Kacsamáj mousse Kardos Gábor féle 6 puttonyos tokaji aszúban marinálva, feketeteás- desszertboros aszalt meggyel, és vajban pirított zsályával a diningguide blogkóstolóra

Szerző: Házisáfrány - 2012.08.31. 22:27 Szólj hozzá!

Jövő hétvégén, azaz szeptember 8-9-én a Diningguide Steet food show-t rendez a Hold utcai piacon. Fellépnek a legjobb bloggerek és nem mellesleg a kedvenc, jó értelemben vett gyorséttermek. A fiúk engem is megtiszteltek avval, hogy megkérdezték, van-e kedvem Házisáfrányként részt venni a bulin és összedobni valami egyszerűt. Naná, hogy volt, és persze rögtön elkezdtem gondolkodni azon, mit is lehetne csinálni, ami ha nem is street food, de legalább kézben fogható. Szokásomhoz híven egyszerű helyett finomat ám bonyolultat készítettem, de hát mazochista vagyok, mit csináljak, na!

Úgy gondoltam a kacsamájat mindenki szereti, valami édes meg tök jól megy hozzá, kontrasztként pedig belefér egy leheletnyi savanyú, ropogós amúgy is minden ételbe kell, a street foodnál pedig az sem árt, ha meg lehet fogni.

Így történt hát, hogy csináltam egy 2 perc alatt elkészülő kacsamáj mousse-t, amit előzőleg Kardos Gábor lenyűgöző, 6 puttonyos aszújában pácolgattam egy egész napon keresztül. A buliban is evvel a borral marinált májak lesznek nyugi, ugye senki sem gondolta, hogy a kedves vendégen szeretnék spórolni??? ;-) A bor maradékát pedig némi méregerős fekete ceyloni teával higítottam, a meggyet abban pácoltam egy jó napig, hogy megpuhuljon kissé, majd leszűrtem, a levét sziruposra forraltam, és végül az ételt avval dekoráltam. A zsályát épp csak megsütöttem olajban, nem mindenki szereti az ízét, bár szerintem tök jó hozzá, ám az ételhez semmiképp nem ortodox hozzávaló, hagyd ki ha úgy érzed. A kosárkák, no igen... Ez a legmacerásabb rész. Az omlós tészta lenyűgöző, de nehéz vele bánni és törik is, így nem kizárt, hogy a nap végén mégis leveles tésztával kapjátok majd az étket, de addig még bármi is történhet. Ha pedig nincs kedved a kosarakkal pepecselni, hagyd a fenébe, és kend csak a májat bátran pirítósra, az anyukám is azt csinálta a maradékkal és nem panaszkodott!

A lényeg az, gyere el a Street food show-ra, mi bajod lehet? És akkor íme a recept:

Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • 150 g hideg vaj
  • 1 csapott tk. só
  • szárazbab a vakon sütéshez
  • 500 g hízott kacsamáj
  • 1-2 salotta
  • 1 ek. vaj
  • 4 dl tokaji aszú vagy egyéb, édes desszertbor, portói is remek hozzá
  • 1 dl erős fekete tea
  • 50 g aszalt meggy
  • 2-3 ek. tejszín
  • zsályalevél (opcionális)
  • só, bors

 

1. Gyúrd a lisztet össze a hideg, felkockázott vajjal és 2-3 evőkanál jeges vízzel épp csak, míg össze nem áll. Nyújtsd 5 mm vastag lappá és vágj belőle karikákat. Béleld a karikákkal az előre kivajazott muffinformákat. Igazítsd a tésztát szimmetrikusra.

2. Tedd a formát hűtőszekrénybe 30 percre, hogy a tészta pihenhessen, majd töltsd a kosárkákat meg a babbal. Ez a művelet azért kell, hogy a tészta se veszítse el a formáját sütés közben. Süssd meg a kosárkáinkat 180 fokon aranybarnára. Hűtsd ki teljesen, majd óvatosan emeld őket ki a formából.

3. Pácold a májat minimum 12, maximum 24 órán át az aszú felében. A másik feléhez öntsd hozzá a forró teát és pácold bele a meggyet egy napra. Húzkodd ki a májból az ereket.

4. Vágd a salottát apróra és fonnyasszd a vajon, alacsony hőfokon üvegesre. Dobd rá a májat és melegítsd 2-3 percig, de vigyázz, ne süssd agyon, ahogy kezd kijönni belőle a zsírja, már kész is, a belseje maradjon angolos. Sózd, borsozd és a sütés végén gazdagítsd néhány evőkanál tejszínnel. Turmixold össze és fagyasszd ki a hűtőben.

5. Közben szűrd le a meggyet és forrald be a levét sűrűre, majd tedd bele vissza az aszalt gyümölcsöket.

6. Tedd a pástétomot nyomózsákba és nyomd a tésztakosárkákba. tégy mindegyikre 1-2 szemet az aszús meggyből, a levével együtt. Ha szereted, még 1-1 levél, vajban ropogósra pirított zsálya is jól megy hozzá.

7. Tálald a kosárkákat muffin formában, így evőeszköz és malackodás nélkül is meg fogod tudni enni.

Címkék: máj előétel ünnepi ételek tapas-mezze

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr875098676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása