nem muszáj
só, ízlés szerint
1 sütőzacskó

A kéksajtos mártogatóshoz

200 gr puha kéksajt
100 gr tejföl
100 gr joghurt
1 ek majonéz

  • Keverd a fűszereket össze, majd kóstold meg, hogy harmóniában vannak-e egymással az ízek.
  • Öntsd a marinádot tálban a szárnyakra és keverd alaposan össze úgy, hogy a minden darabot jól bevonjon.
  • Hagyd békén 1 órát.
  • Melegítsd elő a sütőt 220 fokra és tedd a húst a sütőzacskóba. Kösd be a száját és tedd egy nagy tepsibe.
  • Párold 20-25 percig, majd vágd fel a zacskót, terítsd a szárnyakat a tepsiben el úgy, hogy 1 rétegben legyenek.
  • Ha ragadós a tepsi, tégy sütőpapírt alá.
  • Közben a kéksajtos mártogatóshoz botmixerrel keverd össze a hozzávalókat.
  • Süsd addig, míg aranybarna és ropogós nem lesz. Tálald azonnal a zöldséggel és kéksajtos mártogatóssal.

 

Címkék: csirke grill nagy vendégségekre

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr965098671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása