Mandulakrémes müzliszelet

Szerző: Házisáfrány - 2021.09.27. 11:42 komment

mandulakremes_muzliszelet_3.jpgHa a 15 éves, kockáshasú, szupercsinos, éjjel-nappal sportoló unokahúgod egyik napról a másikra kitalálja, hogy mostantól „csak egészséges ételeket” hajlandó enni, bizony át kell gondolnod, milyen uzsonnát adj neki, amit hajlandó nagy kegyesen elfogyasztani, de elég energiát ad az ebéd és vacsora közötti időszakra. Emma ugyanis, mint a legtöbb korabeli tini, rögtön suli után rohan az edzésre, rendszerint farkaséhesen és normális étkezésre ilyenkor már amúgy sem maradna ideje.

Annak tehát, hogy elkezdtem müzliszeleteket készíteni, tepsiszám, bizony elsősorban ő az oka! Azért müzliszeleteket, mert azokban van megfelelő mennyiségű szénhidrát és zsír, sőt cukor is, így sportolás közben garantáltan nem esik le „a gyerek” vércukorszintje. Mindemellett a házi energiaszelet íze mennyei! Azt bizony nem muszájból eszed, mint a száraz, cukorral, és ki tudja milyen „E számokkal” telepakolt, egészségesnek a legjobb indulattal sem mondható bolti rémségeket!

mandulakremes_muzliszelet_4.jpg

Készítéskor válassz kristálycukor helyett alternatív édesítőt (mézet, juhar vagy agávésziupot), de fontos, hogy az édesítő a cukrok családjába tartozzon, a többi változatnak (eritrit, xilit stb.) ugyanis nincs karamellizáló hatása, így a szeletek nem fognak összeállni. A bolti, fűrészporszerű müzliszeletekkel ellentétben, amit te készítesz, kellemesen rágós textúrájú, a zab, a méz és főleg a magkrém miatt. Ez a verzió Grapoila mandulavajjal készült. Imádom izgalmas, nem tolakodó, de annál komplexebb ízét. Nem mindegy az sem, hogy a Grapoila magkrémeket hidegen sajtolják, így minden vitamin és ásványi anyag bennük marad. A mandulakrém (vagy mandulavaj) a telítetlen zsírsavak és az E-vitamin mellett tele van magnéziummal, káliummal és kalciummal, így még a sportolás okozta izomgörcsök miatt sem kell aggódni.mandulakremes_muzliszelet1.jpg

A müzli szeleteket elvileg 2 hétig tárolhatod légmentesen elzárva, bár abban nem érdemes reménykedni, hogy addig kitart, de akár le is fagyaszthatod.

Ennek az egészséges nassolnivalónak az egyik legnagyobb előnye, hogy ha már érzed az arányokat, simán tudod variálni!

  • Ha vegán változatot szeretnél, cseréld a mézet juharszirupra, a vajat pedig kókuszolajra.
  • Ha épp nincs mandulakrémed, vagy más ízvilágra vágysz, használhatsz hozzá egyéb natúr magkrémet, diót, mogyorót, de akár szezámmagkrémet is, a Grapoilásak nekem nagyon beváltak!
  • Cseréld az aszalt meggyet a kedvenc aszalványodra, vagy aszalványaidra. Simán tehetsz bele a receptben ajánlottnál nagyobb mennyiséget is!
  • Mandula helyett variálhatod a magokat is. Ha inkább a visszafogottabb ízeket szereted, a magok előpirítását ki is hagyhatod.
  • Tehetsz a szeletekbe kókuszreszeléket.
  • Fahéj helyett vagy mellé adhatsz gyömbért, szegfűszeget vagy kardamomot.
  • Ha csokirajongó vagy, gazdagíthatod a szeleteket kakaóporral és csokidarabokkal.

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is vagy kövess az instagramon!

12 müzliszelethez, 20*25 cm-es tepsiformához

200 g kisszemű zabpehely
100 g hámozott mandulapálcika
100 g aszalt meggy
150 g méz
200 g Grapoila natúr mandulakrém (http://grapoilashop.hu/MAndulakrem-200-g)
40 g vaj
2 tk fahéj
késhegynyi vanília őrlemény
csipet só

  1. Melegítsd elő a sütőt légkeveréses 160 fokosra.
  2. Tedd egy lapos tepsibe a magot, told be a sütőbe és 2-3 perc alatt pirítsd át. Legyen egy kis színe, de ne barnuljon meg. Tedd félre.
  3. Rusztikusan aprítsd fel az aszalt gyümölcsöt. Tedd félre.
  4. Tedd egy keverőtálba a zabot az összes többi száraz hozzávalóval együtt, beleértve a fűszereket is. Keverd alaposan össze.
  5. Tedd a mézet a vajjal és a mandulavajjal egy kisebb lábasba, és alacsony hőfokon melegítsd addig, míg a vaj felolvad és a massza homogénné, és jól keverhetővé válik.
  6. Öntsd a mézes folyadékot a száraz hozzávalókra, add hozzá az aszalt meggyet, majd spatula segítségével keverd alaposan össze.
  7. Bélelj ki egy 20*25 cm-es tepsit sütőpapírral.
  8. Tedd a masszát a tepsibe majd egy lapos tárggyal, jó erősen nyomkodd le amennyire egyenletesre csak tudod.
  9. Tedd a tepsit a sütőbe és süsd 10-20 perc alatt (ez sütőfüggő) épp csak annyira, hogy a széle elkezdjen barnulni. (A fotón látható szeleteket én pont 2 perccel tovább hagytam a sütőben, mint kellett volna!)
  10. Vedd ki a tepsit a sütőből, várd meg míg kihűl, majd vágd a legélesebb késeddel szeletekre.mandulakremes_muzliszelet_2.jpg

Címkék: édes édesség méz desszert gluténmentes egészséges vegetáriánus zab grapoila

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr7716694536

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása